Haberler

15 Şubat 2013

Türk Şiirinin Ünlü İsmi Abdurrahim Karakoç Azerbaycan'da Anıldı

Son dönem Türk şiirinin önemli isimlerinden, şair kimliğinin yanı sıra yazar ve gazeteci olarak da bilinen Abdurrahim Karakoç, düzenlenen bir dizi etkinlik ile Azerbaycan’da anıldı.
TİKA’nın destekleri ile 07-10 Şubat 2013 tarihleri arasında Azerbaycan’da faaliyet gösteren “Avrasya Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü” İçtimai Birliği tarafından organize edilen program kapsamında, Abdurrahim Karakoç şiirleri, yazıları ve fikirleri konuşuldu, anlatıldı ve tartışıldı. Etkinliğe Abdurrahim Karakoç’un ailesi, arkadaşları, şairin eserlerini incelemiş edebiyatçılar, şairin şiirlerini seslendiren sanatçılar Bakü’de düzenlenen programa katıldı.
TİKA’nın yanı sıra T.C. Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği tarafından da desteklenen program kapsamında, ilk olarak 07 Şubat 2013 tarihinde Bakü’de Reşid Behbudov Müzik Tiyatrosu’nda “Aşk Deyince Ötesini Arama” isimli bir edebiyat ve kültür gecesi düzenlendi.
Azerbaycan’dan edebiyat, sanat, bilim ve kültür adamları başta olmak üzere toplumun geniş kesimlerinden temsilcilerin katıldığı gecenin açılışında bir konuşma yapan Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, bu tür etkinliklerin “bir millet iki devlet” olan iki halkın sosyal ve kültürel yaşamındaki öneminden bahsetti.
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili, “Avrasya Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü” İçtimai Birliği Başkanı Ganire Paşayeva, gecede yapmış olduğu konuşmada, Abdurrahim Karakoç’un kalbi, ruhu ve eserleri ile Vatan, Hak, Toprak ve İnsanlık ile birlikte olan bir şair ve aydın olduğunu ifade etti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Azerbaycan’da bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti, Abdurrahim Karakoç’un sadece sevgi şairi olmadığını, bir tasavvuf şairi olduğunu yaptığı konuşmada dile getirdi.
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili ve Azerbaycan’da Atatürk Merkezi Başkanı Nizami Caferov ise tüm zamanlar için aydınların, şairlerin halklar arasında kültürel köprü rolü oynadıklarını vurguladı.
Gece daha sonra, Türkiye ve Azerbaycan sanatçılarının şairin çeşitli şiirlerini ve şiirlerinden bestelenmiş şarkıları seslendirmeleri ile devam etti.
Azerbaycan’da Abdurrahim Karakoç’u anma etkinliklerine 08 Şubat 2013 tarihinde “Ortak Türk Edebi Geçmişinden Ortak Türk Edebi Geleceğine Bakış Konferansı” ile devam edildi. Azerbaycan’da Atatürk Merkezi’nde düzenlenen konferans kapsamında, şairin fikir ve eserleri bir daha anlatıldı, değerlendirildi ve tartışıldı.
08 Şubat 2013 tarihinde, programa Türkiye’den katılan heyet Azerbaycan Yazarlar Birliği’ni ziyaret ederek, Yazarlar Birliği Başkanı ve Azerbaycan edebiyat camiasının önde gelen temsilcileri ile görüştü. Görüşmede bir konuşma yapan Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar, Türk Dünyası’nın büyük şairi Abdurrahim Karakoç’un Azerbaycan’da anılmasının ve şairin Azerbaycan okuyucusuna tanıtılmasının önemine vurgu yaptı.
Ayrıca 9 Şubat 2013 tarihinde, Bakü’ye komşu Abşeron Bölgesi’nde Abdurrahim Karakoç anısına bir edebiyat ve kültür gecesi düzenlendi. Abşeron halkının geniş katılım gösterdiği gecede, Türkiye’den gelen şairin aile üyeleri, arkadaşları ve sanatçılar Abdurrahim Karakoç ile ilgili anılarını ve görüşlerini dile getirdiler. Programda, şairin eserlerinden şiir ve müziklerinden numuneler seslendirildi.
Abdurrahim Karakoç anısına Bakü’de düzenlenen programa Türkiye’den katılan heyetin Azerbaycan’ın önde gelen televizyon kanallarından İçtimai TV ve Hazar TV’nin canlı yayınlarına katılmaları, şairin Azerbaycan kamuoyuna tanıtılmasına katkı sağlamış oldu.

Sonraki Haber

Duha Türklerine Bayram Hediyesi

Geçtiğimiz yılın Kasım ayında bir keşif dergisinin yaptığı çalışma sonucu ‘Kayıp Türkler’ başlığıyla gündeme gelen, medyada ve kamuoyunda ilgi uyandıran “Duha(Dukha)” Türklerine kış için insani yardım malzemelerinden oluşan paketler TİKA Program Koordinasyon Ofisi yetkililerince teslim...