Haberler

16 Mart 2017

Uluslararası Osmanlı’dan Günümüze Cezayir Türkiye İlişkileri Sempozyumu Düzenlendi

T.C. Cezayir Büyükelçiliği, Cezayir Kültür Bakanlığı ve Afrika Araştırmacıları Derneği (AFAM) işbirliği ile T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TIKA) tarafından “Uluslararası Osmanlı’dan Günümüze Cezayir-Türkiye ilişkileri Sempozyumu” düzenlendi.

Geçmişi 500 yıl öncesine dayanan, 300 yıldan fazla ortak tarihi bulunan Türkiye ve Cezayir ilişkileri ivme kazanarak gelişmeye devam ediyor. İki ülke arasında gerçekleştirilen sosyal ve kültürel faaliyetler ile geçmişten gelen bağların perçinlenmesine, unutulmuş veya unutulmaya yüz tutmuş ortak gelenek ve göreneklerin yaşatılmasına ve ortak geleceğin inşasına katkıda bulunuluyor. Bu kapsamda, T.C. Cezayir Büyükelçiliği, Cezayir Kültür Bakanlığı ve AFAM işbirliği ile TİKA tarafından 11-12 Mart 2017 tarihlerinde “Uluslararası Osmanlı’dan Günümüze Cezayir-Türkiye ilişkileri Sempozyumu” düzenlendi.

Cezayir Kültür Bakanı Azzeddin Mıhoubi’nin açılış konuşmasını yaptığı ve T.C. Cezayir Büyükelçisi Mehmet Poroy, Cezayir Milli Arşivleri Genel Müdürü Abdelmadjid Chıkhı ile ve vatandaşların katıldığı sempozyumda Türk ve Cezayirli 24 akademisyen ve araştırmacı bildirilerini sundu. Cezayir Kültür Bakanı Mıhoubi açılış konuşmasında Türkiye-Cezayir ilişkilerinin önemine değinerek, “Ortak tarihimize ilişkin yapılan bu tür etkinliklerin sayısını artırarak, tarihimizin Osmanlı dönemine ait kısmı üzerindeki tozu almamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. 2 gün süren ve 5 oturumdan oluşan sempozyumda, Osmanlı döneminde Cezayir’deki dini yaşantıdan mimariye, sanattan tarihe, yönetimden kültürel değerlere varıncaya kadar birçok konuda bildiriler sunuldu.

Ayrıca sempozyum açılış töreninin ardından “Arşivler Sergisi” açılışı gerçekleştirildi. Sergide, T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri ve Cezayir Milli Kütüphanesinde bulunan Osmanlıca-Arapça arşiv belgesi ve yazma eser örneklerinden oluşan yaklaşık 100 Osmanlı Dönemi arşivi sergilendi. Sempozyumun en ilgi çekici konuklarında biri de Adana’da yaşayan Cezayir asıllı Türk vatandaşlarını temsilen katılan emekli öğretmen Ahmet Taş oldu. İki ülke kültürünün ortak noktalarına ve Adana’da hâlâ yaşatılmakta olan Cezayir’e ait gelenek ve göreneklere dair örneklere yer veren Taş, halasının sesinden dinlettiği, Cezayir lehçesiyle söylenmiş ve Fransız işgaline karşı yakılmış ağıt ile salonda duygusal anlar yaşattı.

Sempozyum programında ayrıca, Osmanlı Dönemine ait birçok yazılı eseri bulunan, aynı zamanda T.C Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Türk Tarih Yüksek Kurumu üyesi olan Cezayirli tarihçi merhum Prof. Dr. Moulay Belhamıssı için bir anma töreni düzenlendi. Yakın arkadaşı ve bir diğer Osmanlı dönemi tarihçisi Prof. Dr. Nasreddin Saıdouni’nin yaptığı anma konuşmasının ardından T.C. Cezayir Büyükelçisi Mehmet Poroy tarafından merhum profesörün ailesine bir şükran plaketi sunuldu. Sempozyum Türk ve Cezayirli akademisyen ve araştırmacıların ortak hazırladığı sonuç bildirisinin sunulması ve katılım sertifikalarının dağıtılması ile son buldu.

Sonraki Haber

TİKA’dan Çad Su Kurumuna Teknik İnceleme

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) En Az Gelişmiş Ülkelere yönelik teknik destek, eğitim ve tecrübe paylaşımı kapsamında Çad’da çalışmalarına devam ediyor. TİKA, İBB ile birlikte Afrika’da Türkiye’nin görünürlüğünü arttırmak,  sahip olduğu teknik kapasiteyi...