Haberler

07 Mart 2013

Türkmen Atlarının Korunmasında İkinci Aşama

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında dünya genelinde Ahalteke adıyla meşhur Türkmen atlarının korunması ve ırklarının saflaştırılması amacıyla başlatılan projede yeni aşamaya geçildi. Projenin ikinci ayağında Türkmen Jokeylere Türkiye’de binicilik alanında eğitim verildi.
Türkmen kültürü ile özdeşleşmiş millî değerlerden biri olan Türkmenistan Ahalteke atlarının genetik yapılarının korunması ve saf ırk Ahalteke atlarının diğerlerinden ayrılması amacıyla TİKA tarafından yürütülen “Ahalteke Atlarının Genetiklerinin Korunması Projesi”nde bir diğer aşamaya geçildi.
Türkmen jokeylerin Türkiye’de atçılık alanında mevcut uygulamaları yerinde görmeleri ve Türkiye tecrübesi ile tanışmaları amacıyla TİKA koordinasyonunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Jokey Kulübü işbirliğinde, İstanbul Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezi’nde bir eğitim programı düzenlendi.

TİKA ve Türkiye Jokey Kulübü işbirliğinde hazırlanan program, 24 Şubat-2 Mart 2013 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi. Program kapsamında ülkemize getirilen 5 Türkmen jokeye; teorik ve pratik eğitimler, kenter ve tempo çalışması, sprint çalışması, start makine çalışması, talimata uygun galop çalışması, mekanik at eğitimleri, binicilik teknikleri, hipodromda binicilik eğitimleri gibi konularda eğitim verildi. Ayrıca sosyal programlar kapsamında İstanbul şehir turu, Boğaz turu, müze gezileri de düzenlendi.

İstanbul Veliefendi Hipodromu’ndaki yarışları izleme fırsatı bulan jokeyler, atçılık alanında Türkiye’de gelinen ileri uygulamaları değerlendirerek Türkmenistan’da atçılığın geliştirilmesi için TİKA koordinasyonunda gerçekleştirilen bu tür programların devamlılığının kendileri için oldukça önemli olduğunu ifade ettiler.

İlgili haber için tıklayın

Sonraki Haber

TİKA'dan Arnavutluk'ta Organik Tarıma Destek

Arnavutluk’ta uluslararası geçerliliğe sahip analiz ve testlerin yapılabileceği ilk organik tarım laboratuvarı TİKA’nın desteği ile kuruldu. Arnavutluk’ta istihdamın yüzde 60’ını karşılayan tarım sektörü, son yıllarda Gayri Safi Milli Hasıla’daki (GSMH) payı azalmış olmasına rağmen, sağladığı...