Haberler

23 Şubat 2012

Türkiye'nin Somali Yardımları Dünya Kamuoyunda

Uluslararası Somali konferansına katılmak için dünya liderleri Londra’da buluştu. Konferansa Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katıldı. Konferans dolayısıyla Türkiye’nin Somali yardımları tekrar gündeme geldi.

Türkiye Somali’deki Çalışmalarına Devam Ediyor

Somali’de en çok görülen yabancılar listesinin birinci sırasında Türkler yer alıyor. Birçok uluslararası organizasyon Mogadişu Havaalanı yakınlarındaki Amisom üssünde çalışma yaparken, yaklaşık 200 Türk vatandaşı başkentte yaşıyor; inşaattan lojistiğe, acil yardım hizmetlerinden sağlığa kadar pek çok alanda projeler gerçekleştiriyor.

126.000 Kişinin Su İhtiyacı Karşılandı

Türklerin bölgede gerçekleştirdiği çalışmalar, Somali yardımlarının hızını arttırıyor. Ülkemiz yaptığı yardımlarla bir anlamda Somali’ye hayat veriyor. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve DSİ işbirliğinde gerçekleştirilen sondaj çalışmalarının sonucunda ulaşılan su yaklaşık 126.000 kişinin ihtiyacını karşılıyor. Somalili çocuklar hayatlarında ilk defa suyun altında oynamanın zevkini yaşıyor, kadınlar sırtlarında bidon taşımaktan kurtuluyor.

Mogadişu Havaalanı THY Tarafından Yapılacak Uçuş Seferlerine Hazırlanıyor

Türkiye tarafından yaptırılan sahra hastanesindeki doktorlar günde ortalama 1.200 hastayı muayene ediyor. Poliklinikler haricinde ameliyathane, röntgen, laboratuar ve ecza deposunun bulunduğu hastanede, ülkemizden bölgeye gönderilen ilaçlar hastalara ücretsiz veriliyor. TİKA tarafından teknik altyapı çalışmaları yapılan Mogadişu Havaalanı Türk Hava Yolları (THY) tarafından yapılacak uçuş seferlerine hazırlanıyor.

2010 Yılı Başlayan Somali Yardımları

Dünya 2011 yılında Somali’de yaşanan açlık ve susuzluğa şahit oldu. Salgın hastalık tehlikesi başladı, 29.000’den fazla çocuk yaşamını yitirdi. Uluslararası yardım kuruluşları tarafından ‘çalışılması zor bir yer’ olarak tanımlanan ülkede yüz binlerce insan kendilerine uzanacak yardım elini bekledi. Türkiye’nin öncü olduğu kampanyalar, Somali konusunda uluslararası kamuoyunu harekete geçirdi. TİKA’nın koordinasyonunda yürütülen yardım kampanyalarının sonucunda Somali’de hayat iyileşme eğilimi gösterdi. Çocuk ölümleri azaldı, başkent Mogadişu’da kent hareketlilik kazandı. Somali’nin dış yardım ihtiyacı devam ediyor olmasına rağmen, açlık riski büyük oranda ortadan kalktı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ülkeye Gerçekleştirdiği Ziyaret

Ülkemizin Somali yardımları konusundaki çalışmalarının temeli 2010 yılına dayanıyor. 2010 yılı Mayıs ayında İstanbul’da BM Genel Sekreteri Banki-Moon’un katılımıyla gerçekleşen programa Türkiye ev sahipliği yaptı. Bu konferans, uluslararası kamuoyunun Somali’de yaşananlar karşısında harekete geçmesi için atılmış önemli bir adımdı. Daha sonra ülkemizin çağrısı ile 17 Ağustos 2011 tarihinde İslam İşbirliği Teşkilatı’nın bir araya gelmesinin ardından Somali’ye ulaştırılmak üzere 350 Milyon Dolarlık fon oluşturuldu.

İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısından 2 gün sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son 20 yılda Afrika ülkelerinin yöneticileri dışında Somali’ye giden ilk lider olarak bölgeye ziyaret gerçekleştirdi. Türkiye’den Somali’ye yapılan üst düzey ziyaretler daha sonra da aralıklarla devam etti.

Çevre Düzenlemesinden, Havaalanına TİKA çalışmaları

Toplanan Yardımların koordinasyonu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın başkanlığında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’ya verildi. TİKA tarafından Somali’nin başkenti Mogadişu’ya Program Koordinasyon Ofisi açıldı. Şehirdeki çevre düzenlemesi, Mogadişu havaalanının teknik alt yapısının iyileştirilmesi çalışmaları TİKA’nın koordinasyonunda yapıldı.
Bölgede yaşanan bir patlamada yaralanan 57 hasta yanlarında 46 refakatçi ile birlikte Türkiye’ye getirildi. Daha sonra ülkemizde eğitim görmek amacıyla yaklaşık 400 öğrenci Somali’den geldi.

Ülkemizin sahada yaptığı çalışmalar kadar uluslararası kamuoyunda gerçekleştirdiği çalışmalarla da dünya gündeminde yer aldı. 23 Eylül 2011 tarihinde Başbakan Erdoğan, BM genel kuruluna hitaben yaptığı konuşmada ülkedeki izlenimlerini anlattı.
Somali’ye ülkemiz tarafından toplam 640 Milyon TL ayni ve nakdi yardım gönderildi. Türkiye’nin bölgeye yaptığı yardımlar yalnızca acil insani yardımları değil; sosyal ve teknik altyapıyı güçlendirecek.

Sonraki Haber

Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği Projesi 2011 Yılı Değerlendirmesi

Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği Projesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün işbirliğinde 2007-2008 yıllarında pilot ülke olarak seçilen Arnavutluk’ta ve Kırgızistan’da başlatıldı. Projeye 2008-2009 yıllarında Kazakistan, Türkmenistan ve Moğolistan, 2010...