Haberler

11 Ocak 2013

Türkiye, Afrika'da

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet 7 Ocak-11 Ocak 2013 tarihleri arasında Gabon, Nijer ve Senegal’i ziyaret etti. Erdoğan’a bu ziyaretinde Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Ömer Çelik, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam eşlik etti.

TİKA: Afrika’da 8 Program Koordinasyon Ofisi, 37 Ülkede Proje

Geziye ayrıca 300 işadamı da katıldı. İşadamları ziyaret edilen 3 ülkede iş forumlarına katılarak muhataplarıyla karşılıklı yatırım imkanlarını görüştü.

Afrika ülkeleri ziyareti için Gabon’a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cite de la Democratie’de düzenlenen forumda Türk ve Gabonlu işadamlarına hitap etti.

Erdoğan, 2013 yılındaki ilk yurt dışı ziyaretini Gabon’a yaptığını belirterek,’’Bu, ilişkilerimizi bir adım daha ileriye taşımanın alametidir.’’ diye konuştu.

Türkiye-Gabon arasındaki ticareti değerlendiren Başbakan Erdoğan, ’’2012’nin 11 aylık rakamlarına baktığımızda 41 milyon dolarlık bir ticaret hacmini yakaladığımız görülüyor. Aralık ayı da netleşip bunun üzerine eklendiğinde 2007 yılındaki seviyenin üzerine çıkmış olacağız.’’ ifadelerini kullandı. Bu rakamı yeterli görmediklerini belirten Erdoğan, ’’İki ülkenin potansiyelinin bunun kat kat üzerinde olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu yeni süreçte daha fazla çalışarak, işbirliğimizi her alanda daha fazla geliştirerek, kısa süre içinde inşallah bu rakamları katlayarak artırmış olacağız. Özellikle iş adamlarımızın sektörel bazda muhataplarıyla yarın yapacakları görüşmeler büyük önem arz ediyor.’’ değerlendirmesinde bulundu.

’’2015 yılı için Afrika ile ticaret hacmi hedefimiz 50 milyar dolardır ve bu hedefi yakalamakta kararlıyız. Bu durarak olmaz, çalışarak olur. Çalışacağız, koşturacağız, kovalayacağız ve bu koşturmanın neticesini alacağız. Bu hedefe doğru emin adımlarla ilerlerken eminim ki Gabon ile de ticaretimizi çok farklı boyutlara taşımış olacağız.’’ Diyen Başbakan bu ziyaret sonrasında Türkiye ile Gabon arasında iş konseyi kurulacağını bildiren Erdoğan, ’’İş konseyinin kurulmasını çok önemsiyoruz. Afrika’da 16 ülkeyle iş konseyleri kurduk.’’ diye konuştu.

Türkiye ile Gabon arasındaki ilişkilerin büyümesinin iki ülke arasındaki kaynaşmayı daha ileri noktalara taşıyacağına dikkati çeken Başbakan Erdoğan, ’’Bu faaliyetlerin her iki taraf için de yararlı olması en büyük dileğimizdir. Bugüne kadar yapılanlar doğrusu iyi bir başlangıçtır ancak yapabileceklerimizin yanında şu ana kadar yapılanların çok, çok küçük kaldığını görüyoruz. Türkiye ile Gabon arasında gelişecek işbirliğinin gerek halklarımız gerek Afrika için faydalı olacak hayırlı sonuçlar doğuracağına inanıyorum.’’ dedi.
Gabon Meclisine hitaben konuşma yapan Başbakan TİKA’nın Afrika’da gerçekleştirdiği çalışmalar değinerek, “TİKA kıtada bulunan 8 ofisiyle 37 ülkede proje ve faaliyetler gerçekleştiriyor” dedi.

TİKA tarafından Gabon’da bir çok kalkınma işbirliği çalışması yapılıyor. Çeşitli bölgelerde hane halklarına gelir getirici projeler kapsamında Canlı Hayvan dağıtılıyor. Okulların eğitim koşullarının iyileştirilmesine yönelik projeler gerçekleştiriliyor.

Başbakan ve beraberindeki heyetin Gabon’dan sonraki ikinci durağı Nijer’di. Türkiye’den giden heyet burada büyük bir coşku ile karşılandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nijer temasları kapsamında, başkent Niamey’de, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yaptırılan Türkiye-Nijer Dostluk Ormanı ve Parkı’nda düzenlenen törene katıldı.
Erdoğan’ın ziyareti nedeniyle bugüne alınan Bianou ve Tande Bayramı töreni, Agadez bölgesinden gelen Tuareglerin gösterisiyle başladı. Yerel güreş müsabakasının da yapıldığı törenlerde, Agadez bölgesinden 3 günlük yolcukla Niamey’e gelen Tuaregler, Başbakan Erdoğan’a deve hediye etti.

