Haberler

18 Mayıs 2017

Türkiye'nin Yaptığı Hastanelerde Şifa Buluyorlar

Dünyada milli gelirine oranla en fazla insani yardım yapan ülke konumundaki Türkiye, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde Afrika'nın farklı bölgelerinde ve Filistin'de yapılan hastaneler her yıl binlerce kişiye şifa dağıtıyor.

Balkanlar'dan Ortadoğu'ya, Afrika'dan Latin Amerika'ya dünyanın pek çok bölgesinde eğitim, sağlık, sosyal, altyapı hizmetleri, kapasite geliştirilmesi, kültürel mirasın korunması gibi çeşitli alanlarda uyguladığı projelerin sayısını her geçen gün arttıran TİKA, Türkiye’nin "Afrika açılımı" politikası çerçevesinde bölge ülkelerinin çehresini değiştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 2015'te Somali'nin başkenti Mogadişu'da hizmete açılan Somali-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Somalilerin umudu oldu. TİKA tarafından donanımı sağlanan 230 yataklı hastanenin inşaatını Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) yaptı. Başkent Mogadişu ve çevresindeki 2 milyon kişiye hizmet verecek kapasiteye sahip hastanede her ay ortalama 6 bin kişi tedavi görüyor ve 100 ameliyat yapılıyor. Doğu Afrika'nın en modern ve donanımlı sağlık merkezi kabul edilen hastanede, 11 yataklı doğum sonrası bakım ünitesi, 10 yataklı yoğun bakım ünitesi, 4 ameliyathane, 4 doğum odası, radyoloji ünitesi, laboratuvar bölümleri bulunuyor. Hastanede 47'si Türk olmak üzere 390 kişi çalışıyor. İki ülke arasında imzalanan protokol uyarınca Sağlık Bakanlığı, hastaneye 5 yıl uzman personel ve finansal destek verecek.

Hastane, 5 yıl süreyle iki ülke tarafından ortak işletilecek ve süre sonunda Somali'ye bedelsiz devredilecek. Ayrıca protokol kapsamında Somali'de üçüncü basamak modern hastane işletme modeli oluşturulacak, ülke halkına sürdürülebilir, güvenli ve kaliteli sağlık hizmeti sunulacak ve sağlık sistemine yetişmiş insan gücü kazandırılacak.

Nyala'daki Hastane Bölgeye Hizmet Veriyor

Afrika'da Türkiye'nin desteğiyle hizmete giren diğer bir sağlık kurumu, Sudan'da bulunuyor. Güney Darfur eyaletinin başkenti Nyala’daki, Nyala Sudan-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3 yıl önce TİKA tarafından yapıldı. Hastane, Sağlık Bakanlığınca işletiliyor. Konumu itibarıyla bölgenin merkezinde bulunan hastane, sadece Sudan'dan değil, Kamerun, Çad, Gambiya ve diğer civar ülkelerden gelen hastalara da şifa dağıtıyor. Kadın doğum, çocuk, patoloji, radyoloji, dâhiliye, üroloji olmak üzere hemen her alanda tedavi hizmetleri sunulan 150 yataklı hastanede, 2014 yılından bu yana Türk uzman hekimlerce Sudanlı sağlık personeli ve hekimlere de eğitimler veriliyor. Hastanede 3 ameliyathane, 14 yataklı çocuk ve yeni doğan bölümü, 8 yataklı erişkin yoğun bakımı bölümleri bulunuyor. Hastaneden yılda 120 bin hasta yararlanıyor. Organ nakli dışında her tür operasyonun yapıldığı hastanede, yaklaşık 50 Türk ve 280 Sudanlı sağlık personeli hizmet veriyor.

Libya'daki İç Savaşın Acıları Sarılacak

Libya'daki iç savaş nedeniyle büyük bir yıkımın yaşandığı Misrata'daki hastane inşaatına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 2012'de başlandı. Geçen yıl inşaatı tamamlanan ve yaklaşık 2 bin 400 metrekare kapalı alana sahip hastane, kadın, erkek ve acil ortopedik müdahale olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Hastanede 19'u erkek ve 19’u kadınlar için olmak üzere toplam 38 terapi bölmesi ve 2 adet terapi havuzu bulunuyor. Günlük hasta kapasitesinin 200 olacağı tahmin ediliyor. Hastanenin yıl içinde Libyalıların hizmetine sunulması bekleniyor.

Filistin'deki Tubas Türk Hastanesi Her Yıl 40 Bin Hastaya Hizmet Veriyor

Filistin'in Batı Şeria bölgesindeki 40 bin nüfuslu Tubas bölgesinin ilk hastanesi olma özelliği taşıyan Tubas Türk Hastanesi, 2012'de TİKA tarafından yapıldı. Tıbbi donanımın sağlanmasıyla 2014'te hizmete giren 30 yataklı hastane, çevre şehirlerden de gelen hastalarla birlikte her yıl yaklaşık 40 bin hastaya hizmet veriyor. Bugüne kadar 100 binden fazla kişiye şifa sunan hastanede, yılda ortalama 6 bin 500 ameliyat yapılıyor. Ülkenin en büyük ve en modern eğitim ve araştırma hastanesi unvanına sahip 150 yataklı Türkiye Filistin Dostluk Hastanesinin yapımına da 2011'de başlandı. Hastane inşaatı 2015'te tamamlandı. Tıbbi donanımının tamamlanmasının ardından hizmete girecek hastane, 1 milyon 850 bin nüfuslu Gazze Şeridi’nin tamamına hizmet verecek.

Sonraki Haber

Afganistan’da Eğitim Merkezlerinin Kapasite Artırımına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Afganistan’ın başkenti Kabil’de faaliyet gösteren ve bünyesinde 150’ye yakın öğrenci barındıran eğitim merkezlerine gıda, hijyenik malzeme ve tefrişat yardımında bulundu. Afganistan’ın farklı şehirlerinden gelen ve Kabil’deki üniversitelerde dar...