Haberler

12 Ekim 2013

TİKA'dan Özbek Çocuklara Yardım Eli

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından, gerçekleştirilen Plastik Cerrahi Ameliyatı Projesi kapsamında, Türkiye İnterplast Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Deniz İşcen başkanlığında Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde görev yapan doktor ve hemşirelerden oluşan ekip, Özbekistan’ın tarihi Buhara şehrinde 100’e yakın çocuğun plastik cerrahi ameliyatlarını gerçekleştirdi.

TİKA’nın destekleriyle Türkiye İnterplast Derneği, Özbekistan Sağlık Bakanlığı ve Cumhurbaşkanının kızı Gülnara Kerimova’nın başkanı olduğu Fund Forum’a bağlı Kadın Konseyi ile işbirliğinde, bir hafta boyunca Buhara şehrinde Türk doktorlar tarafından dudak ve damak yarıkları, yanık izleri ve doğumsal şekil bozuklukları olan 0-24 yaş arasındaki 210 çocuk ve genç muayene edilerek, durumu elverişli 90 çocuk ve gence plastik cerrahi ameliyatı yapıldı.

Özbekistan’ın Semerkant, Nevai, Buhara ve diğer komşu vilayetlerdeki hastaların bir araya getirilerek Buhara’daki Çocuk Hastanesi’nde gerçekleştirilen plastik cerrahi ameliyatları için gereken tıbbi ilaç ve malzemeler de Türkiye’den temin edildi. Gülen Çocuk Mutlu Aile sloganıyla gerçekleştirilen ameliyatlar öncesinde Buhara Çocuk Hastanesi’nde düzenlenen törende konuşan Türkiye İnterplast Derneği Başkan Yardımcısı Prof.Dr. İşcen, Özbekistan’a beşinci kez gelmekten büyük bir mutluluk duyduklarını, bu tür organizasyonların tecrübe paylaşımı açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Türkiye İnterplast Derneği Başkan Yardımcısı Prof.Dr. İşcen, kardeş ülke Özbekistanlı çocukları muayene ederek ameliyat yapmanın kendileri için çok sevindirici olduğunu dile getirdi.

Buhara Vali Yardımcısı Zülfiye Toyeva ise, TİKA’nın sağlık alanında Özbekistan’da önemli projeler gerçekleştirmekte olduğunu belirterek, bu projelerden biri olan Plastik Cerrahi Operasyonları Projesi’nin bu kez Buhara’da gerçekleştirilmesinden büyük bir memnuniyet duyduklarını kaydetti. Buhara Vali Yardımcısı Toyeva, Türk doktorlara özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Türkiye İnterplast Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Deniz İşcen başkanlığındaki ekip, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinin Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalında görev yapan 15 doktor ve hemşireden oluşuyor.

TİKA, Türkiye’nin uluslararası işbirliği kurumu olarak Özbekistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi çerçevesinde yoğun bir şekilde faaliyetlerini sürdürüyor.  TİKA Özbekistan’da tarımdan sağlığa eğitimden su teminine birçok alanda gerçekleştirdiği projelerle iki ülke arasındaki tecrübe paylaşımına öncelik veriyor. Taşkent Kemik İliği Nakil Merkezi Kurulması, Özbek sağlık personelinin Türkiye’de eğitim programlarına katılması gibi projelerle sağlık alanında TİKA tarafından sürdürülen işbirliğine plastik cerrahi ameliyatı projesi de özel bir anlam katıyor.2009 yılından bu yana yürütülen ve bu yıl 5.si gerçekleştirilen Plastik Cerrahi Ameliyatı Projesi ile toplam 1110 çocuk ve genç muayene edilerek durumu elverişli 366 çocuk ve gence plastik cerrahi ameliyatı yapıldı.

Sonraki Haber

Fildişi Sahili'ne Tıbbi Malzeme Desteği

Fildişi Sahili’nin başkenti Abidjan’da faaliyet gösteren Kardiyoloji Enstitüsü’ne Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından tıbbi malzeme desteği sağlandı. Kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde önemli bir yeri olan ve ülkenin önde gelen sağlık kuruluşlarından olan...