Haberler

15 Nisan 2013

TİKA'dan Sarı Saltık Gazi'nin Balkanlara Gidişini Anma ve Saltıkname'yi Tanıtım Toplantısına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği tarafından İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi’nde Sarı Saltık Gazi’nin Balkanlara Gidişinin 750. Yılı münasebetiyle ‘Sarı Saltık Gazi’yi Anma ve Saltıkname’yi Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi.

Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi’nde düzenlenen toplantıya, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, UKİD Başkanı Musa Serdar Çelebi, Arnavutluk Bektaşileri Lideri Baba Mondi Edmond Brahimova, Ahmet Yesevi Vakfı Başkanı Erdoğan Aslı Yüce, Bulgaristan Dulova Halifesi Halil İbrahim Koz, Alevi Din Hizmetleri Başkanı Ali Yüce, Alevi Vakıflar Federasyonu Başkanı Doğan Bermek, Makedonya Milletvekili Erdoğan Saraç, Azerbaycan Milletvekili Ganive Paşayeva, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Program tasavvuf musikisi dinletisiyle başladı. UKİD Başkanı Çelebi dinletinin ardından yaptığı konuşmada Sarı Saltık Gazi’yi anmak ve Saltıknameyi tanıtmak için toplandıklarını belirterek, “Sarı Saltık’ı anmanın verdiği hazla sizleri canı gönülden selamlıyorum. UKİD esasen Türkiye dışında yaşayan insanlarımızın meselelerini projelendirerek çalışmayı amaçlamaktadır. Biz geçen yıl Balkanlardaki kardeşlerimizle yeniden bir araya gelmek ve onların orada karşılaştığı meselelere çözüm bulmak amacıyla çeşitli projeler başlattık” dedi.

UKİD Başkanı Çelebi, Balkanlar için uyguladıkları projelerden bir tanesinin de Sarı Saltık Gazi için uyguladıkları proje olduğunu söyleyerek, “Balkanlarda uyguladığımız projelerimizden bir tanesi de Balkanlardaki kardeşlerimizin tamamının büyük bağlılık duydukları, bu yıl itibari ile Balkanlara gidişinin 750. Yılını andığımız Sarı Saltık Gazidir. UKİD olarak Sarı Saltık Gazi’nin Balkanlarda ve Türkiye’de ne kadar tanındığına dair bir proje başlattık. Bu kapsamda Sarı Saltık’ı anma günleri tertip ettik. Bunun dışında Sarı Saltık Gazi için yazılan Saltıkname’yi ele almak istedik. TİKA’nın da destekleriyle Saltıkname’yi kitap haline getirdik. Saltıkname’nin basımı kolay olmadı. Hocalarımız gerçekten büyük emek verdiler. Ben Saltıkname’nin kitap haline getirilmesinde başta TİKA’ya ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Programda konuşan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ise, Sarı Saltık Gazi’nin Balkanlara gelişi vesilesi ile yapılan anma toplantısında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sarı Saltık Gazi’nin anılmasında ve Saltıkname’nin tanıtılmasına hem vesile oldukları hem de bizi vesile ettikleri için UKİD’e teşekkür ediyoruz” dedi.

Sarı Saltık Gazi’yi Anma ve Saltıkname’yi Tanıtım Toplantısı’nın Kutlu Doğum Haftasıyla tevafuk olduğunu ifade eden TİKA Başkanı Çam, “Sarı Saltık’ı anmak bize de nasip oldu. Bu haftanın rahmet, bereket ve yeni enerjiler getirmesini diliyorum. Bu programda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Konuşmaların tamamlanması ve verilen aranın ardından program, Bilecik Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Azmi Özcan, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Demir ve Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Musa Taşdelen’in katılımlarıyla düzenlenen sempozyumla devam etti.

Program, Saltıkname’nin imza ve dağıtımının ardından, müzik programı ve verilen ikramlarla sona erdi.

Sonraki Haber

TİKA'dan Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Personel Yönetimi Merkezi Yönetici ve Uzmanları Eğitim Programına Destek

Türk işbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından, 15 -20 Nisan 2013 tarihlerinde, Devlet Personel Başkanlığı işbirliğinde yürütülecek eğitim programı, 16 Nisan 2013 Pazartesi günü Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu’nun Kazak Heyeti’ni makamında kabulüyle başladı....