Haberler

23 Ekim 2011

Yardımlar Afrika'nın Kalbine İndi

Yardımlar Afrika'nın Kalbine İndi
Açlık, yoksulluk ve iç savaş yüzünden hayatta kalmanın neredeyse imkânsız olduğu Somali’ye Türkiye yardım elini uzattı. Uluslararası yardım kuruluşlarının terk ettiği bölgede Türk uçakları ve Türkiye’den giden yetkililer coşkuyla karşılandı.
 
Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Serdar Çam’ın da içinde bulunduğu heyetle beraber, Somali’nin başkenti Mogadişu’ya inen tonlarca ilaç ve yardım malzemesi havaalanından depolara taşınırken; yardımların dağıtım yöntemlerine ilişkin çalışmalar başlatıldı. Ekipler yoksulluk ve hastalıkla mücadele eden Somalililerin bulunduğu kampları ziyaret ederken, yıllardır yardım çağrılarına dünya gündeminde yanıt bulamayan halk, Türk yetkilileri görünce mutluluktan ağladı.
 
TİKA, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk Kızılayı ve Sabah gazetesinin katkılarıyla Türkiye’den gönderilen yardımlar, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ın ve Kızılay’ın Genel Müdürü Ömer Taşlı’nın koordinatörlüğünde mülteci kamplarında dağıtılmaya başlandı.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Türkiye’nin Somali’ye yardım etmenin yanı sıra ülkenin ticari, ekonomik ve tarımsal açıdan da güçlendirilmesine katkı sağlayacak bir durumda olduğunu ifade etti. Çam, “Halkın yaşamış olduğu sıkıntılar hepimizi üzdü. Buraya öncelikli olarak barışın ve huzurun gelmesi gerekiyor ki; devlet, toplumun bütün fertlerine hizmet üretebilsin, imkânlarını götürebilsin” konuştu.

Somali’deki gözlemlerini ve anlatan Dr. Serdar Çam “Sayın Başbakanımızın yakından takip ettiği bir süreci yürütüyoruz burada. Özellikle Ramazan ayında yaşanan sıkıntıları en iyi şekilde hisseden toplum olarak acil gıda yardımlarını buraya ulaştırıp, burada mümkün olabildiğince en uç noktalara kadar dağıtılması konusunda el birliğiyle katkıda bulunmak istiyoruz. Bunların yanı sıra kalkınmaya, altyapıya dönük, buradaki devletin gücünü artırıcı, halkına hizmet edici bir noktaya gelmesi noktasında orta ve uzun vadede yapılması gerekenler var. Biz ilk olarak burada hemen TİKA koordinasyon ofisini açıyoruz. Çeşitli projelerle buradaki devlete, devletimizin imkânları ile katkı sağlamaya çalışacağız.” diyerek insani yardım konusunda izlenen yol haritasına değindi.
Somali ile Türkiye’nin kardeş ülke olduğunu vurgulayan Çam, şu an açlık krizi olan bölgenin geçmişte tarım, hayvancılık ve balıkçılık sektöründe güçlü olduğunu hatırlatırken; doğal değerlerin yönetimi ve disiplini konusunda sisteme ihtiyaç olduğunu ve bu noktada ülkemizin devlet tecrübesinin en güzel şekilde aktarılabileceğini ifade etti.

Somali Başbakanı ve diğer hükümet yetkilileriyle görüşmelerinde kendilerine kuraklıktan kaynaklanan gıda ihtiyaçlarının listesinin verildiğini; listede şeker, un, yağ, çocuk maması, süt tozu ve pirinç gibi ürünlerin bulunduğunu kaydeden Çam, hükümetin kendilerine El Şebab’ın çekilmesiyle birlikte devletin gücünü hissettirmek istediklerini, ancak devlet olarak olanaklarının çok yetersiz olduğunu aktardığını kaydetti.

Sistemin hızlı bir şekilde işleyebilmesi için bazı devlet binalarına ve eğitim programlarına ihtiyaç olduğunun dile getirildiğini, bunun yanı sıra sahil güvenliği için hücumbot talebinde bulunulduğunu anlatan Çam, bu taleplerin Türkiye’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere gerekli makamlara iletileceğini ifade etti. Somali’de, Türkiye’nin sağlık alanındaki hedeflerinin anlatan Serdar Çam, “Burada sağlık hizmetleri verilmesi için Sayın Başbakanımız talimat verdi. Bir sahra hastanesi yapılmasıyla ilgili olarak inceleme yapıyoruz, yetkililere ilettik. Bu konuda belki birkaç noktada sağlık hizmeti verebilecek altyapıyı kurmaya çalışacağız” diye konuştu.

TİKA gittiği her sıkıntılı coğrafyanın kaderini değiştirirken; Somali’de insanların hayatta kalabilmesi için gıda kadar güzel bir gelecek verebilmek amacıyla çalışmalarına başlayarak uluslararası yardım kuruluşlarına örnek oldu. Türkiye’den yoksulluğun kalbine inen uçaklar, bölge halkına yalnızca insani yardım değil Türk insanının yardımını, kardeşliğini ve merhametini de taşıdı.

Somali’de ve diğer Doğu Afrika ülkelerinde milyonlarca insan hayatta kalabilme mücadelesi verirken, TİKA dünyanın umudu oldu.

 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...