Haberler

16 Kasım 2012

"yardımdan Öte Paylaşımı Amaçlıyoruz"

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam, Kardeş Kömeği etkinlikleri doğrultusunda gitti Azerbaycan’da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

TİKA Başkanı, kurumun bu dönemde daha çok işbirliğine önem verdiğini söyledi. Çam, ’’ TİKA Türki cumhuriyetlerine bağımsızlık yıllarında, ihtiyaç duyulan alanlarda destek sağladı. Bu ihtiyaçları temin etme konusunda TİKA, imkânları ölçüsünde devlet adına faaliyet gösterdi. Ancak bugün geldiğimiz noktaya baktığımızda, başta Azerbaycan olmak üzere, Orta Asya ve Kafkasya’daki Türk devletleri etkin bir güce sahip, dünya ile entegre olmuş, pek çok başarılı çalışmalar yapabilen ve ihtiyaçlarını azaltmış konumda. Dolayısıyla TİKA’nın geliştirmeye çalıştığı projeler sosyal amaçlı olmaktan ziyade işbirliğine dönük projeler olması gerekiyor ’’dedi.
Yardımdan öte paylaşımı amaçladıklarını belirten Çam, kardeşler arasında yardımın olmayacağını eldeki imkanları paylaşarak daha da büyüye bileceklerini ifade etti. Yardım ifadesinin biraz ’’üstenci’’ bir ifade olduğunu da belirten Çam, ’’Biz imkânlarımızı paylaşmak, bölüşmek amacıyla bir araya geliyoruz. Ve buradan bir sinerji, enerji oluşturarak ülkelerinizin geleceği için ortak paydalar oluşturmaya çalışıyoruz. Bu çerçevede işbirliği ifadesi daha doğru bir yaklaşım’’dedi

Serdar Çam son dönemlerde TİKA’nın Orta Asya’da bulunan kardeş topluluklara yardımı azalttığına dair söylentilerin olduğunu, bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi. Çam, 2011 yılı faaliyetlerinden örnek vererek ’’Yıl içerisinde gerçekleştirilen bin 400 ’den fazla projeden 860’ı Orta Asya’ya dönük, bu da proje sayısı bazında yaklaşık yüzde 58 civarındadır. İkinci sırada da yüzde 25 ile Balkanlara dönük projeler yer alıyor. Geriye kalan rakamlar da diğer Afrika ve başka ülkelere dönük çalışmalar var’’dedi.
Çam, söylenenlerin aksine TİKA’nın faaliyetlerini arttırdığını, hayata geçirilen projelerin niteliğinde farklılıklar olduğunu, aynı zamanda faaliyet alanlarının genişlediğini ifade ederek ’’Eskiden 6 ülke ile proje geliştirirken, bu gün 30 ülke ofisi ile 106 ülkede proje geliştiriyoruz. Artık Latin Amerika’dan Pasifik ülkelerine kadar pek çok yerde büyüklü-küçüklü projeler geliştirmekte ve ülkemizi temsil etmeye çalışmaktayız ’’dedi.

“Bu çalışmaların bir üst aşamasının kardeş bir ülke ile mesela Azerbaycan ile üçüncü bir ülkede ortak proje geliştirmek olduğunu” söyleyen Çam, ’’Azerbaycan ile Balkanlarda veya Afrika’da bir ülkede beraberce bir proje geliştirerek, Türk insanının oraya katkısını gösterme amaçlı bir çalışma yapabiliriz’’ diyerek TİKA’nın kalkınma işbirliği konusundaki çalışma anlayışına değindi.

Birçok batılı yardım kuruluşlarının ihtiyaç sahibi ülkelere yaptıkları yardımların günlerce dünya kamuoyunda, medyada yer bulmasına rağmen, TİKA’nın yaptığı çok önemli projelerin yeteri kadar gündemde yer almaması konusunda ki soruya Serdar Çam, Türk toplumunun Türk değerlerinin kendine özgü bazı hassasiyetleri olduğunu, sürekli tanıtım amaçlı faaliyet yapılmasını doğru bulmadığını söyledi. Çam en son katıldığı BM toplantısında kendisine yöneltilen ’Türkiye’nin son yıllarda niçin bu kadar etkin ve başarılı yardımlar yaptığına’ dair soruya verdiği cevabı yineledi. Cam şöyle devam etti ’’Birinci kural samimi olacaksınız. Çünkü, bazı ülkeler yardım ediyormuş gibi yaklaşıp farklı çalışmalar içerisinde olabiliyorlar. Kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar. Günümüzde Afrika’da yaşanan da kuraklık veya yetersizlik değil. Afrika dünyanın en zengin bölgesi, ancak orada zamanında yanlış sistemler kurulmuş ve hala devam etmekte. İkincisi de gerçekten ihtiyaç ne ise onu vermek durumundasınız, yani görünür olmak için bir şeyleri vermek değil. Görünür olmak için vermeye başladığınız zaman ihtiyaç olmayan şeyleri vermeye başlarsınız. Mesela bazı yardım kuruluşları görünür olmak amacıyla başşehirlerde vererek her yere reklamlar stikerler yapıştırıyorlar, ancak ücra köşelerde ihtiyaç olan yerlerde hiç kimseyi ziyaret etmemekteler. Bizde ise tamamen farklı, biz bizim vakıf kültürümüzde, yardım kültürümüzde olan bir şeyi uygulamak durumundayız. Bir takım çalışmalar yapacağız, ancak bunu öncelikli olarak karşı tarafın rahatsız olması, kırılması, incinmesi adına tanıtım yapmakla değil gerçekten ihtiyacını gidermek amaçlı yapmak lazım’’ dedi.

TİKA Başkanı, Azerbaycan temaslarının ardından Türkiye’ye döndü.

Sonraki Haber

Türkmenistan'da Uluslararası Polis Eğitim İşbirliği Projesi Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğinde, 2009 yılından beri gerçekleştirilmekte olan ”Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği Projesi” kapsamında 2012 yılı için plânlanan Türkmenistan İçişleri Bakanlığı mensuplarına yönelik eğitim programlarının...