Törenlerin ardından Başbakan Erdoğan, Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Erdoğan, Afrika’nın bir sömürü merkezi olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, ’’Afrika’da bulunan emperyal güçler oradan aldıklarının karşılığını hakkıyla vermelidir. Eğer bunu hakkıyla vermiyorlarsa tarih onun hesabını kendilerinden soracaktır. Ve bizler Türkiye olarak elimizden gelen desteği her an vereceğiz, vermekte kararlıyız’’ dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınlarındaki Nijer Nehri’ni gösteren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

’’Burada devasa bir nehir akıyor. Bizde bir söz var ’su akar, Türk bakar’. Sularımız denizlere akar giderdi. Şimdi Afrika’nın suları da böyle akıp gidiyor. Aklıma şu geldi, su akar Nijerli bakar. Bunu değiştirmemiz lazım. Şimdi su akar Nijer yapar olacak. Barajların yapılması Nijer için hayati öneme haiz. Akan nehirleri seyretmeyelim, istifade edelim.”

Türkiye-Nijer Dostluk Ormanı

“Afrika’da Bulunan En Az Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerin Çölleşme/Arazi Bozulması ve Kuraklıkla Mücadele (ÇABUK) Kapasitelerinin Geliştirilmesi” Projesi’ meyvelerini vermeye başladı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliğinde Nijer Cumhuriyeti’nde Türkiye-Nijer Dostluk Ormanı kuruldu.

Ormanın açılışı geçtiğimiz ağustos ayında Türk ve Nijerli yetkililerin katılımı ile gerçekleştirildi. ‘3 Ağustos Milli Ağaç’ gününden önceki gece ‘Yeşil Gece’ düzenlendi. Katılımın yoğun olduğu törende ülke genelinde ağaçlandırmaya yönelik bir yarışmanın yapıldı. TİKA tarafından yarışmada dereceye girmeye hak kazananlara dizüstü bilgisayar ve çeşitli hediyeler verildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) İşbirliğinde kurulan dostluk ormanı Nijer Devlet Başkanı, Meclis Başkanı, Başbakan, tüm Bakanlar, Büyükelçiler, Nijer halkı ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

6.000 Fidan, Güneş Enerjisiyle Çalışacak Su Kuyusu ve Futbol Sahası

Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri yaklaşık bir aydır proje çalışmaları için Nijer’de bulunuyordu. STK’larla işbirliği içinde gerçekleştirilen bu projede 10 hektarlık sahada çalışma yapıldı. Saha çalışmaları 13 Temmuz 2012 tarihinde başladı. 10 hektarlık sahanın 2 hektarı “Kent Ormanı-Mesire Yeri” olarak planlandı. Kalan 8 hektarlık sahada ise yörenin doğal türleri olan tespih ağacı, okaliptüs ve akasya fidanları kullanılarak yaklaşık 6.000 fidan dikildi. Kent Ormanı olarak planlanan 2 hektarlık sahada; güneş enerjisi ile çalışacak bir su kuyusu, 10 ton kapasiteli su deposu, 3 adet çeşme, 5 adet kamelya, ve 1 adet mini futbol sahası bulunuyor.

En Az Gelişmiş Ülkelere yönelik olarak TİKA’nın koordinasyonunda gerçekleştirilen çalışmalarda agro-forestry (sosyal ormancılık) önemini korumaya devam ediyor.

TİKA’nın Afrika’da Gerçekleştiridği Faaliyetler Sosyal Medyada

Başbakan Erdoğan Nijer’de, TİKA’nın ülkede Program Koordinasyon Ofisi açılacağını müjdeledi. Ayrıca ziyaret sırasında TİKA aracılığı ile topraklarının %89’u çöl olan Nijer’in yeşillendirilmesi için anlaşma imzalandı.

 Erdoğan daha sonra, TİKA tarafından Niamey yakınlarında açılan 161. su kuyusunu ziyaret etti.

Nijer Devlet Yetimhanesine TİKA’nın katkılarıyla ilaç hibesinde bulundu. Hibe edilen ilaçlar içinde muayene masası ve çok sayıda tıbbi malzeme bulunuyor. İlaçlar Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katıldığı bir törenle yetkililere teslim edildi.

Başbakan ve beraberindeki heyetin Afrika ziyaretindeki son durağı ise Senegal’di. Erdoğan’ın Afrika ziyareti yurt içinde ve yurt dışında ilgi ile takip edildi. Afrika ziyareti önemli kararlarla sonuçlanırken, Türkiye’nin Afrika’da yaptığı çalışmalar sosyal medyada da yankı buldu.

Başbakan ve beraberindeki heyet 11 Ocak 2013 tarihinde Türkiye’ye döndü.

Sonraki Haber

Gazzeliler Türkçe Öğreniyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Gazze’nin kalkınması için sosyal alt yapı ve kültürel işbirliği projeleri yapmaya devam ediyor. TİKA tarafından Gazze Şeridinin en büyük kütüphane ve kültür binasında Türkçe Öğretim Merkezi açıldı. Gazze...