Haberler

24 Şubat 2012

TİKA'dan Makedonya Cumhuriyeti Milli Kurum Türk Tiyatrosu'na Donanım Desteği

Makedonya Cumhuriyeti Milli Kurum Türk Tiyatrosu, kurulduğu 1950 yılından bu yana yurtiçi ve yurt dışında sergilediği oyunlarla, Türk dilinin ve kültürünün yaşatılmasına, yaygınlaştırılmasına hizmet ediyor. 2010 yılında 60. yılını tamamlayan ve bugüne kadar 300’ün üzerinde oyun sergileyen Türk Tiyatrosunda pek çok Türkçe eser sahneye aktarıldı. Bu sayede Türkçenin, Makedonya başta olmak üzere pek çok coğrafyada yaşatılmasına katkı sağlandı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Üsküp Program Koordinasyon Ofisi 2005 yılında Makedonya’nın başkentinde açıldı. TİKA ofisi faaliyetlerine başladığı günden itibaren Milli Kurum Türk Tiyatrosu’na yönelik olarak pek çok proje gerçekleştirdi. Gösterilerini, düzenledikleri turnelerle geniş kitlelere yaymaya çalışan Türk Tiyatrosunun kullandığı minibüsünün iç düzenlemesi TİKA tarafından yaptırıldı. 60. yıldönümü kutlamaları kapsamında, bu güne kadar sergiledikleri oyunların bilgilerinin yer aldığı, 500 adet monografi basması sağlandı. Ayrıca söz konusu tiyatronun, Konya Devlet Tiyatrosu Festivali’ne katılmalarına destek verildi.

Sahnede Türkçe oyunlar sergileyen tiyatroda çalışmaların daha etkin devam edebilmesi ve oyunlarını uluslararası alanda tanıtılması amacıyla Makedonya Cumhuriyeti Milli Kurum Türk Tiyatrosunun teknik donanımı yenilendi. Performanslı profesyonel kamera, dijital fotoğraf makinesi, dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı ve LCD televizyondan oluşan malzemeler 2 Şubat 2012 tarihinde düzenlenen bir törenle yetkililere teslim edildi.

Törene TİKA Üsküp Program Koordinasyon Ofisi yetkilileri, tiyatronun oyuncuları ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Törende bir konuşma yapan tiyatro müdürü, verilen teknik donanım desteğinin, tiyatro oyuncularının sergiledikleri eserlerin kayıt altına alınarak medya gruplarına dağıtılması ve tanıtımlarının yapılması açısından büyük önem taşıdığını belirterek, verdiği destekten dolayı TİKA’ya teşekkür etti.

Sonraki Haber

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TİKA Astana Program Koordinasyon Ofisini Ziyaret Etti

Kazakistan’ın başkenti Astana’nın “2012 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti” olması dolayısıyla yapılan açılışa ve Türk Dünyası Kültür Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere Astana’ya gitti. Bakan Günay, Kazakistan programı doğrultusunda 25 Şubat 2012 günü Türk İşbirliği ve...