Haberler

30 Ocak 2012

Türkçe Dil Laboratuarı Kosova'da Açıldı

Türkiye, 2008 yılında bağımsızlığını kazanan Kosova Cumhuriyeti’nin devletleşme sürecini desteklemek amacıyla ülkede sosyal, siyasi ve ekonomik işbirliği projeleri gerçekleştirerek, her alanda sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için çalışıyor. Bu doğrultuda Kosova Güvenlik Güçleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’na TİKA tarafından modern teknolojiye sahip dil laboratuarı kuruldu. TRADOC Türkçe Dil Laboratuarında 7 aylık bir eğitim gören Subaylara Türkiye’de eğitimlerine devam edebilme olanağı tanınıyor.

Kosova Güvenlik Güçleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’na (TRADOC) Türkçe dil laboratuarı ve dersliği TİKA tarafından Ferizay’da kuruldu. Bu proje ile Kosova Güvenlik Güçleri Subayları’nın Türkçeyi öğrenip, eğitimlerine ülkemizde devam etmelerine de olanak tanındı.

TİKA tarafından yaptırılan Türkçe dil laboratuarının ve dersliğin açılışı, T.C. Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Kosova Güvenlik Gücü Bakanı Agim Çeku, TSK heyet başkanı Korgeneral Mehmet Çetin ve TİKA Priştine Program Koordinatörü Adem Urfa tarafından yapıldı.

T.C. Priştine Büyükelçisi Songül Ozan açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye ile Kosova arasındaki ilişkilerin, ortak tarihi geçmiş ve kardeşlik bağları doğrultusunda ilerlediğini belirtti. Ozan, iki ülke arasında her alanda sürdürülen işbirliği çalışmalarına değinerek, bu projenin Kosova Güvenlik Güçlerine sağladığı katkıdan dolayı daha da anlamlı olduğunun altını çizdi.

Türkiye’nin daima Kosova’nın yanında olduğunu hatırlatan Kosova Güvenlik Gücü Bakanı Agim ÇEKU ise “Türkiye, Kosova’nın kalkınmasına ve ülkemizdeki kurumların gelişmesine daima destek verdi, hâlâ da vermektedir. Bu işbirliği doğaldır, çünkü Türk haklı ile Kosova halkı arasında ortak bağlar var.” açıklamasında bulundu. Bakan ÇEKU, konuşmasını Türkiye’ye ve TİKA’ya ülkelerinde tamamaldığı projeler için teşekkür ederek tamamladı.

TİKA Priştine Program Koordinasyon Ofisi Koordinatörü Adem Urfa, Kosova’nın kalkınması ve iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesi amacıyla TİKA’nın bugüne kadar 200’ü aşkın projeye imza attığını belirtti. Urfa TRADOC’a yapılan bu anlamlı yatırımla, pek çok sektörde olduğu gibi bu alanda da TİKA’nın Kosova kurumlarına katkı sağlamaya devam edeceğini ifade etti.

Sonraki Haber

Somali'de Çeşmelerden ‘Hayat' Akıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın koordinasyonunda Somali’nin başkenti Mogadişu’da yapılan sondaj çalışmalarının neticesinde açılan kuyudan gelen su, yapılan çeşmelerle halkın kullanımına sunuldu. Çeşmeler, deneme amaçlı olarak su verildiğini gören çocuklar, sevinçle dakikalarca oynadı. Türkiye...