Haberler

29 Nisan 2013

Türkmen At Bayramı Türkmenistan'da Büyük Coşkuyla Kutlandı

Türkmen kültürünün ve sosyal hayatının vazgeçilmez bir parçası olan Ahalteke Atları adına düzenlenen Türkmen At Bayramı, 26-28 Nisan 2013 tarihleri arasında Türkmenistan’da büyük bir coşkuyla kutlandı.

Türkmenistan’ın en önemli bayramlarından biri olarak kutlanan Türkmen At Bayramı’na, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkmenistan Devlet Başkanı’nın davetlisi olarak TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam katıldı. 50’den fazla ülkeden üst düzey davetliler, uluslararası merkez, kurum ve derneklerin temsilcilerinin yanı sıra at yetiştiricileri, bilim adamları da etkinlikleri takip etti.

Türkmen At Bayramı kapsamında üç gün boyunca düzenlenen etkinlikler, ilk gün Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un Uluslararası Ahalteke Atçılık Birliği’nin 3. Toplantısı’nı açması ile başladı. Ahalteke Atları Uluslararası Sergisi ile devam eden etkinliklerde “Türkmen At Yetiştiriciliği ve Dünya Atçılık Sanatı” konulu V. Uluslararası Bilim Konferansı’nın açılışı gerçekleştirildi.

Türkmen halkının büyük gururu olan Ahalteke Atları onuruna düzenlenen Türkmen At Bayramı için 28 Nisan 2013 tarihinde Türkmenistan’da bulunan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, ilk olarak Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un bizzat yarışarak açılışını gerçekleştirdiği at yarışlarını izledi.

TİKA’nın desteğiyle Ahalteke atlarının genetiği korunacak
Programın hemen ardından Oğuzhan Köşkü’ne geçen Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ı buradaki makamında kabul etti. TİKA’nın Türkmenistan’da gerçekleştirdiği çalışmaları memnuniyet verici bulduklarını belirten Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, özellikle son dönemde daha aktif hale gelen TİKA Türkmenistan ilişkilerine atfen kadim Merv Vilayeti’nde yürütülecek çalışmalara bir an evvel başlanmasının yerinde olacağını ifade etti.

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’u Türkmen At Bayramı münasebetiyle tebrik eden TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Türkmenistan’da gerçekleştirilen bir diğer proje olan “Ahalteke Atlarının Genetiklerinin Korunması Projesi” hakkında bilgi vererek yürütülen aktif işbirliğinin devam ettirileceğini kaydetti.

Söz konusu projenin protokol imza töreni ise Türkmen Atları Devlet Birliği binasına gerçekleştirildi. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ile Türkmen Atları Devlet Birliği Başkanı Yazgeldi Annayev arasında imzalanan protokol törenine, TİKA yetkilileri, Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu, Türkmenistan’ın Ankara Büyükelçisi Ata Serdarov ve Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı temsilcileri katıldı.

Söz konusu protokol kapsamında, eşsiz güzellikteki Ahalteke atlarının kayıt ve tescil işlemleri, DNA testleri, at hastalıklarının teşhisi, doping analizleri ile ulusal ve uluslararası at yarışmalarına katılımlarının sağlanması konularında gerekli eğitim programları ve organizasyonlar TİKA’nın katkılarıyla gerçekleştirilecek.

Sonraki Haber

TİKA'dan Tunus'a Fm Radyo İstasyonu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından, Tunus’ta insani yardım alanında çalışmalar yapan “Tunus Charity” isimli sivil toplum örgütünün, faaliyetlerini Tunus halkına duyurması amacıyla FM Radyo istasyonu kuruldu. Tunus’ta insani yardım konularında çalışmalar yapan “Tunus...