Haberler

17 Aralık 2012

Türkiye-Özbekistan Arasında Turizm Alanında Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı Hızlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Özbekistan Dışişleri Bakanlığı ile Özbek Turizm Milli Ajansı işbirliğinde hazırlanan turizmin geliştirilmesi programına katılmak üzere Özbekistan’ın turizmden sorumlu üst düzey yöneticileri ülkemizi ziyaret etti. Kaşkaderya, Nevai, Taşkent, Surhanderya, Andican, Namangan, Sırderya, Buhara, Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti bölgelerinin turizm ve seyahat yetkililerinden oluşan Özbek heyet; 09-16 Aralık tarihleri arasında Kayseri, Nevşehir, Konya ve İstanbul’da il kültür ve turizm yetkililerince düzenlenen sunumlara ve inceleme gezilerine katılarak, Özbekistan’da turizm altyapısının geliştirilmesi hakkında görüşmelerde bulundu.

Turizmin gelişme süreci hakkında bilgi almak ve incelemeler yapmak üzere ülkemizi ziyaret eden Özbek heyete Kayseri İl Kültür Turizm Müdürü İsmet Taymuş tarafından “Kayseri’nin Tarihi ve Kültürel Alanları ile Kayseri’ de Turizmin Gelişimi” başlıklı bir sunum yapıldı. Sonrasında Kayseri Vali Yardımcısı Davut Haner tarafından kabul edilen heyet ile Kayseri Valiliği yetkilileri arasında iki ülkenin özellikle kültür turizminin daha da arttırılması hususunda fikir teatisinde bulunuldu. Özbekistan’ın turizm konularından yetkililerini Kayseri’de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Yardımcısı Haner, turizmin gelişme süreci hakkında bilgi almak ve incelemelerde bulunmak üzere gelen Özbek heyetine her türlü bilgi paylaşımı ve teknik çalışma konusunda yardıma hazır olduklarını belirtti. 275 milyon Avro’luk bir proje olan Erciyes Dağı Kış Sporları ve Turizm Master Planı hakkında sunuma iştirak eden Özbek yetkililer; Kayseri’de turizm alanında yapılan yatırımları Özbekistan’da da uygulayabilmek için gerekli teknik konular hakkında ülkemiz ile işbirliği yapmayı amaçladıklarını ifade etti.

Özbek heyet Nevşehir’de Vali Abdurrahman Savaş’ı ziyaret etti. Ziyarette Özbekistan’ın Namangan Vilayeti Seyahat ve Turizm Bürosu Başkanı Hashim Gaybullaev, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov’un Türkiye ile ilişkilere büyük önem verdiğini ve gelişmesini istediğini, ziyaretlerinin de bu kapsamda yapıldığını kaydetti. Özellikle turizm yatırımcılarına Özbekistan’da büyük kolaylıklar sağlandığını belirten Gaybullaev, “Türk yatırımcıları ülkemize bekliyoruz. Özbekistan dünyanın dört bir yanından turist çekebilmektedir. Turizmin daha da gelişmesi için yatırımcılara ihtiyacımız var. Türkiye’de kalacağımız süre içerisinde İstanbul, Kayseri gibi illeri de ziyaret ederek bilgi almak ve tarihi, turistik yerler ile tesisleri yerinde incelemek istiyoruz” dedi. Vali Savaş ise “Orta Asya’da bulunan kardeşlerimizle aramızda kuvvetli tarihi ve kültürel bağlar bulunuyor. Burada çoğu kelimeleri anlayabildim. Kısa bir süre içerisinde sizinle rehbersiz anlaşabileceğimizi gördüm. Bu da bana ayrı bir mutluluk verdi” dedi.

Kapadokya bölgesine her yıl 2,5 milyondan fazla turistin geldiğini ifade eden Vali Savaş, “Nevşehir’e Uzakdoğu ülkelerinden, Avrupa’dan, Latin Amerika’dan yoğun biçimde turist gelmektedir. Orta Asya ülkelerinden kardeşlerimizin de sayısının artmasını gönülden isteriz. Aynı biçimde Türkiye’den yurt dışına giden insanlarımızın da Türk Cumhuriyetleri’ne olan ziyaretlerinin artırılmasını da isteriz. Bu karşılıklı diyalog ve çalışmayla sağlanabilecektir” diye konuştu.

Konya’da İl Kültür Turizm Müdürü Mustafa Çimen tarafından yapılan bilgilendirme sunumu ve toplantısına katılan Özbek heyete; Konya’da turizm alanında yapılan faaliyetler hakkında bilgi verildi. Yılda yaklaşık 2 milyon yerli ve yabancı tarafından ziyaret edilen Mevlana Müzesi’nde incelemelerde bulunuldu. Mevlâna’nın 739. Vuslat Yıldönümü Anma Töreni’ne katılan heyet İstanbul’da TÜRSAB Kurumsal İlişkiler Direktörü Ela Atakan ile görüşmelerde bulunarak TÜRSAB’ın yapısı ve işleyişi hakkında bilgi aldı.
Aralarında Gevher Nesibe Medresesi, Güpgüpoğlu Konağı ve Atatürk Evi, Erciyes Kayak Merkezi, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Göreme Açık Hava Müzesi, Mevlana Müzesi, Karatay Müzesi, İnce Minare Müzesi, Alâeddin Camii, Ayasofya Müzesi, Sultan Ahmet Camii ve Topkapı Sarayı Müzesi’nin de bulunduğu müze ve ören yerlerinde incelemelerde bulunan Özbek heyet 16 Aralık’ta ülkemizden ayrılacak.

Tarihi İpek Yolu güzergâhında yer alan Özbekistan’da 4 binden fazla tarihi ve kültürel eser bulunduğu bilinmektedir. Ayrıca Özbekistan, dünya genelinde en fazla tarihi esere sahip olan ilk 10 ülke arasında yer almaktadır. Yılda 2 milyon turist ağırlama kapasitesine sahip olan Özbekistan, 2015’e kadar ülkeye gelen yıllık turist sayısını bir milyon 200 bine çıkarmayı hedefliyor. Özbekistan, turizmini canlandırmak için başkent Taşkent ile ülkenin tarihi kenti Semerkant arasında hızlı tren projesini hayata geçirmiştir.

Turizmin geliştirilmesi için teknik ve altyapı çalışmalarında atılımda bulunan Özbekistan ile olan turistik ilişkilerimiz Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın 18. Uluslararası Taşkent Turizm Fuarı’nın açılışına katılmasıyla yeni bir ivme kazanmıştı. 2012 yılı içerisinde ülkemize 100 bine yakın Özbek turistin geldiği bilinmektedir. Türkiye’den Özbekistan’a gidecek turist sayısının belirgin ölçüde artması için gerekli çalışmalar devam etmektedir. Bu meyanda Başkanlığımızca düzenlenen Özbek turizm yetkililerine yönelik bilgilendirme ve inceleme ziyareti programı; Özbekistan turizminin teknik altyapısının arttırılmasına ve iki ülke arasında turizm ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlayan bir proje mahiyetinde olup, başarıyla tamamlandı.

Sonraki Haber

TİKA'dan Azerbaycan'da Tarımsal Kalkınmaya Destek

Azerbaycan Devlet Programı kapsamında; ülkede üretimi yapılan ekmeklik buğdayın yeterli duruma getirilmesi için Ağcabedi ve Beylagan bölgelerinde belirlendi Yaklaşık 4.800 hektar büyüklüğündeki alanda özel pilot tarım işletmelerinin oluşturulmasıkararlaştırıldı. Söz konusu işletmelerde ileri teknoloji ile kaliteli...