Haberler

10 Mayıs 2018

Türkiye ve Mozambik Arasında Pamukçuluk Alanında İşbirliği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Mozambik Tarım ve Gıda Güvenliği Bakanlığına bağlı bulunan Mozambik Pamuk Enstitüsü arasında işbirliği artarak devam ediyor.   

Nüfusunun %90’ı tarımsal faaliyette bulunan Mozambik’te önemli tarım ürünlerinin arasında pamuk yer alıyor. Ülkede orta ve kuzey kesimlerde yetişen pamuk bitkisinden 145 bin aile gelir elde ediyor. Ülke ikliminin tarıma oldukça elverişli olmasına karşın, istatistiki verilere bakıldığında ekim alanlarının verimlerinin oldukça düşük olduğu görülüyor.

TİKA tarafından geliştirilmekte olan proje kapsamında Mozambik Tarım ve Gıda Güvenliği Bakanlığına bağlı bulunan Mozambik Pamuk Enstitüsü ile işbirliği yapıldı. İşbirliğinin ilk adımı olarak TİKA uzmanlarından ve Nazilli Pamuk Enstitüsü Genel Müdürü Mustafa Koray Şimşek’ten oluşan heyet Mozambik’in farklı yerlerinde incelemelerde bulundu. Yapılan incelemelerde ülkedeki tek tohum ıslah ve üretim merkezi olan CIMSAN ve deneme ekim alanları ziyaret edildi. Heyet, ayrıca imtiyaz sistemi uygulanan ülkede kimi özel sektör temsilcileri ziyaret ederek Mozambik’te pamukçuluk sektörünün temel açmazları hakkında bilgi aldı.

Mozambik’in Sofala Eyaletinde bulunan ekim alanını ziyaret eden heyet, çiftçilerle görüştü ve ürünlerini inceledi. Pamuk bitkisinin verimliliğini düşüren en önemli sorunlardan biri olan tarım zararlıları ile ilgili teknik inceleme yapıldı.

Yapılan toplantılar ve incelemeler doğrultusunda projenin ilerleyen aşamalarında, mesleki eğitim ve  teknoloji transferi yoluyla Mozambik iklimine uygun tohum türlerinin teşvik edilmesi ve kaliteli Türk Malı tarım ekipmanlarının temin edilmesi gibi çalışmalarla Mozambik’te pamuk verimliliğinin artırılması amaçlanıyor. Aynı zamanda orta ve uzun vadede de ülkede üretilen pamuğun ülkeye istihdam ve katma değer kazandırması için pamuk endüstrisinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların yapılması hedefleniyor.

Sonraki Haber

Kosova Türkolojisi’nin 30. Yılı Paneli

Hasan Priştine Üniversitesi bünyesindeki Türkoloji bölümünün 30. kuruluş yıl dönümü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türk Dil Kurumu (TDK) destekleriyle Türkiye’nin ve Balkanların önde gelen Türkologlarının katılımıyla düzenlenen panel ile kutlandı. Kosova'nın...