Haberler

02 Ekim 2013

Türkiye ile Vanuatu Arasındaki İşbirliği Artarak Devam Edecek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğinde Vanuatu Tarım Bakanı David Tosul ve beraberindeki teknik heyete Ankara ve İstanbul’u kapsayan bir çalışma ziyareti düzenlendi.

Vanuatu Tarım Bakanı Tosul ve beraberindeki teknik heyet TİKA ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğinde düzenlenen ziyaret kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ardından heyet TİKA’yı ziyaret etti.

TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er tarafından kabul edilen heyete, 5 kıtada yaklaşık 100’den fazla ülkede proje ve faaliyetlerini gerçekleştiren TİKA’nın projeleri, çalışma prensipleri ve faaliyet coğrafyası tanıtıcı bir sunumla anlatıldı. Görüşmede, Türkiye’de karşılaştıkları sıcak ilgi ve misafirperverlikten duydukları memnuniyeti dile getiren Vanuatu Tarım Bakanı David Tosul, ülkemizin artan kalkınma yardımlarının barış ve istikrara aktif katkı sağladığına dikkat çekti. Türkiye’nin sorumlu bir aktör olarak bölgesel ve küresel sorunların çözümünde aktif bir rol aldığını belirten Vanuatu Tarım Bakanı Tosul, bundan sonra da TİKA ile Vanuatu arasındaki işbirliğinin artırılarak devam ettirilmesi isteğinde olduklarını ifade etti.

Heyet ile yapılan görüşme sırasında TİKA Başkan Yardımcısı Er, TİKA’nın faaliyet alanları ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin En Az Gelişmiş Ülkelere verdiği özel önemi vurgulayan TİKA Başkan Yardımcısı Er, Vanuatu’nun bu kategoriden çıkmasından sonra da işbirliğinin devam edeceğini kaydetti. Ziyaretlerin bundan sonra ülkeler arasındaki ekonomik, siyasi ve kültürel alanlarda işbirliğini artıracağına inandığını ifade eden TİKA Başkan Yardımcısı Er, Türkiye’nin birçok ülke ile karşılıklı tecrübe paylaşımı programını başarıyla yürüttüğünü söyledi. TİKA Başkan Yardımcısı Er, küresel dünyada işbirliği anlayışının çalışmaları hızlandırdığını ve başarıyla sonuçlandırdığını vurgulayarak konuşmasını tamamladı.

Pasifik Okyanusu’nda yer alan on altı ada ülkesinden biri olan Vanuatu, yaklaşık 300 bin nüfusu ile milli gelirinin büyük bir bölümünü hindistan cevizi gibi tropikal tarım ürünleri, balıkçılık ve turizm faaliyetlerinden elde ediyor. Birleşmiş Milletler’in En Az Gelişmiş Ülkeler arasında kabul ettiği Vanuatu ile kalkınma işbirliğinin, Türkiye’nin 2011 yılında İstanbul’da düzenlenen En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’ndaki taahhütleri doğrultusunda genişletilmesi planlanıyor.

Sonraki Haber

Kırgızistan'da Türk Malları Tanıtım Fuarı Açıldı

Kırgızistan’da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın desteğiyle Kırgız Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği tarafından Türk Malları tanıtım fuarı açıldı. TİKA, faaliyet gösterdiği ülkelerde birçok alanda çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamında TİKA’nın desteğiyle Kırgızistan’da Kırgız...