Haberler

22 Mayıs 2013

TİKA'dan Moğolistan'da Kan Bağışı Kampanyasına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Moğol-Türk Kan Bankası Müdürlüğü ve Ulanbator Büyükelçiliği işbirliğinde 14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü kapsamında 20-24 Mayıs tarihleri arasında başlatılan Kan Bağışı Kampanyası’nın açılışı 20 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirildi.

Açılışa, Ulanbator Büyükelçisi Mustafa Sarnıç, TİKA ve Ulanbator Büyükelçiliği yetkilileri, Türk ve Moğol Sivil Toplum Kuruluşları, birçok Türk vatandaşı ve işadamları katıldı. 24 Mayıs 2013 tarihine kadar devam edecek olan kan bağışı kampanyasına, TİKA ile işbirliği yapan kurumlar da kan bağışında bulunacak.

TİKA ile Moğol Türk Kan Bankası arasındaki işbirliği, 8 yıllık bir geçmişe sahip. Moğolistan Sağlık Bakanlığı’nın Ulanbator’da kan bankası merkezi kurulması talebi üzerine, ilk incelemeler 22-28 Ekim 2005 tarihleri arasında Türkiye’den görevlendirilen sağlık ekibi tarafından yapılarak ilk adım atıldı.

Ulanbator’da kurulacak olan kan merkezi için Sağlık Bakanlığı tarafından tahsis edilen yerde incelemeler yapmak, merkez için ne tür ekipman ve malzemelerin gerekli olduğu tespit etmek, Kan Bankasında görev yapacak personelin seçimini yapmak ve Türkiye’de verilecek eğitim konularında görüşmeler yapmak üzere 27-30 Haziran 2006 tarihleri arasında Türkiye’den bir heyet Moğolistan’a incelemelerde bulundu.

Gelen heyet, ayrıca kurulacak olan kan bankasında görev yapmak üzere 6 doktor, 2 hemşire ve 2 teknisyen belirledi. Belirlenen personelin Moğolistan’da Türkoloji Bölümü’nde Türkçe eğitimleri tamamlanarak, personele Ocak ayından itibaren 2 ay süre ile Türkiye’de mesleki eğitim kursu düzenlendi. Moğol-Türk Kan Bankası için gerekli olan tıbbi cihazları ve büro malzemelerinin ilk kısmı 2007 yılında, ikinci kısmı ise 2009 yılı Ağustos ayında temin edilerek, Moğol Türk Kan Bankası Müdürlüğüne teslim edildi.

Sonraki Haber

TİKA'dan Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin 3. Olağan Kongresine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın destekleriyle, Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin 3. Olağan Kongresi Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirildi. Ardahan Üniversitesi’nin daveti üzerine Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’dan üniversitelerin katılımı ile 11 Kasım 2009 tarihinde kurulan ve temel...