Haberler

16 Kasım 2012

TİKA'dan Romanları Sevindirecek Proje

2002 yılı nüfus sayımlarına göre Makedonya Cumhuriyeti’nde 53.879 Romen vatandaş yaşıyor. 1998 yılında ülkede kurulan Şutel televizyon kanalı Roman halkına yönelik olarak 14 yıldır kesintisiz yayın yapıyor. Şutel, Balkanlarda Romanlara yönelik yapan ilk televizyon kanalı olması açısından önem taşıyor.

Daha çok başkent Üsküp ve civar şehirlerden izlenen kanalın yayın alanı Kalkandelen, Kumanova ve Veles şehirlerinin bir bölümünü de kapsıyor. Kablolu yayınla Makedonya’nın diğer şehirlerinde de kanal izlenebiliyor.

Televizyonun izlenme alanı Üsküp ve civar şehirler, Kalkandelen, Kumanova ve Veles şehirlerinin bir bölümünü kapsamaktadır. Ayrıca televizyonun web sitesinde online yayın yapılarak dünyanın her yerinden izlenebilmektedir. Diğer taraftan Maxtv kanal paketi ile birçok şehirde izlenme imkani bulunmaktadır.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Makedonya Cumhuriyeti’nde bulunan Şutel televizyon kanalına donanım desteği yapıldı. Hibe edilen 2 adet Profesyonel kamera ve 3 adet Stüdyo mikrofon ile kanalın teknik alt yapısı güçlendirildi.

Malzemeler düzenlenen bir törenle yetkililere teslim edildi. Törene Makedonya Cumhuriyeti Devlet Bakani Nejdet Mustafa ve TİKA Üsküp Koordinatorü Dr.Mahmut Çevik katıldı.

TİKA Üsküp Koordinatörü Mahmut Çevik törende konuşma yaptı. Çevik konuşmasında TİKA’nın dil, din, ırk ayrımı yapmadan herkese kalkınma desteğinde bulunduğunu söyledi. Romenlerin kendi kültürlerini topluma aktarması açısından önmeli bir araç olan Şutel televizyon kanalına verilen bu desteğin anlamlı olduğunu söyleyen TİKA Koordinatörü, Makedonya’da barış ve kardeşliğe katkı sağlayacak yayınlar yapılmasını diledi. Geniş izleyici kitlesi ile toplumun her kesimine hitap eden televizyon kanallarının önemine değinen Çevik, iletişim ve toplumsal gelişim arasındaki paralelliğe dikakt çekti.

Makedonya Cumhurieyti Devlet Bakani Nejdet MUSTAFA ise Türkiyenin her zaman Makedonya ve Makedon halklarina karsiliksiz yardim yaptigini belirterek, Türkiye’ye ve TİKA’ya tesekkür etti.

TİKA tarafindan verilen destek ile Televizyonun dijital ortamda yayın yapmasına imkan sağlayacak. Bügüne kadar analog yayın yapan televizyon, Makedonya kanunlarına göre Şubat 2013 yılına kadar yayınlarının dijital ortama aktarması ve teknik kapasitenin belli bir standartlarda olmasının zorunluluğu nedeniyle teknik ekipmanını dijital olması gerekiyor. Dijital ortamda yapılan yayınların görüntü katilesi artmakta ve birçok teknik harcamanın azaltılmasına neden olacak.

Sonraki Haber

Türkmenistan'da Uluslararası Polis Eğitim İşbirliği Projesi Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğinde, 2009 yılından beri gerçekleştirilmekte olan ”Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği Projesi” kapsamında 2012 yılı için plânlanan Türkmenistan İçişleri Bakanlığı mensuplarına yönelik eğitim programlarının...