Haberler

08 Mayıs 2013

TİKA'dan Geçmişten Günümüze Kırgız-Türk İlişkileri Sempozyumuna Destek

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı ve Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Kırgızistan Dostluk ve Kültür Derneği organizatörlüğünde, Uludağ Üniversitesi’nin ev sahipliği ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın desteğiyle Bursa’da 1. Geçmişten Günümüze Kırgız-Türk İlişkileri Uluslararası Sempozyumu düzenlendi.
 
Sempozyuma, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Ermek İbrahimov, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, Kırgızistan Tarih Kurumu Başkanı Tınçtıkbek Çorotegin, Bursa Valisi Şehabettin Harput, Türk Keneşi (Konseyi) Başkanı Halil Akıncı katıldı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra Türkiye arşivleri ve kütüphanelerindeki verilerin araştırılması, bu alandaki bilgi akışının sağlanması amacıyla düzenlenen söz konusu sempozyuma, Kırgızistan, Türkiye ve diğer ülkelerden pek çok akademisyen katıldı. 3-4 Mayıs 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen sempozyumda, köklü bir geçmişe dayanan Türkiye-Kırgızistan ilişkileri bilimsel bir çerçevede ele alındı.

Sempozyumun açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Türk Dünyasında hayal edilen dilde, fikirde ve işte, birlikteliğin yavaş yavaş gerçekleştiğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri İsen, son yıllarda yaşanan siyasi gelişmelere paralel olarak önem kazanan Türk Dünyası ile ilişkilerde, daha güzel konuma gelineceğini belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından konuklar, Kırgız sanatçıların eserlerinden oluşan sergiyi ve Kırgız Çadırını gezdi. Oturumlarla devam eden sempozyum, 5 Mayıs’ta İznik’te düzenlenen şenliklerle devam etti. Sempozyum katılımcıları, İznik’te tarihi Yenişehir Kapı’da bulunan ve 13. Yüzyılda kuşatma sırasında Osmanlı askerleri ile omuz omuza çarpışarak şehit düşen Kırgız askerlerin mezarlarının yer aldığı Kırgız Türbesi’ni ziyaret etti. Konuklara kıl çadırlarda Kırgız yemekleri ikram edildi. Kırgız sanatçıların sunduğu halk oyunları gösterilerinin ardından sempozyum sona erdi.

Sonraki Haber

Togo'da Eğitime TİKA'dan Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından yaptırılan, Togo’nun başkenti Lome’nin 300 kilometre kuzeyindeki Kolo Cope’ye bağlı Anie kasabasında, orta ve lise düzeyinde öğrencilere hizmet verecek, dört sınıflı okul binası hizmete açıldı. İlkokul binası ile...