Haberler

23 Ekim 2011

TİKA'dan Kosova'ya İki Dev Proje

TİKA'dan Kosova'ya İki Dev Proje

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) Tarafından Kosova’da Yapılan Restorasyon Projelerine Yenileri Ekleniyor
Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarihin ve kültürün kesiştiği Kosova’da, kültür mirasını korumak amacıyla iki büyük projeye imza attı. 2004 yılından bu yana ülkede restorasyon ve konzervasyon çalışmaları yaparak mimari değerleri gelenekten geleceğe taşıyan TİKA, Priştine Yaşar Paşa Camii’nin ve Gazi Mestan Türbesi’nin restorasyonu için kolları sıvadı. TİKA ve Kosova Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı arasında iki büyük projenin protokolü imzalandı. İmza törenine TİKA Başkan Yardımcısı Ece Kırlı, Kosova Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı adına Xhevat Bajrami ve Kosova İslam Birliği Genel Sekreteri Resul Rexhepi katıldı.

TİKA Başkan Yardımcısı Ece Kırlı: “İşbirliği Projeleri Gelecek Nesiller İçin Umuttur”
İmza töreninden sonra açıklama yapan TİKA Başkan Yardımcısı Ece Kırlı, “İşbirliği protokollerinin iki ülke arasındaki ilişkiyi kuvvetlendireceğini” belirtti. Kırlı, “TİKA’nın yüzde yüz başarı ile tamamlayacağı bu projelerin, ortak kültür mirasına sahip çıkmak kadar Kosova Cumhuriyeti’nin öz değerlerini korumayı da hedeflediğini” söyledi. “İşbirliği projeleri gelecek nesiller için umuttur” diyen Ece Kırlı, TİKA’nın önümüzdeki dönemde 20. Yılını kutlayacak tecrübeli bir kuruluş olduğuna değindi.

TİKA 20 Yaşında
Karşılıklı işbirliği projelerindeki tecrübe paylaşımına dikkat çeken Kırlı, TİKA’nın 20. yılında daha modern, olaylara daha geniş bir açıdan bakabilen, hızlı hareket eden ve ihtiyaçlara anında cevap veren bir kuruluş olma yolunda ilerlediğini söyledi. Bu güne dek teknik yardım ve kalkınma yardımları ile ifade edilen TİKA’nın faaliyetlerinin ‘işbirliği’ vurgusu ile ivme kazanacağını ifade eden Ece Kırlı, “Yepyeni bir bakış açısı ile 20. yılımızda şu an protokollerini imzaladığımız projeleri en sağlık biçimde ve en doğru şekilde tamamlamayı öngörüyoruz” diye konuştu.

TİKA: Türkiye’nin Dünyaya Uzanan İşbirliği Eli
TİKA Başkan Yardımcısı, Kosova Cumhuriyeti Kültür Bakanı ile görüşmesinde, “Projelerin gerçekleşmesi için TİKA’nın her aşamada yardımcı olacağını” söyledi.

Kosova İslam Birliği adına konuşan Resul Rexhepi ise TİKA’nın Kosova’da başlattığı bu iki restorasyon projesi için teşekkür etti ve işbirliği projelerinin gelecekte de devam edeceğini dile getirdi.

Kosova Kültür Bakanlığını temsilen Xhevat Bajrami de TİKA’ya teşekkür ederek, “Bu çalışmaların iki ülke arasındaki mevcut işbirliğini pekiştireceğine inandığını” söyledi.

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Fatih Camii’nin restorasyonunun 2010 yılında tamamlandığı, Prizren Sinan Paşa Camii’nin ise 2011 yılı Temmuz Ayında Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın katılımıyla ibadete açıldığı biliniyor.

Türkiye ve Kosova arasındaki ilişkiler güçlenirken; TİKA Kosova’da iki dev projeye daha imza atarak ülkemizin dünyaya uzanan ‘işbirliği’ eli olmaya devam ediyor.
 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...