Haberler

23 Kasım 2012

TİKA'dan Makedonya'da Yaşayan Türklere Okul Hediyesi

Makedonya’nın küçük ve az gelişmiş belediyelerinden olan Demirkapı’da 4 bin 454 kişi yaşıyor. Demirkapı’nın nüfusunun yüzde 19’u ise Türkler’den oluşuyor.

Makedonya’da yörük Türkler’in yaşadığı Çelevez Köyü’nde, öğrenciler 2. Dünya Savaşı’ndan sonra kerpiçten yapılan ve eğitime uygun olmayan okul binasında öğrenim görüyordu.  Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yeni bir okul binası yaptırılarak Makedonya’daki Türklerin  hizmetine sunuldu.

Makedonya’nın Demirkapı Belediyesi’ne bağlı Çelevez Köyü’nde yaptırılan okul binası, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törene, T.C. Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, TİKA Üsküp Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik, Demirkapı Belediye Başkanı Trayçe Dimitirev ve çok sayıda vatandaş katıldı. Okul öğrencilerinin açılış için düzenledikleri program, katılımcılar tarafından büyük ilgiyle izlendi.

TİKA Üsküp Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik, burada yaptığı konuşmada, TİKA olarak her zaman bilgi ve eğitimi ön planda tutan projelere öncelik verdiklerini, bu nedenle buradaki çocukların eğitim gördüğü kullanılamaz haldeki okulun onarımına değil yeniden yapımına yönelik karar aldıklarını söyledi. Çevik, “Okullar ve eğitim, bir milletin, bir devletin geleceğidir. Dolayısıyla biz milletlerin, toplumların geleceğine etki edecek eğitim programlarını uyguluyoruz” dedi. Makedonya’da TİKA tarafından onarılan onlarca okul olduğunu söyleyen Çevik, bu projeleri Makedonya hükümeti ve yerel idarelerin işbirliğiyle hayata geçirdiklerini belirtti.

Mahmut Çevik, “Burası Yörük Türklerinin yaşadığı bir köy. Biz de bu köyün geleceğine bir katkı sağlamış olduk. Önümüzdeki günlerde diğer köylerde yapacağımız değerlendirmeler ve fizibilite çalışmalarında yeni projelere karar vereceğiz” dedi.

Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer de “Türkiye’nin yüz akı” TİKA’nın, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Makedonya’da da pek çok tarihi ve kültürel eserin restorasyon projesine ve bunun gibi pek çok eğitim projesine imza attığını söyledi.  Yeniden yapılan okulun köy için çok önemli olduğunu belirten Sökmensüer, “Çelevez Köyü’ndeki bu okul bildiğim kadarıyla 2. Dünya Savaşı’ndan sonra kerpiçten inşa edilmiş. Koşulları eğitim için yeterli olmayan bina iki sene öncesine kadar faaliyetlerine devam ederken bugün Belediye Başkanı’nın tahsis ettiği arazi üzerine TİKA’nın yaptığı bu pırıl pırıl okulda eğitim görme imkânına kavuşacaklar” diye konuştu.

Demirkapı Belediye Başkanı Trayçe Dimitirev ise Makedonya’nın en güzel ilkokullardan birine TİKA desteğiyle sahip olduklarını söyledi. Demirkapı Belediyesi’nce, ülkede yaptıkları çalışmalar dolayısıyla Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği ve TİKA’ya bu yılın Eğitim Alanındaki Onur plaketi verildi.

TİKA tarafından, eski okulda yapılan incelemeler sonucunda, okul çatısının çökmek üzere olduğu, çatının yağmur sularını geçirmesi nedeniyle iç ve dış duvarlarda belirgin hasarların oluştuğu, ahşaptan yapılmış taşıyıcı kolonlar çürüdüğü için binanın statik açıdan güvensiz hale geldiği tespit edilmiş, belediye ile yapılan görüşmelerde yeni okul binası yapılması kararlaştırılmıştı.

TİKA tarafından yeniden inşa edilen okulda tüm öğrenciler Türkçe eğitim görüyor.

Sonraki Haber

TİKA ve Tdbb İşbirliğinde Balkanların En Büyük Türk Okulu Açıldı

Yukarı Banitsa, Gostivar Belediyesi’nde, Gostivar şehrinin güneybatısında, merkeze 2 km uzaklıkta bulunuyor. Nüfusu 2.230 olan bölge 900 haneden oluşuyor. Türklerin ve Arnavutların birlikte yaşadığı Yukarı Banitsa’da temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Bölgede orta ve...