Haberler

09 Nisan 2013

TİKA'dan Medya Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı medya alanında yaptığı projeler ile faaliyet gösterdiği ülkelerdeki medya kuruluşlarına büyük destek veriyor. Bu kapsamda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı son 1 yıl içerisinde Libya, Karadağ, Uganda, Tanzanya, Tunus, Kırım ve Azerbaycan’da gerçekleştirdiği ekipman temini ve personel eğitimi projeleriyle söz konusu ülkelerdeki medya kuruluşlarına önemli katkılarda bulunuyor.

Faaliyet gösterdiği ülkelerde birçok alanda projeler üreten TİKA, medya kuruluşları ve çalışanları için gerçekleştirdiği projelerle medya kuruluşlarının bölgelerinde daha kaliteli yayın yapmalarını sağlıyor. Özellikle Afrika ülkeleri ile basın-yayın alanında daha fazla işbirliğine gidilmesi Türkiye’nin Afrika’ya açılım stratejisi açısından büyük önem teşkil ediyor. TİKA medya kuruluşlarına yapmış olduğu teknik ekipman desteği ve eğitim programları ile aynı zamanda, destek verilen ülkeler ve Türkiye arasındaki ekonomik, ticari, kültürel ve sosyal alanlardaki ilişkileri de ileri seviyeye taşıyor.

Uganda Yüksek İslam Konseyi için kurulacak radyonun ihalesi

Diyanet İşleri Başkanlığı vasıtasıyla Türkiye’yi ziyaret eden Uganda Yüksek İslam Meclisi Başkanı ve Uganda Baş müftüsü Shaban Mubaje, 3 adet FM radyo istasyonu ve bir TV kanalının kurulması konusunda TİKA’dan destek talebinde bulundu.

Uganda’da tamamına yakını Hıristiyanlara ait 220 civarında radyo faaliyet gösteriyor. Bunlardan sadece üç tanesi İslami yayın yapıyor. Bu radyolardan biri Başkent Kampala’da, diğeri ise başkente 230 kilometre uzaklıkta kuzey doğu şehri Mbale’de yer alıyor. Faaliyet gösteren iki radyo Uganda Müftülüğüne ait olup yetersiz ekipmanlar ile yayın yapıyor.

Uganda Yüksek İslam Meclisi’ne ait olan Kampala’daki “Bilal FM” adı ile faaliyet gösteren radyoların yenilenmesi amacıyla Uganda Yüksek İslam Meclisi, Kampala’da bulunan Kaddafi Camii kompleksine yer tahsisinde bulundu. TİKA proje kapsamında “Bilal FM”in teknik ekipman temini projesi çerçevesinde çalışmalara devam ediyor. Uganda’nın en modern stüdyosunun 120 günde tamamlanması planlanıyor.

Tanzanya Radyo ve Televizyon Kurumuna teknik ekipman desteği

Tanzanya’da televizyon ve radyo yayınları yapan tek resmi kuruluş olan Tanzania Broadcasting Corporation, 1999 yılında hizmete giren analog teknolojiyi kullanarak yayınlarını Tanzanya’da 12 bölgesel merkeze ulaştırabiliyor.

Ekipman yetersizliğinden dolayı izleyici ve dinleyici taleplerini karşılayamayan Tanzania Broadcasting Corporation, eksik ekipmanların tamamlanması amacıyla TİKA’dan teknik işbirliği talebinde bulundu. Proje kapsamında TİKA tarafından temin edilecek ekipmanların önümüzdeki aylarda Tanzania Broadcasting Corporation’a teslim edilebilmesi için çalışmalara devam ediliyor.

Kırım Atlant TV’de çalışan 18 personele TRT Genel Müdürlüğünde televizyon eğitimi

TİKA’nın 2006 yılında kurulmasına destek verdiği Kırım’da bulunan “ATR TV” ve “Meydan Radyo”, kesintisiz olarak Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde anadilde yayınlarını sürdürüyor. 

Kırım Özerk Cumhuriyeti merkezli çalışmakta olan ATR ve Meydan Radyo, uydu üzerinden TV ve radyo yayınlarına başladı. TİKA, ATR TV’de çalışan 18 personele, uzmanlıklarına göre TRT Genel Müdürlüğünde eğitim verilmesine katkı sağladı. TİKA’nın destekleri ile sağlanan eğitimle, “ATR TV” ve “Meydan Radyo ”da kapasitenin geliştirilmesine önemli katkı sağlandı. Proje çerçevesinde ilk grubun eğitimleri tamamlanırken, ikinci grubun eğitimine ise TRT Genel Müdürlüğü’nde devam ediliyor.

Azerbaycanlı basın müşavirlerinden TİKA’ya ziyaret

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kitle İletişim Araçlarının Gelişimine Devlet Desteği Fonu tarafından, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin bakanlık, komite ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 15 basın müşaviri, 24-28 Mart 2013 tarihleri arasında Türkiye’de temaslarda bulundu. Bu kapsamda heyet 25 Mart 2013 tarihinde TİKA’yı ziyaret etti.

Azerbaycan’ın kamu kurum ve kuruluşlarının kurumsal ve personel potansiyelinin geliştirilmesine olumlu katkı sağlayacağı düşünülen inceleme gezisinin, Azerbaycan-Türkiye arasında medya alanındaki ilişkilere katkı sağlaması bekleniyor.

TİKA tarafından Tunus’ta kurulan FM radyo istasyonu faaliyete geçti.

Tunus’ta insani yardım konularında çalışmalar yapan “Tunus Charity” isimli sivil toplum örgütü, faaliyetlerini Tunus halkına duyurmak amacıyla bir radyo kurmak istediklerini belirterek TİKA’dan destek talep etti.
Tunus’ta yaşanan yönetim değişikliği sonrası FM frekansı alan sivil toplum örgütü, kurmayı düşündükleri radyo için faaliyet gösterdiği merkezde yer tahsisi yaptı.

TİKA tarafından kurulan, Tunus’ta yayın yapacak FM radyo istasyonunun ekonomik, ticari, kültürel ve sosyal alanlardaki ilişkilerde gelişmeye önemli katkı sağlayacağı değerlendiriliyor. Ayrıca FM radyoda görev alacak on kişiye TİKA’nın katkılarıyla Eskişehir Anadolu Üniversitesi iletişim Fakültesi’nde teorik ve uygulamalı eğitim verilmeye başlandı.

Sonraki Haber

TİKA Lübnan'da 20 Bin Kişinin Temiz Su İhtiyacını Karşılayacak

Türk işbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından, Kuzey Lübnan Su İdaresi Başkanlığı’nın talepleri doğrultusunda hazırlanan proje kapsamında Aydamon, El-Kuaşra ve El-Birre beldeleri ve civarında yaşayan Türkmenlerin su ihtiyaçlarını karşılamak üzere gerçekleştirilen Lübnan Su Projesi’nin ikinci...