Haberler

03 Ocak 2013

Türkiye Seracılık Uygulamaları Konusundaki Tecrübelerini Türkmenistan ile Paylaşıyor

Türkiye’nin her alanda sahip olduğu bilgi birikimi ve tecrübelerinin dost, kardeş ve akraba ülkelere aktarımı için dünyanın dört bir yanında faaliyet göstermekte olan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın Türkmenistan’da yürütmeyi plânladığı projelerden biri de “Türkmenistan’da Seracılığın Geliştirilmesi Projesi”.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un “Güçlü Devletin Bahtiyarlık Devri” olarak adlandırdığı 2012 yılında ilân ettiği ve Türkmenistan’ın Balkan Vilayeti’nde tarımsal üretimi kendi kendine yeterli hale getirmeyi amaçlayan kalkınma programına katkı sağlamak amacıyla ülkede TİKA tarafından gerçekleştirilmesi öngörülen “Türkmenistan’da Seracılığın Geliştirilmesi Projesi” için Türkmenistan Gıda Sanayii Birliği ile işbirliği yapılıyor.

Türkmenistan’ın sert iklim koşullarında yapılabilecek en uygun seracılık çalışmasının topraksız tarım yöntemi olduğunun uzmanlarca tespitinin ardından Türkmenistan Gıda Sanayii Birliği’nden bir heyet, Türkiye’deki topraksız tarım uygulamalarını yerinde görmek üzere 17-21 Aralık 2012 tarihleri arasında Antalya’daki T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde (BATEM) bir inceleme programına katıldı.

Program kapsamında heyete, Türkiye’deki topraksız tarım uygulamaları anlatılarak Enstitü tarafından bu alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi, topraksız tarım yöntemi ile sebze üretimi yapılan örnek seralara çalışma ziyareti gerçekleştirildi.

Gezilen seralarda yapılan çalışmaları ve kendilerine verilen bilgileri büyük dikkatle inceleyen Türkmen tarım heyeti, bahse konu projenin hayata geçirilmesi halinde Türkmenistan Devlet Başkanı’nın kararına uygun olarak Türkmenistan’ın Balkan Vilayeti’nde topraksız tarım yöntemiyle kurulacak ilk sera uygulaması olacağına dikkat çekti.

Sonraki Haber

Kalkınma İşbirliği Projelerinde Yeni Bir Ülke: Gabon

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 6-8 Ocak 2013 tarihleri arasında Orta Afrika ülkelerinden Gabon’a düzenlediği ve geniş bir heyet katılımıyla gerçekleştirilen resmi ziyaret Gabon tarihinin en büyük diplomatik ev sahipliği anlamına da geliyor. Bu gezi boyunca...