Haberler

15 Aralık 2011

Türkmenistan Medyasına TİKA'dan Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve T.C. Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliğinde “Türkmenistan’da TV Radyo Personeline Eğitim İşbirliği Projesi” kapsamında bir eğitim programı daha başarıyla tamamlandı.

Türkmenistan Televizyon, Radyo Program ve Sinematografi Devlet Komitesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve T.C. Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliğinde 2011 yılında Türkmenistan televizyon kanallarında çalışan yönetici, kameraman, ışık operatörü, dekoratör gibi uzmanlık gerektiren personel için bir dizi eğitimler gerçekleştirilmesi amacıyla “Türkmenistan’da TV Radyo Personeline Eğitim İşbirliği Projesi” başlatıldı.

Proje kapsamında, 21-31 Mart 2011 tarihleri arasında Türkiye Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Türkmen televizyon kanallarında çalışan 10 personel için “Kamera Eğitimi”, “Işık Tasarım”, “Belgesel Yapım”, “Yönetim ve Konsept Geliştirme”, “Dekor Tasarımı”, “Ses Eğitimi’’ ve “Kurgu Eğitimi’’ konularında eğitimler verildi. Eğitime katılan Türkmen medya çalışanları, Türk televizyon kanallarında yürütülen çalışmaları yerinde görme imkânı buldu.

Projenin ikinci aşaması olarak, 24 Kasım-01 Aralık 2011 tarihleri arasında Türkmenistan’ın 6. Kanalı olarak yayın hayatına yeni başlayacak olan “Aşkabat’’ adlı kanal personeline eğitim verildi. Yaklaşık 30 TV Medya personelinin eğitim gördüğü programa ilgi oldukça büyüktü.

Eğitim programı bitiminde T.C. Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu, TİKA Türkmenistan Program Koordinatörü Zehra Altundağ, Türkmenistan Televizyon Radyo Program ve Sinematografi Devlet Komitesi yetkilisi ve açılacak olan “Aşkabat’’ adlı 6. Kanalın Baş Müdürü Orazgeldi Hojanazarov, Türkiye’den gelen uzmanlar ve adı geçen kanal personelinin katılımlarıyla bir sertifika töreni gerçekleştirildi. Senaryosundan çekimlerine kadar tüm aşamalarıyla Türk-Türkmen ortak yapımı olarak ortaya çıkan “Durşad’ın Gündeliği” adlı programın gösterimi ile başlayan tören katılımcılara sertifikalarının takdim edilmesi ile son buldu.

Yayın hayatına yeni atılacak olan Aşkabat Kanalı’na başarı dilekleri ile konuşmasına başlayan TİKA Türkmenistan Program Koordinatörü Altundağ, yeni bir kanalın ve kanalda çalışacak yeni personelin her alanda desteğe ihtiyacı olduğu böylesine önemli bir aşamada Türkiye’nin bu alandaki tecrübe ve çalışmalarına duydukları güvenle eğitimlerin Türkiyeli uzmanlarca gerçekleştirilmesi talebinin TİKA adına oldukça gurur verici olduğuna vurgu yaptı. Altundağ, Türkmen televizyon kanalında çalışan personelin ve kanal yetkililerinin söz konusu eğitim programlarından memnuniyetlerini ifade etmeleri üzerine TİKA olarak gelecekte de bu işbirliğinin devam etmesi arzusunda olduğunu dile getirdi.

T.C. Aşkabat Büyükelçisi Şevki Müttevellioğlu ise konuşmasında bugün Türkiye’de televizyonculuğun oldukça gelişmiş olduğunu hatta son dönemlerde Türk dizi ve film yapımının dünyada çok beğeni topladığını belirterek bu alanda Türk ve Türkmen uzmanların birlikte işbirliği çalışmalarına imza atmasından ve bu çalışmanın Türkmenistan’da ihtiyaç olan her alanda faaliyetlerini başarıyla sürdüren TİKA aracılığıyla gerçekleştirilmesinden büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Törende konuşma yapan Türkmenistan Televizyon, Radyo Program ve Sinematografi Devlet Komitesi yetkilileri genel olarak iki ülke arasındaki işbirliğini değerlendirerek bu ve benzeri eğitimlerin kendileri için ne denli önemli olduğundan bahisle daha önce başka ülke ve kuruluşlardan da medya alanında eğitim desteği alınmakla beraber Türkiye’den gelen uzmanlarca verilen bu eğitimlerin çok daha başarılı ve verimli geçtiğini kaydederek, teşekkürlerini sundu.

Sonraki Haber

Sudan İlaç ve Zehir Kurulu Kurumsal Kapasite Arttırım Programının 2.aşaması Tamamlandı

Gıda güvenliğinin ve tarımda kapasite artırımının gündemde olduğu bir dönemde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarımsal kalkınma programı doğrultusunda gerçekleştirdiği uzman eğitimlerine devam ediyor. Sudan’da kullanılan, ithal edilen ve üretilen tüm ilaç, aşı...