Haberler

07 Aralık 2018

Türkiye’nin İşitme Tarama Alanındaki Tecrübesi Tacikistan’a Aktarılıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) koordinasyonunda Tacikistan Sağlık Bakanlığı işbirliğinde Türkiye’den gelen doktorlar, Tacikistan’ın farklı bölgelerinden gelen 33 doktora, yeni doğan bebeklerde işitme tarama testi hakkında eğitimler verdi.

Türkiye’de yeni doğan her 100 bebekten 98’si işitme tarama testinden geçiriliyor. Günümüzde pek çok gelişmiş ülke bu oranı yakalayamamış durumda. Türkiye’nin bu alandaki tecrübesinin Tacikistan’a aktarılması amacıyla Türkiye’den doktorlar Tacikistan’a giderek işitme testi ve önemi hakkında teorik-pratik eğitimler verdi. TİKA tarafından yürütülen Anne-Çocuk Sağlığını Destekleme Programı çerçevesinde organize edilen eğitim programı Tacikistan Sağlık Bakanlığı ile işbirliğinde gerçekleştirildi.

Eğitim programı sonunda eğitime katılan 33 doktora sertifikaları verildi. Tacikistan Cumhuriyeti Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına sertifika törenine katılan Bakan Yardımcısı Mirhamuddin Kamolzoda yaptığı konuşmada, güvendikleri kuruluşlardan birisi olan TİKA ile bu alanda işbirliği yapmaktan çok memnun olduklarını ve programın devamı noktasında üzerlerine düşen ne görev var ise yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Tacikistan’dan Doktorların Türkiye’ye Gitmesi Planlanıyor

TİKA Duşanbe Program Koordinatörü Tarık Mete gerçekleştirdiği konuşmada, projenin ikinci aşamasında Tacikistan’ın farklı bölgelerindeki hastanelerde görev yapan doktorlardan belirlenecek bir grup doktorun Türkiye’de daha ileri bir eğitimden geçirilmesi ve eğitim alan doktorların görev yaptığı hastanelere işitme tarama cihazlarının temin edilmesinin planlandığını belirtti. Bu sayede yeni doğan çocukların işitme tarama testinden geçirilmesi ve ileride işitme kaybına bağlı olarak ortaya çıkabilecek engellerin önüne geçilmesinin hedeflendiğini sözlerine ekledi.

 

Sonraki Haber

TİKA Kerkük'te Yanan Tarihi Kayseri Çarşısı İçin Harekete Geçti

Irak'ın Kerkük kentinde 26 Kasım'da yanarak kullanılamaz hale gelen ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restore edilecek tarihi Kayseri Çarşısı'nda enkaz kaldırma ve temizleme çalışmalarına başlandı.  TİKA Bağdat...