Haberler

08 Eylül 2017

Türkiye TİKA Eliyle Dünya Polisini Eğitmeye Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen Polis Eğitim İşbirliği Projesi kapsamında geçtiğimiz aylarda toplam 168 emniyet personeline eğitim düzenlendi.

TİKA ile Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğinde;  2007–2008 döneminde pilot ülke olarak seçilen Arnavutluk ve Kırgızistan ile başlayan Uluslararası Polis Eğitim İşbirliği Projesi 2008 – 2009 yıllarında Kazakistan, Türkmenistan, Moğolistan ve Filistin 2010 yılında Bosna-Hersek 2011 yılında Azerbaycan ve Özbekistan 2012 yılında Makedonya ve Tunus 2013 yılında Karadağ, Maldivler, Güney Sudan ve Libya’nın ve 2014 yılında da Moldova’nın dâhil edilmesiyle başarılı bir şekilde yürütülüyor.

Proje ile dost ve kardeş ülkelerin emniyet teşkilatı mensuplarına yönelik olarak; iki ülke teşkilatlarının sahip oldukları tecrübelerin karşılıklı olarak paylaşılması, suçla mücadele de ortak bilinç geliştirme ve iki ülke polis teşkilatlarının terminolojilerinde birlik sağlanması amacıyla hizmet içi ve uygulamalı eğitimler veriliyor.

Ayrıca, polislik uygulamalarındaki uluslararası standartların yaygınlaştırılması, bölgesel güvenlik sorunlarına koordineli ve eşgüdüm halinde mücadele anlayışının geliştirilmesi, Türkiye’nin güvenlik işbirliği içerisinde olduğu ülkelerdeki üst düzey polis yöneticilerinin ve uzmanlık gerektiren birimlerde Türk polislerince verilecek eğitimlerle polislik alanında yaşanan gelişmelerden haberdar edilerek Polis Teşkilatlarındaki değişimlerin hızlandırılması amaçlanıyor.

Proje kapsamında son bir ay içerisinde gerçekleştirilen eğitimlere ilişkin olarak; Bosna-Hersek Emniyet Teşkilatına yönelik olarak ülkemizde Stratejik Yönetim ve Stratejik Planlama Kursu”, Filistin Emniyet Teşkilatına yönelik Filistin’de  “Toplumsal Olaylara Müdahale Araçları ve Müdahale Taktikleri Eğitimi Kursu” ile ülkemizde “İç Güvenlik İstihbaratı Kursu” , Azerbaycan Emniyet Teşkilatına yönelik Azerbaycan’da  “Takip Tarassut Kursu”, Kırgızistan Emniyet Teşkilatına yönelik Kırgızistan’da “VIP Önemli Kişileri Koruma Kursu”, Tunus Emniyet Teşkilatına yönelik ülkemizde “Veri ve Suç İstihbaratı Analizi Kursu”, Kazakistan Emniyet Teşkilatına yönelik ülkemizde “Temel Polis Dalgıç Eğitimi Kursu”, Sırbistan Emniyet Teşkilatına yönelik Sırbistan’da “Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Kursu”  düzenlendi.

Söz konusu kurslarda Türkiye’de ve ilgili ülkelerde olmak üzere 168 emniyet personelinin katılımı sağlandı. Anılan eğitimlerde, eğitimlerin içeriğine göre görsel ve uygulamalı eğitimler düzenlendi. Söz konusu proje kapsamında; ilgili ülke Emniyet Teşkilatı heyet başkanları gerçekleştirilen eğitimlerin kendileri için son derece yararlı olduklarını dile getirerek sahip oldukları bilgileri ülkelerindeki faaliyetlerde kullanacaklarını ifade ettiler. Türkiye’de bulundukları süre zarfında gördükleri ilgiden dolayı da minnettarlıklarını dile getiren katılımcılar, Türkiye’de evlerinde bulunduklarını; ayrıca, değerli eğitmenler tarafından verilen profesyonel eğitimler sayesinde donanımlı bir şekilde ülkelerine döndüklerini belirttiler. 

Sonraki Haber

Mevlevî Müziği ve Semâ Ayini TİKA’nın Desteği ile Tuva'da İlk Kez Sahnelendi

Rusya Federasyonu Tuva Cumhuriyeti'nin başkenti Kızıl'da düzenlenen II. Uluslararası "Khöömei in the Centre of Asia" müzik festivaline TİKA’nın desteği ile katılan Meshk Ensemble’nın Türk Klasik Müziği icrası ve Semâ Ayini dinleyicilerden büyük ilgi gördü. Tuva...