Haberler

13 Şubat 2012

TİKA'dan Makedonya'da Sivil Toplum Kuruluşlarına Destek

Toplumsal iletişimin ve gelişmenin önemli bir adımı olan sivil inisiyatiflerin desteklenmesi doğrultusunda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Makedonya Cumhuriyeti’nde bulunan sivil toplum kuruluşlarına destek verildi. Bu doğrultuda Rezya Engelliler Derneğinin ve Elita Derneğinin donanımı yenilendi.

Rezya Engelliler Derneğinin Tefrişatı ve Donanımı TİKA Tarafından Yenilendi

2008 yılında bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulan ve 150’nin üzerinde öğrenci ile çok sayıda uzman ve gönüllü çalışanlarıyla birlikte psiko-pegadojik yöntemler kullanarak, psikolojik, sosyal ve pedagojik eğitimler veren Rezya Derneğinin tefrişatı ve donanımı TİKA tarafından yenilendi.

Eğitim süreci içerisinde belirli zorluklarla karşılaşan zihinsel engelli ve otistik çocuklar ile gençlerin ve psiko-sosyal sorunlar yaşayan çocukların velilerine yönelik danışmanlık hizmeti veren dernek Üsküp, Kalkandelen ve Kumanova olmak üzere üç farklı şehirde faaliyet gösteriyor. Derneğin Üsküp merkezinde 6 eğitmen ile 4-12 yaş arası 40 çocuğa hizmet veriliyor. TİKA tarafından derneğin Üsküp merkezinin pencere ve kapı doğraması değiştirildi; masa, sandalye, eşya dolabı, projeksiyon cihazı, fotokopi makinesi ve klima cihazından oluşan donanım yardımı yapıldı. Eğitimde kaybedecek hiçbir bireyin olmadığı algısı dünya genelinde yayınlaşırken; TİKA, zihinsel engelli çocukların eğitim gördükleri merkezin fiziki şartlarını geliştirerek ve özellikle kış aylarında daha uygun koşullarda eğitim görmelerine olanak tanıdı.

Yapılan yardım hem dernek görevlileri hem de dernekten hizmet alan engelli çocukların velileri tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı.

26 Ocak 2012 tarihinde gerçekleştirilen açılış programına, Makedonya Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Politika Bakanlığı Müsteşarı, Slovenya Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi, Çayır Belediyesi Eğitim Dairesi Başkanı, çok sayıda dernek yetkilisi, veliler ve basın mensupları katılmıştır. Slovenya Üsküp Büyükelçisi merkezde görev alan öğretmenlerin daha önce Slovenya’da eğitim görmeleri nedeniyle bir konuşma yaptı. Büyükelçi konuşmasında fiziki koşulları oldukça iyileşen eğitim merkezinin kendisini çok memnun ettiğini belirterek, verdiği destekten dolayı TİKA’ya teşekkür etti.

Elita Derneği Stüdyosuna Teknik Donanımı Desteği

Makedonya’da faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşları ile derneklere ayrım gözetmeksizin verilen TİKA tarafından Üsküp’te faaliyetlerini devam ettiren Elita Derneği’ne teknik kapasitesinin arttırılmasına yönelik donanım desteği verildi.

Dernek Arnavut vatandaşlara yönelik çeşitli alanlarda kültürel ve sosyal programlar, seminerler ve tartışma platformları düzenliyor. Derneğin faaliyetlerini sürdürdüğü stüdyo için temin edilen gelişmiş bilgisayar, çekim kamerası, stüdyo ışıklandırma seti ve seslendirme cihazı ile derneğin çalışmalarını daha etkin bir şekilde devam ettirebilmesi, yapılan bilimsel tartışmaların kayıt altına alınarak elektronik ortamda arşivlenebilmesi ile söz konusu çekimlerin ilgili yerel ve devlet televizyonlarında yayınlanarak daha geniş bir kitleye ulaşabilmesi hedeflerinde büyük bir yol katedilmiş oldu.

Cihazların temin edilmesinin ardından 26 Ocak 2012 tarihinde gerçekleştirilen açılış programına Elita Derneği yetkilileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Sonraki Haber

TİKA ve Jıca Arasında İşbirliği Anlaşması İmzalandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında ortak işbirliği çalışmalarının temelini oluşturacak mutabakat zaptı imzalandı. İmzalanan mutabakat zaptı ile TİKA ve JICA’nın, Ortadoğu, Orta Asya, Kafkasya, Balkanlar ve Afrika’da...