Haberler

24 Eylül 2013

Türkmenistan'da “Felsefe-Bilim Geleneğinin Kadim Kökleri: Türkmenistan ve Türkmen Kökenli Bilginler” Konferansı Gerçekleştirildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü işbirliğinde “Uluslararası İlişkiler Enstitüsü ile İşbirliği Projesi” kapsamında Türkmenistan’ın Başkenti Aşkabat’ta “Felsefe-Bilim Geleneğinin Kadim Kökleri: Türkmenistan ve Türkmen Kökenli Bilginler” konulu akademik konferans gerçekleştirildi.

Türkmenistan’ın Başkenti Aşkabat’ta TİKA ve Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü işbirliğinde düzenlenen “Felsefe-Bilim Geleneğinin Kadim Kökleri: Türkmenistan ve Türkmen Kökenli Bilginler” konulu akademik konferansa Üniversite öğretim görevlileri ve öğrencilerden oluşan 500 kişi katıldı.

Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Rektörü Baba Zahirov, Türkiye Türkmenistan Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu ve TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er’in açılış konuşmaları ile başlayan akademik konferans, Türkiye’den katılan akademisyenlerin tebliğleri ile başladı. Türkmen akademisyenlerin 47 tebliğ ile katıldığı konferansta 51 tebliğ sunuldu. Konferansın sonunda Usturlap hakkında bilgi ve usturlap kullanımının yer aldığı kısa bir atölye çalışması da yapıldı. Konferansta katılımcılara, TİKA tarafından hediyeler dağıtıldı.

Akademik konferansın ilk oturumunda İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu “Orta-Asya – İran – Anadolu Astronomi Geleneğinin Kuruluşu: Şemseddin Haraki ve Okulu” başlıklı bir tebliğ sundu. Fazlıoğlu konuşmasında, Türk dünyasında birçok ilim adamının yetiştiğini ancak bunlardan çok azını tanıyabildiğimizi, bunun da sebebinin Batı bilim adamlarının araştırmalarına bağımlı kalınmasından kaynaklandığını ifade etti. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazlıoğlu, tebliğinde birçok Türkmen kökenli alimden bahsetti ve el-Harakî’yi tanıtarak konuşmasını tamamladı.

“Felsefe-Bilim Geleneğinin Kadim Kökleri: Türkmenistan ve Türkmen Kökenli Bilginler” konulu akademik konferansta ikinci olarak İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salim Aydüz,“İlk Dönem İslam Medeniyetinde Türkmenistan Kökenli Bir Alim: Ali b. Sehl Rabban el-Taberi” başlıklı tebliğini sundu. 

Verilen aradan sonra başlayan Konferansın II. Oturumu, Hollanda’dan katılan Türk Araştırmacı Hüseyin Şen’in “Yemen’in Türkmen Asıllı Alim Sultanları: Resuliler” konuşması ile devam etti. Konferans Hüseyin Şen ile Mimar Mesut Balık’ın Atölye çalışmaları ile daha da heyecan kazandı. Uzmanlar Melik el-Eşref el-Türkmeni’nin icat ettiği usturlabın tanıtımını yaptılar. Konferans katılımcılarına kâğıttan hazırlanmış usturlap örnekleri dağıtılarak kullanımı hakkında bilgi verildi.

Konferans bitiminde Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Rektörü Zahirov, Türkiye Türkmenistan Büyükelçisi Mütevellioğlu, TİKA Başkan Yardımcısı Er, TİKA yetkilileri ve konferansta konuşma yapan misafirlerin de katıldığı öğle yemeği düzenlendi. Yemek sonrası konuşma yapan Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Rektörü Zahirov, böyle önemli konferansı organize ettiği için TİKA’ya müteşekkir olduklarını bildirdi. Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Rektörü Zahirov, bu konferansın iki devlet için de önemli olduğunu ve bundan sonra da yeni proje ve işbirliklerinin devam edeceğini söyledi.

“Felsefe-Bilim Geleneğinin Kadim Kökleri: Türkmenistan ve Türkmen Kökenli Bilginler” konulu akademik konferans kapsamında Türkmenistan’a gelen heyet, Türkmenistan’daki tarihi mekanlara ziyarette bulundular. Heyet gerçekleştirilen bu ziyaretler sonrasında Mahtumkulu Üniversitesi ve İlimler Akademisini de ziyaret ederek, iki ülkenin eğitim ve bilim alanları ve ortak kültürle ilgili yeni çalışmaların yapılmasına yönelik fikir alışverişinde bulundular.

Sonraki Haber

Güney Kazakistanlı Elma Üreticilerine Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın katkılarıyla Kazakistan’da tarımın en yoğun olduğu Güney Kazakistan bölgesine Türkiye tecrübelerini aktarmak amacıyla 2013 yılının Mayıs ayından bu yana organize edilen eğitim programlarının 3.sü Isparta’da gerçekleştirildi. TİKA birçok alanda...