Haberler

26 Temmuz 2017

Türkiye Ukrayna Diplomatik İlişkilerinin 25. Yıldönümü Kutlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın katkılarıyla Türkiye – Ukrayna diplomatik ilişkilerinin 25. yıldönümü münasebetiyle konferans düzenlendi

Bilim, eğitim ve irfan yuvası olan Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesinde, Türkiye-Ukrayna diplomatik ilişkilerinin 25. yıldönümü münasebetiyle konferans düzenlendi. Türkoloji öğrenci ve hocalarına yönelik yapılan söz konusu konferansa Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Protokol Şefi Olga Çubrikova, TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat ve T.C. Kiev Büyükelçisi Yönet Can katıldı.

Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Rektör Yardımcısı Petro Beh, Ukrayna ile Türkiye arasında dostluğun yüzyıllar öncesine dayandığı ve iki ülkenin tarih boyunca hep birlikte yürüdüğünü ifade etti. Beh, “Türkiye Ukrayna’yı özellikle zor zamanlarda destekliyor. Bu destek Üniversitemizde de hissediliyor. Türkoloji Bölümünün fiziki kapasite artırımı konusunda hiçbir yardım esirgemeyen TİKA’ya çok müteşekkiriz. Bölümden mezun Türkçeye hâkim öğrencilerimizle de gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Filoloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Ganna Çernenko, 40 farklı dil ve kültürünün öğretildiği Üniversitede değerli misafirleri ağırlamaktan duyduğu memnuniyetini paylaşarak, şunları dile getirdi: “Ukrayna bağımsızlığını kazandıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti ile diplomatik ilişkileri hemen tesis etti. Biz devlet olarak birçok ülke ile komşuluk ediyoruz. Ancak Türkiye ile sadece siyasi düzeyde değil, insani düzeyde ilişkilerimiz güçlü, dilimizde de Türkçenin birçok izi var. Ülkelerimiz arasında bilimsel ve kültürel işbirliğinin daha da gelişeceğine eminim.”

XX. yüzyılın jeopolitik nedenlerden dolayı Türk halkına yakın komşusunu unutturduğunu dile getiren T.C. Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel, Türkiye’nin XXI. yüzyılda bu durumu telafi ettiğini ve Yeni Ukrayna ile barış ve dostluk temellerine dayalı ilişkiler kurduğunu ifade etti. Ukrayna’ya ilişkin izlenimlerini paylaşan Tezel, ülkede Avrupa ruhunun hissedildiğinin altını çizdi ve yeni neslin Ukrayna’yı ileriye taşıyacağına dair ümitlerini ifade etti.

Ukrayna Ankara Büyükelçiliğinde yıllarca görev yaptığını paylaşan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Protokol Şefi Olga Çubrikova “Türkiye benim için sırf çalıştığım ülke değil, kalbimin parçasıdır” sözleriyle konuşmasına başladı. “İki devlet arasında diplomatik ilişkilerin tesisine ilişkin protoko l3 Şubat 1992 tarihinde imzalandı. Ancak aslında Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilk temaslar XV. yüzyılda Zaporijska Siç ve Osmanlı Devleti arasında kurulmuştur. İki devlet arasında ilk sözleşme XVII. yüzyılda imzalanmıştır. Ukrayna ve Türkiye, birbirinden Karadeniz ile ayrılmış, aynı zamanda birbirine Karadeniz ile bağlı iki dost ülkedir” ifadelerinde bulunan Çubrikova ülkeler arasında tarihi bağlara değindi ve iki ülke arasında Yüksek Düzeyde Stratejik İşbirliği seviyesine ulaşan ilişkilerde kaydedilen başarılar hakkında konuştu. 

TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat ise, Türkiye ve Ukrayna arasında Yüksek Düzeyde Stratejik İşbirliğinin çerçevesini dolduran TİKA proje ve faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi. Sürgünden dönen Kırım Tatarlarının sağlıklı entegrasyonunu sağlamak amacıyla Kırım’da hayata geçirilen belli başlı projelerden bahseden Bolat, TİKA’nın hâlihazırda Yeni Ukrayna ile eşgüdüm içinde çalıştığı ve ülkedeki yeniden yapılama süreçlerine destek sağladığı ifade etti. TİKA’nın şimdiye kadar Ukrayna genelinde 300’ü aşkın proje geçekleştirdiğinin altını çizen BOLAT, eğitim alanına özel önem atfettiği ifade etti.

Akabinde söz alan Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. İrina Pokrovska, eğitim sürecinde manevi tarafı yanında maddi tarafının büyük önem taşıdığının altını çizerek, Türkoloji Bölümünün altyapısının güçlendirilmesi kapsamında yıllardır her türlü yardım sağlayan TİKA’ya minnettarlığını bildirdi.

Sonraki Haber

Bangladeş’te Sağlık ve Eğitim Altyapılarının Geliştirilmesine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bangladeş’te Sağlık ve Eğitim Altyapılarının Geliştirilmesine yönelik projeler devam ediyor. TİKA, faaliyet gösterdiği coğrafyalarda gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Özellikle sağlık alanında önemli projelere imza atan...