Haberler

10 Ağustos 2012

Türkmenistan'da Turizm TİKA Projeleri ile Gelişiyor

Dünyanın en büyük ve en sıcak çöllerinden biri olan Karakum çölüne evsahipliği yapan Türkmenistan’da halk, yaz mevsiminde çöl sıcaklarından uzaklaşıp bir nebze de olsa nefes alabilmek için Hazar Denizi kıyısında inşa edilen “Avaza” Millî Turizm Bölgesi’ndeki otellere rağbet ediyor. İpek gibi ince kumu ve Karakum çölüne özgü sazak ağaçlarıyla ünlü Avaza sahilleri yaz aylarında yerli ve yabancı misafirleri ağırlamak için tesis edilmiş.

29 Şubat 2012 tarihinde, Türkmenistan Devlet Başkanı Sn. Gurbanguli Berdimuhamedov’un ülkemize gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında, T.C. Cumhurbaşkanlığı’nda, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ile Türkmenistan Turizm ve Spor Devlet Komitesi Başkanı Ferhat Arjanov arasında “Türkmenistan’da Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Meslekî Eğitim Programları Düzenlenmesi Projesi Uygulama Protokolü” imzalandı.

Protokol doğrultusunda, TİKA ve T.C. Millî Eğitim Bakanlığı işbirliğinde Nisan ve Mayıs aylarında Antalya’da idarecilerin eğitimi programından gerçekleştirildi. Daha sonra, 03-23 Haziran 2012 tarihleri arasında Türkmenistan’ın millî turizm bölgesi ilan edilen Avaza Bölgesi’ndeki Türkmenbaşı ve Avaza yerleşim yerlerinde bulunan; “Çarlak”, “Arzuw”, “Nebitçi”, “Serdar”, “Watancı”, “Kerven”, “Kuvvat”, “Hazine”, “Bereket”, “Dayanç” ve “Türkmenbaşı” otellerinde çalışan personeller için eğitim programları düzenlendi. TİKA tarafından Türkmenistan’da görevlendirilen T.C. MEB bünyesindeki servis, resepsiyon ve kat hizmetleri dalında tecrübeli öğretmenlerce uygulamalı olarak gerçekleştirilen eğitimler oldukça verimli geçti.

Eğitim programlarının başarıyla tamamlanmasının ardından, ilgili protokol kapsamında T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliğinde Türkmen turizm öğrencilerine yönelik hazırlanan staj programları hâlihazırda Türkiye’nin en gözde turizm kentlerinden biri olan Antalya’da devam ediyor.

Sonraki Haber

"osmanlı Eserleri Tarihi Geçmişin Kosova'daki Tapularıdır"

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 10 Ağustos 2012 tarihinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restorayonu yapılan tarihi eserlerin tanıtım toplantısına katılmak üzere Kosova Cumhuriyeti’ne resmi ziyaret gerçekleştirdi. Bozdağ, Kosova ziyareti sırasında Kosova Cumhurbaşkanı...