Haberler

17 Mayıs 2013

TİKA'dan Makedonyalı Çiftçilere Pirinç Tohumu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Makedonya Cumhuriyeti Tarım Ormancılık ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Makedonya’da Pirinç Kalitesinin ve Üretiminin Geliştirilmesi Projesi çerçevesinde, Türkiye’den gelen tohumlar, Makedonya’nın Koçana Belediyesinde pirinç üreticilerine dağıtılarak ilk ekimlere başlandı.

Makedonya’da Pirinç Kalitesinin ve Üretiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında TİKA tarafından Türkiye’den Makedonya’ya getirilen 4 ton tohum, Koçana Belediyesinde 20 pirinç üreticisi ve Koçana Pirinç Araştırma Enstitüsüne verildi.

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski tarafından yakın ilgi ile takip edilen söz konusu proje kapsamında, Koçana Pirinç Araştırma Enstitüsü’nde 15 çeşidin 6 dekar arazide ekimleri yapıldı. Verim ve kaliteleri yüksek, kırmızı pirinçten Arı Halilbey, Gonen, Kızıltan ve Gala Turk Pirinç çeşitlerinden 200 er kilogram ise 20 Makedon ve Türk çiftçisine dağıtılarak toplam 4 ton pirinç ile demostrasyon çalışmalarına başlandı.

Proje kapsamında bu yıl, dekarda verimin 700-1000 kilogram olması ve 140-200 ton tohum elde edilmesi planlanıyor. Önümüzdeki yıl proje kapsamında, bölgeye adapte olan Türk pirinç çeşitlerinden 30 ton daha hedef çiftçilere dağıtılacak ve Makedonya’da pirinç çeşidinin tescil edilmesine ve bu alanda akademik kadroların yetiştirilmesine katkı sağlanılacak.

TİKA ve Makedonya Cumhuriyeti Tarım Ormancılık ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Makedonya’da Pirinç Kalitesinin ve Üretiminin Geliştirilmesi Projesi çerçevesinde, pirinç üreticilerine dağıtılan Türk çeşidi tohumlara ilişkin ilk bilgiler verildi. Bilgiler TİKA yetkilileri, Makedonya Tarım, Ormancılık ve Su İşleri Bakanlığı temsilcileri ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü uzmanları tarafından hedef çiftçilere sunuldu.

Yugoslavya döneminde pirinç merkezlerinden olan Koçana, şu anda bölgede gelişen siyasi, sosyal ekonomik şartlara teslim olmuş durumda. TİKA’nın bu projesi ile Koçana’da bir taraftan verimlilik artırılırken, diğer taraftan da enstitünün modernleşmesi gerçekleştirilecek. Aynı zamanda bu proje için Makedon ve Türk ailelerden seçilen üreticilerin birbiriyle kaynaşması sağlanacak. Proje kapsamındaki pirinç üreticileri, bakanlık ve enstitü uzmanları ve akademisyenler, Mayıs ve Eylül aylarında, Türkiye’de, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde Pirinç Ekim ve Üretim eğitimlerine katılacak. Ayrıca pirinç üreticileri, tarım makineleri üreticileri ile üretici birliklerini ziyaret edecekler.

Söz konusu projeyle Makedonya’da üretilmekte olan verim ve kırıksız pirinç randımanı düşük çeltik çeşidinin değiştirilmesi, kırıksız randımanı ve Türkiye de geliştirilen çeltik çeşitlerinin Makedonya tarımında kullanımının sağlanması amaçlanıyor. Ayrıca Makedonya’nın çeltik tarımının ve üretilen çeşitlerin son teknolojiye uygun hale getirilmesinin sağlanması, çiftçi ve araştırıcılarının eğitimi, tohumluk üretim ve AR-GE faaliyetlerinin desteklenerek Makedonya çeltik tarımının son teknolojiyi takip eder hale getirilmesi de projenin amaçları arasında yer alıyor. Makedonya’da yüksek verim ve kaliteli çeltik yetiştirir duruma getirilmesi ile üreticilerin rekabet gücünün yükseltilmesi ve ihracatın arttırılarak çiftçi gelirlerinin yükseltilmesi ile birlikte Milli Ekonomiye katkı sağlanması hedefleniyor.

Sonraki Haber

TİKA'dan Arnavutluk'a Sporcu Sakatlıkları Fiziksel Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi

Arnavutluk Cumhuriyeti Turizm, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Spor Hizmetleri Ajansı’nın talebi üzerine Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Arnavutluk’a Sporcu Sakatlıkları Fiziksel Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi kuruluyor. Spor Hizmetleri...