Haberler

04 Eylül 2013

Türkmenistan'da İki Sahabeye Ait Türbelerin Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Türkmenistan’ın Merv Vilayetinde bulunan Hakem el-Gifari ile Bureyde el-Aslami adlı iki sahabeye ait türbelerin restorasyon çalışmaları devam ediyor.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyetin 19–22 Temmuz 2012 tarihleri arasındaki Türkmenistan ziyareti esnasında, Türkmenistan Kültür Bakanı Gunça Mammedova ile gerçekleştirilen görüşmelerinde, Mary Vilayeti’nde bulunan Hakem el-Gifari ile Bureyde el-Aslami adlı iki sahabeye ait türbelerin TİKA tarafından restore edilmesi konusu gündeme gelmişti.

Bu çerçevede tüm bu çalışmaların başlatılabilmesi için ilk adım, bahse konu restorasyon çalışmaları kapsamında TİKA ve Türkmenistan tarafının yükümlülüklerini belirleyen Uygulama Protokolü’nün imzalanması gündeme geldi. Projenin önemine binaen en az Başbakan Yardımcıları düzeyinde imzalanması öngörülen söz konusu Uygulama Protokolü taslağı TİKA, Türkmenistan Kültür Bakanlığı ve Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı yetkililerince oluşturulmuştu.

Bahse konu Uygulama Protokolü, 29–31 Mayıs 2013 tarihleri arasında Türkmenistan’a resmî bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un huzurlarında, TİKA adına TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ile Türkmenistan Hükümeti adına Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Sapardurdı Toylıyev arasında imzalanmıştı.

Türkmenistan’ın Merv Şehrinde yer alan Sahabe Türbelerinin Restore Edilmesi İşi ile ilgili olarak daha önce görevlendirilmesi yapılan teknik ekibin hazırladığı teknik dokümanlar kapsamında projelerin hazırlanması ile ilgili teknik çalışmalara başlamak üzere 23-28 Ağustos 2013 tarihleri arasında TİKA tarafından 4 uzman Türkmenistan’da görevlendirildi. Uzmanlar anılan tarihler arasında Merv’de bulunarak gerekli çalışmalar yaptı. Bina üzerinde gerekli ölçüleri alarak yapının mimari rölövesi çıkarılarak çizim işlemlerine başlandı. Restorasyon işlerinin en kısa zamanda başlamasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

Sonraki Haber

Afganistan'a Tıbbi Ekipman ve Malzeme Desteği Verildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Kabil Vilayeti Bagrami İlçesi Jerneyl Seyfettin Han Köyü BHC Kliniği için Afganistan İslam Cumhuriyeti Halk Sağlığı Bakanlığı’nın ilgili mevzuatlarına uygun tıbbi ekipman ve malzemeler temin edilerek törenle yetkililere...