Haberler

06 Eylül 2013

Türkmenistanlı Veteriner Hekimlere Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Ahalteke Atlarının Genetiklerinin Korunması Projesi kapsamında 4 kişilik Türkmenistanlı veteriner hekimlerden oluşan heyete eğitim programı düzenlendi.

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ile Türkmen Atları Devlet Birliği Başkanı Yazgeldi Annayev arasında Ahalteke Atlarının Genetiklerinin Korunması Projesi kapsamında bir işbirliği protokolü imzalanmıştı. Söz konusu protokol kapsamında, 4 Türkmen veteriner hekimden oluşan heyetin Türkiye’deki uygulamaları yerinde görmeleri ve özelliklede Ahalteke atlarının ülke dışına çıkarılması ile ilgili uluslararası veteriner kuralları ve prosedürleri hakkında bilgilendirilmesinin sağlanması amaçlanmıştı.

Bu çerçevede TİKA’nın katkılarıyla Türkmenistanlı veterinerlere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü işbirliğinde 10 günlük bir eğitim programı düzenlendi. Türkmenistanlı veterinerler toplam 10 gün süren eğitim programında, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nde, Atların ülke dışına çıkarılması ile ilgili uluslararası veteriner kuralları ve prosedürleri konularında bilgilendirildi. Yüksek Komiserler Kurulu’nu ziyaret eden heyet burada Safkan Arap ve İngiliz Atları Soy Kütüğü Kayıt İşlemleri hakkında bilgi aldı.

Eğitim programı kapsamında heyet, 7 gün boyunca Etlik Veterinerlik Enstitüsünde, Doping Laboratuvarları, Viroloji Teşhis Laboratuvarı, Tüberküloz, Paratüberküloz ve Ruam Teşhis laboratuvarını, Parazitoloji Laboratuvarını, Yetiştirme Hastalıkları Teşhis Laboratuvarlarını ziyaret ederek yeni test yöntemlerini ve önleyici korumacı formüller konusunda bilgi edindi.
Ankara İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ziyaret eden heyet, damızlık ve spor amaçlı yetiştirilen safkan Arap ve İngiliz atlarının yeni doğan taylarına mikroçip takılması, kimliklendirilmesi, soy kütüğü kayıtlarına esas olan DNA analizlerin yapılması, damızlık atların damızlık belgelerinin her yıl vizelerinin yapılması, sağlık kontrollerinin yaptırılması, yarış atlarının alım satım belgelerinin düzenlenmesi, yarış atlarında don, eşkâl, değişkenlerinin yapılması konusunda bilgilendirildi.

Eğitim programı çerçevesinde Türkmen heyet, Ankara 75 Yıl Hipodromu ziyaret ederek, oradaki çalışma ortamını yerinde inceleyerek at yarışı izleme imkanı buldu. Programın bitiminde Etlik Veterinerlik enstitüsünde yapılan genel değerlendirme sonucunda taraflar karşılıklı olarak programla ilgili görüş paylaşımında bulundular. Eğitim, heyete Ankara’nın tarihi ve turistik mekanlarının gezdirilmesiyle sona erdi . 

Sonraki Haber

Pakistan'da Belediyecilik Calıştayı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın katkılarıyla Pakistan’daki belediye hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla Pakistan genelinden ve Türkiye’den katılan belediye yetkilileri ile İslamabad’da belediyecilik çalıştayı yapıldı. TİKA faaliyet gösterdiği ülkelerde birçok alanda çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda...