Haberler

22 Mart 2012

TİKA'dan Pakistan'a İki Proje

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) İslamabad Program Koordinatörlüğü, Pakistan İslam Cumhuriyeti’nde gerçekleştirdiği proje ve faaliyetlerine devam ediyor. TİKA tarafından ülkede başlatılan Tekerlekli Sandalye ve Dikiş Makinesi Dağıtım Projeleri geçtiğimiz günlerde tamamlandı.

Lahor ve Peşaver’de Tekerlekli Sandalye Dağıtım Töreni

Pakistan’da yaygın olan yetersiz beslenme, akraba evliliği ve şiddet olayları nedeniyle ülkedeki engelli sayısı dünya ülkeleri arasında ilk sıralarda. Engelli birey sayısının toplam nüfusun %5’ini oluşturduğu ülkede yaklaşık 200 Milyon engelli birey bulunuyor.

Yoksulluk ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği engelli bireylere rehabilitasyon hizmeti sunulmasını imkansız kılıyor. Bu durum engelli bireyler ve aileleri için büyük sıkıntılara neden oluyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Pakistan’da yaşayan engelli bireylere yönelik olarak Tekerlekli Sandalye Dağıtım Projesi başlatıldı. Proje doğrultusunda ülkenin Lahor ve Peşaver kentlerinde yaşayan engellilere yaklaşık 300 adet tekerlekli sandalye ve kamusal mekânlarda ulaşımı kolaylaştıran 500 adet üç tekerlekli sandalye hibe edildi. 17-19 Mart 2012 tarihlerinde düzenlenen bir törenle sandalyeler sahiplerine verildi. Törene TİKA Başkan Yardımcısı Süreyya Polat ve TİKA İslamabad Program Koordinatörü Elif Türkislamoğlu katıldı.

TİKA’dan Pakistan’a Dikiş Makinesi

Pakistan’da kadınların kamusal alanda ekonomik faaliyette bulunacak bir iş yapmaları için imkânların odlukça kısıtlı olduğu bir ülke. TİKA, ülkedeki kadınların sosyo-ekonomik faaliyetlerini destekleyen projeler yapıyor. 2011 yılı içerisinde Pakistanlı kadınların aile ekonomisine katkı sağlaması ve kendi ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla Dera İsmail Khan şehrinde yaşayan kadınlara dikiş makinesi dağıtılmış ve proje Pakistanlı kadınlar tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Ülkede projeye gösterilen talep arttı.

2012 yılında ise ülkenin en yoksul şehri  Peşaver ve etrafındaki beldelerde yaşayan 400 Pakistanlı kadına dikiş makinesi hibe edildi. Dikiş Makineleri düzenlenen bir törenle sahiplerine dağıtıldı. Törene, Peşaver Hayberpakhtunkwa Eyaleti Sosyal İşler ve Kadının Güçlendirilmesi Bakanı Sitare Ayaz, TİKA Başkan Yardımcısı Süreyya Polat ve TİKA İslamabad Program Koordinatörü Elif Türkislamoğlu katıldı. Törende konuşma yapan Bakan Sitarey Ayaz, Pakistan halkının ihtiyaç duyduğu her an yanlarında olan Türkiye’ye ve Türk Hükümetine teşekkür etti. Ayaz, Pakistan halkı adına benzer çalışmaları beklediklerini dile getirdi.

 

 

Sonraki Haber

Ali Rıza Efendi Anı Evi Protokolü İmzalandı

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı ile Makedonya Cumhurbaşkanlığı nezdinde başlatılan Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin Merkez Jupa Beldiyesi’ne bağlı Kocacık köyünde bulunan evinin rekonstrüksiyonu projesinin protokolü 23 Mart 2012 tarihinde düzenlenen bir törenle Üsküp’te Makedonya Cumhuriyeti Kültür...