Haberler

25 Ekim 2017

Tunus’ta Kurulan FabLab Faaliyete Başladı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın desteğiyle Tunus’un Monastir Vilayetinde kurulan Fabrikasyon Laboratuvarı (FabLab) hizmet vermeye başladı.

Bilimsel çalışma ve araştırmaları ülke genelinde yaygınlaştırmak ve Tunus toplumunun kültürel, entelektüel ve bilimsel birikimlerini arttırmak amacıyla faaliyet gösteren Monastir Bilim Merkezi bünyesinde Tunuslu genç araştırmacı, öğrenci, bilim meraklıları ve toplumun farklı kesimlerine hizmet vermek üzere Fabrikasyon Laboratuvarı (FabLab) kuruldu.

Ortaokul, lise ve üniversite düzeyindeki öğrenciler başta olmak üzere inovasyon, icat, tasarım, üretim gibi konularda çalışmalar gerçekleştirmek isteyen fikir sahibi kişilere yönelik, uluslararası bir konsept olarak dünya genelinde 1000’nin üzerinde atölyesi bulunan “FabLab” ağı ve altyapısının Tunus'a entegre edilmesi için gerekli teknolojik donanım ve ekipmanlar TİKA tarafından tedarik edilerek üretim ve fabrikasyon imkanlarını sağlayacak bir “Fabrikasyon Laboratuvarı” kuruldu.

Açılış törenine T.C.Tunus Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, Tunus Yüksek Öğretim Bakanlığı Müsteşarı Halil Amiri, TİKA Tunus Koordinatörü Muhsin Balcı,  Monastir Bilim Merkezi yetkilileri, bilim meraklıları ve medya mensupları katıldı. Fabrikasyon laboratuvarında, üç boyutlu yazıcılar, CNC tezgah, lazer kesim makinaları ve dijital ölçüm aletleri gibi ileri laboratuvar malzemeleri bulunuyor.

Diğer taraftan, fizik, kimya, biyoloji, matematik gibi temel bilimler alanında bilimin eğlenceli ve ilgi çekici yönünü öğrencilerle tanıştırmayı hedefleyen “Bilim Seyyahları” ekibi de gerçekleştirdiği bilim şenliğiyle Tunuslu öğrencilerle biraraya geldi.

Sonraki Haber

Gürcistan’da Türkçe Öğrenimine Destek

Gürcistan’da Batum Başkonsolosluğu bünyesinde 1997 yılından bu yana faaliyet gösteren Türkçe Dil Kurslarında kullanılmak üzere Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından akıllı tahta temin edildi.   Batum Başkonsolosluğu bünyesinde 1997 yılından bu yana...