Haberler

23 Ağustos 2012

TİKA'nın Yardım Eli Mali'ye Uzandı

Batı Afrika ülkesi Mali Cumhuriyeti, birçok zorluğu arka arkaya yaşadı. 2011 yılında yeterli hasat elde edilememesi nedeniyle, Tuareg halkının yoğun olarak yaşadığı kuzey Mali’de büyük bir gıda sıkıntısı yaşandı. 2012 yılı Ocak ayı içerisinde Kuzey Malili silahli gruplar Güney Mali’nin egemenliğini reddederek bölgenin Azawad adıyla bağımsızlığını ilan etti. Böylece güneyde bulunan başkent Bamako ile kuzeyin bağlantısı kesildi.

Daha sonra Mart ayında ülkedeki durumdan rahatsız olan ordu bir darbe yaparak yönetime el koydu. Bunun üzerine, Batılı ülkelerin kalkınma ajansları ve uluslar arası yardım kuruluşları Mali’deki faaliyetlerine son vererek ülkeyi terk etti. Böylece Mali bir yandan ayrılıkçı kuzey bölgesi, bir yandan da azalan kalkınma ve insani yardımlar dolayısıyla başta toplu hayvan ölümleri, gıda yetersizliği ve salgın hastalık tehlikesi gibi ciddi sorunlarla baş başa kaldı.

Bu durumun dünya gündemine gelmesinin ardından Türkiye de Mali halkının sorunlarına bir nebze de olsa katkıda bulunabilmek için girişimlerde bulundu. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları Derneği’nden uzmanlarından oluşturulan bir ekip yerinde ihtiyaç tespiti yapmak üzere 17-23 Temmuz tarihleri arasında Mali’ye bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu gezi sonucunda elde edilen bilgiler ışığında, TİKA ve Türkiye Diyanet Vakfı mensuplarından oluşan ikinci bir heyet özellikle kuzey bölgesine gıda ve ilaç desteği sağlamak amacıyla 5-15 Ağustos tarihleri arasında Mali’yi ziyaret etti.

Üç kişiden oluşan Türk heyeti toplam 150 bin Avro bedelinde gıda ve ilaç satın alarak, temin edilen mal ve ilaçların özellikle Kuzey Mali halkı ile kuzeyli mültecilere ulaştırılması amacıyla Mali İnsani Hareket, Dayanışma ve Yaşlılar Bakanlığı yetkililerine teslim etti. Alınan mal ve malzemelerin 70 bin Avroluk kısmı TİKA tarafından karşılandı. 35 bin Avro değerinde gıda ve yine 35 bin Avro değerinde ilaç satın alan TİKA, toplam 56 ton gıda ve yaklaşık bir ton ilaç yardımı yaptı. TİKA’nın gıda yardımı 30 ton pirinç, 14 ton darı, 10 ton şeker ve 2 ton süt tozundan oluşuyor. Türkiye’nin toplam gıda yardımı ise, TİKA tarafından yapılan hibe de dahil olmak üzere yapılan insani yardım 110 ton pirinç, 30 ton darı, 20 ton şeker ve 4 ton süt tozundan oluşuyor. Toplam yardım miktarı ise 164 ton.

Anılan gıda ve ilaçların yaklaşık 18 adet kamyon ile ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması bekleniyor.

Sonraki Haber

TİKA Arakan İçin İlk Adımı Attı

Arakanlı Müslümanlar ülkelerinde yaşanan sorunlardan dolayı senelerdir Bangladeş’e göç etmek zorunda kalıyor. Göçmen sayısının her geçen gün daha çok arttığı  kamplarda yaşayan mülteci sayısı resmi rakamlara göre 30.000 olmasına yapılan araştırmalar 500.000 mültecinin kamplarda hayatını devam ettirmeye...