Haberler

23 Ekim 2011

Türkiye, Afgansitan'daki Emanetlerine Sahip Çıkıyor

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: 1932 Yılında Atatürk’ün Emri İle İnşa Edilen Kabil’in İlk Hastanesi Yeniden Yaptırılacak
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Afganistan ziyareti sırasında temaslarına devam etti. Türkiye’ye dönmeden önce Bozdağ’ın programında Atatürk Çocuk Hastanesi ziyareti vardı. Hastaneyi gezen Başbakan Yardımcısı, yenidoğan ünitesinde tedavi gören çocukların sağlık durumu hakkında bilgi aldı. Afganistan Sağlık Bakanı Süreyya Dalil’in ve Yüksek Öğrenim Bakanı Server Daniş’in de katıldığı ziyarette, Afganistan Sağlık Bakanı hastanenin durumu hakkında bilgi verdi. Dalil, Türkiye’den eksiklikler için yardım istedi.

Bozdağ, yenidoğan ünitesini beraberindeki heyet ile gezerken Türkiye’nin gerekli yardımı yapacağı sözünü verdi.

Afganistan’da Atatürk’ün Emri İle Kurulan Hastane
Bekir Bozdağ daha sonra Kabil’in ilk hastanesi olma özelliği taşıyan ve Atatürk’ün emri ile kurulan Ali Abad Sanatoryumuna geçti. Büyük bir bölümü yıkılmak üzere olmasına rağmen üzerindeki ayyıldızın hala görülebildiği bina önünde Afganistan Sağlık Bakanından ve Yüksek Öğrenim Bakanından bilgi alan Bozdağ, hastanenin yeniden ayağa kaldırılacağını söyledi.

Afganistan’a uzun yıllar hizmet veren bu hastanenin iç savaş nedeniyle şu an yıkılmak üzere olduğu bildirildi.

Başbakan Yardımcısı, “Ali Abad Sanatoryumunun Kabil’in sağlık merkezi olması için gerekli adımları atacağız, en kısa zamanda eski haline getirip hizmete sokacağız” diye konuştu.

Hastanenin yeniden ayağa kaldırılması ile Türk-Afgan dostluğunun temellerinin güçlendirileceğini ifade eden Bozdağ, “’Burada zaten çok güzel bir Türkiye sevgisi var. Bizim de o sevgiye layıkıyla karşılık vermemiz lazım. Biz buraları Türk-Afgan dostluğunun, kardeşliğinin güçlenmesine vesile olacak önemli eserler olarak görüyoruz. Dostluğumuzun nişanesi olarak yapılacak bu kıymetli çalışmalar burada hizmete devam edecektir” dedi.

Yapılacak teknik incelemeden sonra hastanenin restorasyonuna ya da var olan mimari proje doğrultusunda yeniden inşasına karar verileceği bildirildi.

Kabil’de Bir Miras: Ali Abad Sanatoryumu
Atatürk’ün emri ile şu an Kabil’de bulunan Ali Abad Sanatoryumunun yapımına 1926 yılında başlandı ve uzun soluklu çalışmalar sonucunda hastane 1932 yılında tamamlandı. Sanatoryumun yakınlarında bulunan Atatürk Çocuk Hastanesi de 80’lerde Türkiye tarafından kuruldu.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ziyaretinin son durağında, Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Kasım Ferit ile görüştü.

Yapılan görüşmeden sonra Bekir Bozdağ ve beraberindeki heyet Türkiye’ye döndü.
 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...