Haberler

18 Ekim 2017

Türkiye’den Tunuslu Uzmanlara Mesleki Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın katkılarıyla Tunus Tarım Bakanlığı bünyesinde görev yapan uzmanlara Tarımsal Destekler, Kırsal Kalkınma, Tarım Sigortaları ve Risk Analizi konularında mesleki eğitimler verildi.

Afrika’nın kuzeyinde yer alan ve Türkiye ile benzer iklim şartlarına sahip olan Tunus’ta tarım sektörü ekonominin can damarlarından birini oluşturuyor. Hem GSYH’de hem de istihdamda büyük pay sahip olmasından ötürü, tarım sektörü 11 milyonluk bir nüfusa sahip olan Tunus’ta büyük önem arz ediyor.

TİKA’nın koordinasyonunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile işbirliği içinde ülkemizde yapılan projeyle Tunus Cumhuriyeti Tarım, Su Kaynakları ve Balıkçılık Bakanlığı bünyesinde görev yapan 10 uzmana “Tarımsal Destekler, Kırsal Kalınma, Tarım Sigortaları ve Risk Analizi” konularında mesleki eğitim verildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nün ilgili birimlerinden uzmanlarca yapılan sunumlarla ülkemizde uygulanan tarımsal destekleme politikaları ve araçları tanıtıldı. Yatırım desteklemeleri ve desteklemelerin veriliş usul ve esasları açıklandı. Heyete, ayrıca, kırsal kalkınma konusunda ülkemizde uygulanan politikalar hakkında bilgi verildi. Bu kapsamda, “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı” ve “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Destekleri Kapsamında Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Programı” Tunus heyetine tanıtıldı. Kırsal kalkınma desteklemelerinin hedefleri, ülkemiz kırsal bölgelerinin yapısı ve politikaların oluşturulmasında dikkate alınan hususlar açıklandı.

Söz konusu proje kapsamında Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve Ankara İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinasyonunda kırsal kalkınma desteklemelerinden faydalanarak kurulmuş iki işletme ziyaret edilerek, heyete kırsal kalkınma amaçlı işletmeleri doğrudan gözlemleme ve faydalanıcıdan desteklemelere ilişkin doğrudan bilgi alma olanağı sağlandı.

Yapılan mesleki eğitimler kapsamında Tunuslu uzmanlara, Tarımsal sigorta ve risk analizi konusunda ülkemizde uygulanan tarımsal sigorta uygulamaları, sigortalamaya konu ürünlerin belirlenmesi, prim miktarlarının belirlenmesi, devlet katkısı ve çiftçi katkı oranlarının tespiti konularında bilgi verildi. Ürün bazında hasar tespiti ve ilçe bazında kuraklık sigortası uygulamaları konusunda teknik bilgi aktarıldı. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü uzmanlarının verdiği bilgilere ek olarak, TARSİM Ankara Bölge Müdürlüğü ziyaret edilerek tarım sigortalarının uygulaması hakkında doğrudan bilgi edinmeleri sağlandı.  Eğitimleri başarı ile tamamlayan Tunuslu uzmanlara Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından sertifikalar verildi.

Sonraki Haber

TİKA'dan Brezilya'ya Tıbbi Yardım

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Brezilya'nın Sao Paulo kentindeki Kanserli Çocukları Tedavi Enstitüsü’ne tıbbi ekipman yardımında bulundu. Faaliyet gösterdiği coğrafyalarda farklı sektörlerde önemli projelere imza atan TİKA, sağlık sektöründe gerçekleştirdiği projelere bir yenisini...