Haberler

12 Eylül 2013

Uganda'da İki Yerel Radyo İstasyonu'na Teknik Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Uganda’nın başkenti Kampala’da Uganda Yüksek İslam Meclisi bağlı olarak yayın yapan bir yerel radyonun teknik alt yapısı tamamen yenilenirken, Mbale’deki radyo istasyonuna teknik ekipman tedarik edildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı vasıtasıyla ülkemizi ziyaret eden Uganda Yüksek İslam Meclisi Başkanı ve Uganda Başmüftüsü Shaban Mubaje, 3 adet FM radyo istasyonunun ve bir TV kanalının kurulması konusunda destek talebinde bulundu. Yerel ve uluslararası düzeyde resmi olarak Müslümanları temsil eden ve problemlerin çözümünde temel mercii konumunda olan Uganda Yüksek İslam Meclisi, Uganda’da yaşayan Müslümanların kültürel, sosyal, sağlık vb. ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çeşitli faaliyetler yürütüyor. Ayrıca Uganda Yüksek İslam Meclisi, yönetsel düzenlemeler yaptığından Müslüman toplum nezdinde önem arz ediyor.

Afrika ülkeleri ile basın-yayın alanında daha fazla işbirliğine gidilmesi Afrika’ya açılım stratejisi açısından önem teşkil ediyor. Uganda’da tamamına yakını Hıristiyanlara ait 220 civarında radyo faaliyet göstermekte olup sadece üç tanesi İslami yayın yapıyor. Birisi başkent Kampala’da, diğeri ise başkente 230 km uzaklıkta kuzey doğu şehri Mbale’de faaliyet gösteren iki radyo Uganda Müftülüğüne ait olup eski ve yetersiz ekipman ile yayın yapmaya çalışıyor.

Uganda Yüksek İslam Meclisi’nin desteklenmesinin Uganda ile ekonomik, ticari, kültürel ve sosyal alanlardaki ilişkilerin geliştirilmesine önemli katkı sağlayacağı değerlendirilerek Uganda’da yapılan inceleme sonucu TİKA tarafından Kampala’da Uganda Yüksek İslam Meclisi bağlı olarak yayın yapan yerel radyonun teknik alt yapısının tamamen yenilenmesi, Mbale’deki radyo istasyonuna teknik ekipman tedarik edilmesi uygun bulundu.

Bu çerçevede TİKA tarafından, Uganda Kaddafi Camii kompleksinde tahsis edilen 40 metrekare büyüklüğündeki derslik, radyo istasyonu olacak şekilde yeniden tadil edilerek Türkiye’den temin edilen teknik malzemeler uzmanlar tarafından montajı yapılarak FM radyo istasyonu yetkililerine teslim edildi. Ayrıca söz konusu proje kapsamında Mbale’deki radyo istasyonunun anten ve verici sitemi yenilerek, yayın kalitesini arttırmak için teknik ekipmanları değiştirildi.

Sonraki Haber

Afganistan'ın Belh Vilayetinde Yapımı Tamamlanan Okulun Açılışı Gerçekleştirildi

Afganistan’da, eğitimden sağlığa, yol yapımından kadınlara yönelik birçok proje gerçekleştiren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Belh Vilayeti Çarkent İlçesi Pas-i Çay Beldesinde yaptırdığı çoklu eğitim merkezi  Afganistanlı öğrencilerin eğitimine büyük katkı sağlayacak. TİKA’nın Afganistan’da...