Haberler

26 Ocak 2018

Türkiye TİKA Eliyle Dünyanın Birçok Ülkesinden Polisleri Eğitiyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Emniyet Genel Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen ve 10. yılını dolduran "Uluslararası Polis-Güvenlik Eğitim İşbirliği Projesi"yle, geçen yıl 19 ülkeden 877 asker ve polise eğitim verildi.

TİKA, Emniyet Genel Müdürlüğü iş birliğiyle ilk eğitimlere 2007–2008 döneminde pilot ülke olarak seçilen Arnavutluk ve Kırgızistan'ın polis gücüne eğitim verilmesiyle başlandı. Proje kapsamında, eğitimlere bugüne kadar Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Filistin, Guatemala, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Makedonya, Maldivler, Meksika, Moğolistan, Moldova, Özbekistan, Sırbistan, Tunus, Türkmenistan, Ekvator, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Libya, Tanzanya, Somali, Tacikistan, Ukrayna, Fildişi Sahili, Gambiya, Bangladeş, Ürdün, Haiti, Mali, Nijerya, Etiyopya ve Zambiya’dan polisler katıldı.

Proje kapsamında, emniyet teşkilatı mensuplarına yönelik tecrübelerin karşılıklı paylaşımı, suçla mücadelede ortak bilinç geliştirme ve iki ülke polis teşkilatlarının terminolojilerinde birlik sağlanması amacıyla hizmet içi ve uygulamalı eğitimler verildi.  Ayrıca, polislik uygulamalarındaki uluslararası standartların yaygınlaştırılması, bölgesel güvenlik sorunlarına koordineli ve eşgüdüm halinde mücadele anlayışının geliştirilmesi, Türkiye’nin güvenlik iş birliğinde olduğu ülkelerdeki üst düzey polis yöneticilerinin ve uzmanlık gerektiren birimlerde Türk polislerince verilecek eğitimlerle polislik alanındaki gelişmelerden haberdar edilerek polis teşkilatlarındaki değişimlerin hızlandırılması gibi konular ele alındı.

Yabancı polis memurlarına verilen eğitimler kapsamında, temel atış eğitimi, toplum destekli polislik, açık kaynak araştırma, terörle mücadele, önemli kişileri koruma, dalgıç eğitimi, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti ile mücadele, toplumsal eylem ve etkinliklerde güvenlik yönetimi, siber suç, cinayet soruşturma teknikleri, asayiş polisi ileri seviye atış eğitimi, operasyonel atış teknikleri, insan kaynakları yönetimi, bilgi teknolojileri, belge ve arşiv yönetim sistemleri, çocuk polisi temel eğitimi ve istihbarat gibi konularda kurslar verildi.

Ukrayna Milli Polisi'nin yeniden yapılandırılması sürecinde hibe edilmek üzere hazırlanan malzemeler, hibe edilerek nakliyatları yapıldı. İkili görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Zambiya Emniyet Genel Müdürü Kakoma Kanganja başkanlığındaki heyet, TİKA'yı ziyaret ederek, Başkanlığın Zambiya'da yürüttüğü projelere değindi ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişiminden oldukça memnun olduklarını dile getirdi. Öte yandan, TİKA ve Jandarma Genel Komutanlığı iş birliğinde, Kolluk Kuvvetleri arasında karşılıklı iş birliğini güçlendirmek, ortak tarihsel ve kültürel yakınlığın pekiştirilmesi amacıyla, Türkiye'de, Senegal, Bangladeş, Moldova ve Kazakistan Jandarma personeline yönelik çeşitli alanlarda eğitim programları düzenlendi.

Düzenlenen eğitimlere 62 jandarma personeli katıldı ve söz konusu proje kapsamında 2007-2017 yılları arasında, Türkiye ve ilgili ülkelerde olmak üzere 419 kurs gerçekleştirildi ve bu kurslara 7 bin 375 kursiyerin katılımı sağlandı.

Sonraki Haber

Türkiye'den Somali'ye İlkleri Yaşatan Proje

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile İHH İnsani Yardım Vakfı iş birliğinde açılan Somali Uygulamalı Tarım Okulu, ülkeye tarım alanında ilkleri yaşattı. TİKA ile İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı işbirliğinde...