Haberler

21 Kasım 2011

Türkiye, Libya'daki Çalışmalarına Devam Ediyor

Türkiye, Libya'daki Çalışmalarına Devam Ediyor

Libya’daki rejim çatışmalarının neticesinde 42 yıllık Kaddafi yönetiminin devre dışı bırakılmasının ardından, Libya Ulusal Geçiş Konseyi ile yapılan bir anlaşma ile Türkiye, ülkedeki işbirliği çalışmalarına başladı.

Ülkemizin bölgeye gönderdiği yardımlar ve projeler doğrultusunda, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Libya’da geçtiğimiz aylarda program koordinasyon ofisi açtı. Türkiye’nin Libya gerçekleştirdiği proje ve faaliyetlerin koordinasyonunu yürüten TİKA, Libya’daki çalışmalarını arttırarak sürdürüyor.

TİKA Libya Program Koordinatörü Halil İbrahim Okur, önümüzdeki birkaç gün içinde tıbbi malzeme ve ilaç taşıyan bir geminin Trablus limanına yanaşacağını belirtti. Geminin 440 bin dolar tutarında ilaç ve tıbbi malzeme getireceğini söyleyen Okur, gelecek hafta içinde de 6 bin adet polis üniformasının UGK yetkililerine teslim edileceğini kaydetti.

Restorasyon’dan Meslek Edindirme Kurslarına, Fizyoterapi Merkezinden, Radyo İstasyonuna Kadar Uzanan  Projeler

İlerleyen günlerde sonuçlandırılması beklenen projeler arasında 1,9 milyon dolarlık 30 adet arazi aracı teslimatı olduğunu da bildiren TİKA Koordinatörü, çok sayıda projeyle ilgili çalışmaların da devam ettiğini dile getirdi.

Çalışmalar arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Eylül ayında Libya’ya yaptığı ziyarette söz verdiği fizyoterapi merkezi de bulunuyor. Merkezin, Türk kökenli nüfusun yoğun olduğu Misrata’da kurulması ve burada çatışmalarda sakat kalan binlerce kişinin tedavisinin yapılması planlanıyor.

Projeler arasında Turgut Reis Türbesi’nin restorasyonu, Tajura’daki Murat Ağa Camii’nin onarımı ve Yefren kentindeki hastane, okul, cami gibi bazı binaların onarımı ve donanımı da yer alıyor.

Ayrıca, başkent Trablus yakınındaki Tajura’da bir radyo istasyonunun kurulması için teknik malzeme desteği de yapılacak. Yerel belediyenin işleteceği radyonun frekansı alındı. Radyoda Türkiye’yi tanıtıcı kültürel yayınların olması ve ilerleyen dönemlerde Türkçe müzik yayını da yapılması hedefleniyor. Trablus’tan da rahatlıkla dinlenebilecek olan radyonun 1 ay içinde yayına başlaması bekleniyor.

Libya’da yaşanan çatışmalarda hasar gören bazı okulların onarılmasını planlayan TİKA, bu okullarda bilgisayar laboratuarı kurulması ve diğer okul gereçlerinin sağlanması için çalışmalara devam ediyor.

Libya’da meslek edindirme kursları açmak gibi hedefleri bulunan TİKA, ileride Libya’da bir Türk kültür merkezi ile üniversite bünyesinde faaliyet gösterecek bir Türk dili bölümü kurmayı amaçlıyor.

Libya, TİKA’nın koordinasyonunda gerçekleşen projelerle sosyal ve ekonomik açıdan kalkınma hamlelerine başlıyor. Türkiye, kendisine ihtiyaç duyulan her ülkede, çalışmalarına hiç ara vermeden devam ediyor.

Sonraki Haber

Balkanlarda Yaşayan Soydaşlarımızın Derdi Derdimizdir, Sevinci Sevincimiz

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 23 Kasım 2011 Çarşamba günü Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turhan Gençoğlu ve beraberindeki heyeti Başbakanlık Merkez Bina’da kabul etti. Görüşme sırasında yaptığı konuşmada, sorunlarına sahip çıkan dernek ve vakıfların,...