Haberler

25 Temmuz 2012

TİKA'dan Dadaap Mülteci Kampında Hayat Değiştirecek Proje

Dadaap Mülteci Kampı, dünyanın ikinci büyük mülteci kampı olarak biliniyor. Kamp, iç savaş, siyasi istikrarsızlık ve kuraklık nedeniyle Somali’den Kenya’ya göç eden mültecilere ev sahipliği yapıyor. Sayıları her geçen gün artan mülteciler, Dadaap’ta olumsuz çevresel koşullar altında, yaşam mücadelesi veriyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Afrika Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneği (AFKAD) işbirliğinde Dadaap Mülteci Kampında kurulan ‘İstanbul Merkezi’ bölgede bulunan Somali asıllı mültecilere yönelik birçok insani yardım projesi gerçekleştiriliyor. Fakat Dadaap’ta yaşayan mültecilerin asıl isteği kendi ayaklarının üzerinde duracakları bir hayat.

TİKA’dan 500 Mülteci Aileye 3’er Adet Keçi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından 2012 yılı başlarında Dadaap Mülteci Kampına bir çalışma ziyareti gerçekleştirildi. Çalışma ziyaretinin sonucunda, bölgedeki mültecilerin insani yardıma endeksli olan hayatını değiştirmek, bölgede yardım endüstrisi oluşumunu engellemek ve mültecilerin kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamak kararlaştırıldı. Bu doğrultuda TİKA ve sivil toplum kuruluşları işbirliğinde Dadaap’ta yaşayan 500 mülteci aileye 2’si dişi, 1’i erkek olmak üzere 3’er adet keçi dağıtıldı. Dağıtılan keçilerle, mültecilerin kendi gelirlerini elde edebilir hale gelemsi için ilk adım atılmış oldu.

Dadaap’ta Hayat Değişiyor

Kampta yıllardır yaşam mücadelesi veren mülteciler ve kamp yöneticileri, bugüne kadar hep insani yardım merkezli projelerin kendilerine sunulduğunu, TİKA tarafından yapılan keçi dağıtımı projesinin bir ilk olduğunu dile getirdi. Mülteciler, yaşam karşısında sahip oldukları dayanıklığı arttıran ve üretime geçmelerini sağlayan keçi dağıtımı projesi için TİKA’ya teşekkür etti.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın Dadaap’ta yaşayan mültecilere yönelik projelerinin devam etmesi öngörülüyor. TİKA tarafından beş kıtada gerçekleştirilen çalışmalarla acil insani yardımlar zaman içinde sosyal ve teknik altyapı projelerine dönüşerek sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlıyor.

Sonraki Haber

Tarımsal Kalkınma Projelerinin Yeni Durağı: Kosova

Dünya nüfusunun hızla artması ve doğal kaynakların tükenmesi insanları var olan kaynakları etkin ve verimli bir biçimde kullanmaya yöneltiyor. Ülkeler jeopolitik konumları doğrultusunda yeni kaynak arayışına giderken; ekilebilir alana sahip farklı gelişmişlik düzeyindeki tüm ülkeler...