Haberler

24 Nisan 2013

TİKA'dan Kırgızistan'a Zaman Dağıtım Sistemi Cihazı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Ulusal Metroloji Enstitüsü tarafından tasarlanıp üretilmiş olan Zaman Dağıtım Sistemi Cihazı, Kırgızistan Ekonomi ve Tekel Önleyici Politikalar Bakanlığına bağlı Standardizasyon ve Metroloji Merkezi’nde kullanılmak üzere Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından temin edildi.

TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Daire Başkanı Dr. Ali Özgün Öztürk, 10 Nisan 2013 tarihinde Kırgızistan’a gerçekleştirdiği çalışma ziyareti programı kapsamında Kırgızistan Standardizasyon ve Metroloji Merkezi’ni ziyaret ederek, TİKA tarafından temin edilen Zaman Dağıtım Sistemi Cihazını yetkililere teslim etti.

Standardizasyon ve Metroloji Merkezi Müdürü Sultan M. Akhmatov cihazın teslimi sırasında yaptığı konuşmada desteklerinden dolayı TİKA’ya teşekkürlerini sundu.

Kırgızistan’da sanayi, telekomünikasyon, teknoloji ile ilgili diğer alanlarda teknolojik gelişmeler paralelinde hassas zaman bilgisinin gerekli olduğu düşünüldüğünde, TİKA tarafından temin edilen Zaman Dağıtım Sistemi Kırgızistan’da önemli bir ihtiyacı karşılayacak.

Zaman Dağıtım Sistemi Cihazı ile internet üzerinden tüm Kırgızistan’da zaman düzenlemesi yapılabilecek. Zaman Dağıtım Sistemi Cihazı hassas zaman sinyallerini senkronize edip, mobil operatörler ve diğer telekomünikasyon şirketlerinin bağlantı zamanı ölçü aletlerini kalibre edecek. Söz konusu cihaz ile birçok alanda kurumların işleri tek bir zaman sistemi ile sağlanacak. Bilimsel ve teknolojik gelişmelere ayak uydurulabilmesi için Kırgızistan’ın böyle bir sisteme sahip olması stratejik bir önem taşıyor.

Türkiye’de izlenebilir zaman referans standardı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Ulusal Metroloji Enstitüsü’nün zaman frekans ve dalga boyu laboratuvarlarında gerçekleştiriliyor. Bu laboratuvarda sezyum atomik saati kullanılarak elde edilen izlenebilir zaman bilgisi ile Evrensel Koordine Zamanın oluşumuna katkı sağlanıyor. Enstitü ayrıca izlenebilir zaman bilgisinin dağıtımından da sorumlu oluyor.

Sonraki Haber

TİKA'dan Arnavutluk Polisine Liderlik ve Yöneticilik Eğitim Semineri

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğümüz işbirliğinde yürütülen “Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği” projesi kapsamında, Arnavutluk Polis Akademisi’nde görevli polislere yönelik olarak, Arnavutluk’un Tiran kentinde sertifikalı “Liderlik ve Yöneticilik Eğitim Semineri” gerçekleştirildi. TİKA’nın organizasyonuyla...