Haberler

06 Kasım 2012

TİKA'dan Kosova'da Özürlülere Umut Olacak Proje

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kosova Cumhuriyeti’nde eğitim altyapısının geliştirilmesi için birçok çalışma gerçekleştiriyor. 2004 yılından bu yana ülkede 50 eğitim projesi başarı ile tamamlandı. Okullar inşa edildi ya da ek sınıf yapıldı, yeterli standartlara sahip olmayan okullara eğitim materyali hibe edildi. Kosovalı öğrencilerin daha iyi şartlarda eğitim görmesi için bir çok projeye imza atıldı.

Lef Nosi Zihinsel Engelliler Okulu, 1976 yılından bu yana engelli öğrencilere eğitim veriyor. Okulda 30’u yatılı olarak üzere 86 özürlü çocuk öğrenim görüyor. Kosova’nın Priştine, Mitroviça ve Shtimle kentlerinde var olan benzeri okullardan sadece Prizren’deki okulda çocuklara yatılı öğrenim hizmeti sağlanıyor.

Prizren şehrinde bulunan bu okulun öğrencilere daha iyi şartlarda eğitim verebilmesi için daha çok mekâna ve teknik donanıma ihtiyaç vardı. Özürlü bireylerin eğitilmesinin ve toplum içinde kendi hayatlarını idare edecek beceriler kazanmasını önemseyen TİKA, Kosovalı öğrencilerin sesini duydu ve bir proje başlatıı.

Proje doğrultusunda Prizren’deki “Lef Nosi” Zihinsel Engelliler Okulu’na ek bina inşa edildi. Ayrıca okulun mum atölyesi yanısıra mutfağın donanım ile tefrişatı gerçekleştirdi.

Projenin tamamlanmasının ardından yenilenen okul düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi. Törenine T.C.Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Genel Sekreteri Xhavit Dakaj, Prizren Belediye Başkanı Ramadan Muja, Asbaşkanı Ruzhdi Rexha, Kosova’daki Türk Temsil Heyet Başkanı Kurmay Albay Aygün EKER, TİKA Kosova Program Koordinatörü Adem Urfa, Kosova Polisi temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve velileri katıldı.

Lef Nosi Zihinsel Engelliler Okulu Müdürü İlyaz Krasniqi açılış konuşmasında, müdürlük yaptığı altı yıl içerisinde okula farklı kuruluşlar tarafından yardım yapıldığını ancak bu yardımların arasında TİKA’nın yardımın ayrı bir önem taşıdığını vurgulayarak Türkiye ve TİKA’ya teşekkür etti.

TİKA Kosova Koordinatörü Adem Urfa yaptığı konuşmada, Kosovada zihinsel engelli çocuklara eğitim veren dört okuldan biri olan Prizren’deki Lef Nosi Okulu’na TİKA olarak yaptıkları yatırımdan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi. Urfa, yapılan çalışmalar sonucunda ıslak zeminlerin tamamen yenilendiğini, binaya yemekhane kısmı genişletilerek bir mutfak eklendiğini ve öğrencilerin el becerilerini artmak ve sosyal hayata katılımlarını sağlamak amacıyla mum üretim atölyesi olarak kullanılacak bir ek derslik yapıldığı ifade etti.

Kosova Eğitim ve Teknoloji Bakanlığı Sekreteri Cavit Dakaj ise “Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi ve TİKA temsilcileri nezdinde, Kosova’ya her alanda verdikleri destek dolayısıyla Türkiye’ye teşekkürlerimizi sunmak istiyorum” dedi.

T.C. Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, TİKA’nın Kosova’da tarımdan sağlığa bir çok alanda projeleri olduğunu, fakat hayata geçirilen bu projenin daha farklı olduğunu söyledi. Büyükelçi Ozan, “Herkes aynı şansa sahip olarak doğmuyor, bazı insanlar daha az şanslı doğarlar. Devletin ve bütün halkın, o insanlara bir borcu var. Onları korumalı ve onların daha güzel bir hayata sahip olmasına yardımcı olmalıyız. Zorluklarla mücadele eden ana babalarına yardım etme yükümlülüğümüz var” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kurdele kesildi. Programa katılan yetkililer, öğretmenlerin eşliğinde okulda incelemelerde bulundu.

Türkiye’ye ve TİKA’ya teşekkürlerini sunan öğrenciler törenin bitiminde yetkilileri sevinç gösterileri ve alkışlarla uğurladı.

Sonraki Haber

Simültane Tercüme Merkezi Azerbaycan'da Açıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Azerbaycan Cumhuriyeti’nde yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Azerbaycan Diller Üniversitesi Simültane Tercüme Merkezi TÎKA’nın desteğiyle açıldı. Merkezin açılışını TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, T.C. Büyükelçisi Alper Coşkun ve...