Haberler

02 Nisan 2013

TİKA'dan, Bosna-Hersek'te Tarımsal Kalkınma Projesi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği ortaklığında gerçekleştirilen Doğu Bosna Tarımsal Kalkınma Projesi’nin ilk ayağı Srebrenica ve Jepa’da gerçekleştirilen bahçe tohumu dağıtım etkinlikleriyle tamamlandı.

Bosna Hersek’te 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşın sonuçlarını en ağır biçimde hisseden mültecilerin geri dönüş sürecine destek olmayı hedefleyen Doğu Bosna Tarımsal Kalkınma Projesi iki aşamadan oluşuyor. Söz konusu projenin ilk aşamasında soykırım mağduru Srebrenitsa merkezli olarak Bratunac, Zvornik, Miliçi, Vlasenica, Rogatica, Vişegrad, Han Pijesak ve Jepa’da yaşayan toplam 287 aileye 23 çeşit tarla ve bahçe tohumu dağıtıldı.

Doğu Bosna Tarımsal Kalkınma Projesi, 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaştan dolayı ekonomik anlamda geri kalmış bir yöre olan Doğu Bosna’da mültecilere ulaşmanın ve son yıllarda ağırlaşan geri dönüş sürecini teşvik etmenin yanırısa, yüksek işsizlik oranlarının yaşandığı bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sunmayı hedefliyor. Doğu Bosna Tarımsal Kalkınma Projesiyle her bir ailenin yıllık gıda ve iaşesini temin etmesi sağlanarak aile ekonomisine de destek olunacak.

Doğu Bosna Tarımsal Kalkınma Projesi kapsamında Srebrenica ve Jepa’da gerçekleştirilen bahçe tohumu dağıtımı etkinliklerine Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç ve dernek üyeleri de katıldı. Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Subaşiç dağıtım etkinlikliğinde yaptığı açıklamada, Doğu Bosna Tarımsal Kalkınma Projesi kapsamında özellikle TİKA ve Bosna Hersek’te topraklarına geri dönen mültecilere yardım eden herkese teşekkürlerini sundu. Projenin kendileri için büyük önem arz ettiğini belirten Subaşiç, TİKA’nın projeyi oldukça kısa süre içinde hayata geçirmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Daha çok tarımsal mekanizasyona yönelik gerçekleştirilecek Doğu Bosna Tarımsal Kalkınma Projesi’nin ikinci ayağı ise Nisan ayı içerisinde, Srebrenitsa Belediyesi ve bölgenin tarım birlikleriyle işbirliği halinde uygulanacak. Proje kapsamında traktör, meyve ve sebze kurutma makinaları dağıtılacak. Srebrenitsa Belediyesi yetkilileri aynı zamanda ekim sürecine eğitim ve takip desteği verecek.

Sonraki Haber

Türkmenistan'daki Sahabe Türbeleri Restore Edilecek

Türkmenistan’ın Merv şehrinde bulunan Al Hakam Gifari ve Bureyda Al Aslami sahabelerinin türbeleri Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından restore edilecek. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyetin 19-22 Temmuz 2012 tarihleri arasındaki Türkmenistan...