Haberler

03 Ocak 2013

TİKA'dan Sudan'a Anne Sağlığını Koruyacak Proje

Ülkelerinin mücadele ettiği önemli sorunlardan biri de anne ölümleri. Anne sağlığını iyileştirmesine engel olan temel sorun bakım eksikliği olarak gösteriliyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tüm annelere gelişmiş doğum müdahalesi yapabilmek için 2015 yılına kadar 330 bin yeni ebeye ihtiyaç olduğunun üzerinde duruyor.

Sudan’da anne ölüm rakamları konusunda yapılan araştırmalar durumun ciddiyetinin en büyük göstergesi. 2010 yılı rakamlarına göre 100.000 doğumda 750 olan bu rakam Hartum dışında ve özellikle kırsal alanlarda daha yüksek rakamlara ulaşabiliyor. Bu oranın yüksek olmasının başlıca sebebi, Sudan’da nitelikli ve yeterli sayıda ebe bulunmaması. Bununla birlikte, Sudan’da ebe eğitimi çok kısıtlı imkânlarla ve hala geleneksel metotlarla veriliyor.

Sudanlı Sağlık Görevlileri Türkiye’de Eğitim Aldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) veSudan Federal Sağlık Bakanlığ arasında ülkede eğitimli ve yetişmiş ebe sayısındaki ihtiyacın karşılanması, ilkel ve geleneksel metotlarla sürdürülen ebe eğitim sisteminin geliştirilmesi ve Türkiye’nin bu alandaki tecrübesinin Sudan’a aktarılması amacıyla işbirliği protokolü imzalandı. Protokol, Mayıs 2011 yılında inşa edilen ve 200 ebeye eğitim verme kapasitesinde olan Sudan – Türk Ebe Eğitim Merkezinin onarımı, tefrişi ve eğiticilerin eğitimi konularını kapsıyor.

Buna binaen Sağlık Bilimleri Akademisi Başkan yardımcısı ve eyalet temsilcilerinin bulunduğu 10 kişilik bir heyet Sudan’daki ebe eğitim sistemini geliştirmek ve ülkemizin bu alandaki tecrübesinden yararlanmak amacıyla Türkiye’ye çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Heyete liderlik, yönetim (modern yönetim eğitimleri, yönetim biçimi, Türk sağlık modeli ve yönetimi), stratejik planlama (kısa, orta ve uzun vadeli eğitim, yönetim, işletim vb.) ve araştırma (sağlık araştırmaları, finans araştırmaları) konularında bir hafta süreli eğitim verildi.

Türk Ebe Eğitim sisteminin çalışma usulü incelenmiş ve Sudan –Türk Ebe Eğitim Merkezi aracılığıyla Sudan’da uygulanması zemini hazırlandı. T.C. Sağlık Bakanlığı ile Türk Ebeler Derneği’ne ziyareti içeren bir inceleme gezisinin yapılmasını içeren 15 günlük inceleme gezisi yapıldı. Burada eğitim alan 10 uzman, Sudan Sağlık Bilimleri Akademisinin en üst düzey eğitici personeli olup, burada aldıkları eğitimleri bu akademinin Sudan’ın 17 eyaletindeki şube ve ebe eğitim merkezleri yöneticilerine aktaracak. Bu sürekli eğitim ağı içinde anne ölümlerine neden olan sistematik sorunların azalması ve çözülme aşamasına gelmesi planlanıyor.

Sonraki Haber

Kalkınma İşbirliği Projelerinde Yeni Bir Ülke: Gabon

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 6-8 Ocak 2013 tarihleri arasında Orta Afrika ülkelerinden Gabon’a düzenlediği ve geniş bir heyet katılımıyla gerçekleştirilen resmi ziyaret Gabon tarihinin en büyük diplomatik ev sahipliği anlamına da geliyor. Bu gezi boyunca...