Haberler

22 Nisan 2013

TİKA'dan Bosna Hersek'e Dört Yeni Proje

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Bosna Hersek’te Mart ayı itibariyle başlatılan, Bosanski Şamac’ta Aliya İzzetbegoviç’in Doğduğu Evin Tadilatı, Visoko Moştre Sağlık Merkezi İnşaatı, Mostar Karagözbey Medresesi Yeni Bina İnşaatının Tamamlanması ve Saraybosna Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Konferans Salonu’nun Yenilenmesi projeleri yaz aylarında tamamlanarak, hizmete açılması hedefleniyor.

TİKA’nın desteğiyle, Bosna Hersek’te Bosanski Şamac’ta Aliya İzzetbegoviç’in Doğduğu Evin Tadilatı, Visoko Moştre Sağlık Merkezi İnşaatı, Mostar Karagözbey Medresesi Yeni Binası İnşaatının tamamlanması ve Saraybosna Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Konferans Salonu’nun Yenilenmesi projelerinin çalışmalarına bu yıl Mart ayı içerisinde başlandı. TİKA desteğiyle başlatılan söz konusu projelerin tamamlanmasıyla, Bosna Hersek’e kültür, eğitim ve sağlık alanında büyük bir katkı sağlanmış olunacak. Bu kapsamda çalışmalarına devam edilen projelerin yaz aylarında tamamlanarak, hizmete açılması planlanıyor.

Bosanski Şamac’ta Aliya İzzetbegoviç’in Doğduğu Evin Tadilatı
Bosanski Şamac’ta Aliya İzzetbegoviç’in Doğduğu Evin Tadilatı projesi kapsamında Bosna Hersek Devletinin Kurucu Cumhurbaşkanı Alija İzzetbegoviç’in Bosanski Şamac’taki, dedesine ait olan ev TİKA tarafından, restore edilerek müze haline dönüştürülecek.

Ayrıca proje kapsamında, Bosanski Şamac’ta Aliya İzzetbegoviç’in doğduğu ev Bosna Hersek’in önde gelen Sivil Toplum Kuruluşlarından biri olan Merhamet Derneği’nin yürüttüğü faaliyetlere merkez olarak kullanılacak bir ofis haline getirilecek. Mart ayında çalışmalarına başlanan projenin yaz aylarında tamamlanması planlanıyor.

Mostar Karagözbey Medresesi’nin Yeni Binası İnşaatının Tamamlanması
Bosna Hersek’te medreseler, Osmanlı dönemi eğitim mirasının günümüzdeki devamı olarak Bosna ve Hersek Diyanet İşleri Teşkilatı (İslam Birliği) çatısı altında varlığını sürdürüyor. Ülke genelinde faaliyet gösteren medreseler lise düzeyinde eğitim veriyor.

Bosna Hersek’te medreseler, etnik linguistik bir kimlik biçimi olmaktan çok, dini ve kültürel aidiyet üzerinden şekilleniyor. Boşnak kimliğinin üretildiği en önemli kaynaklardan biri olan medreseler, Bosna Hersek’in eğitim ve kültür hayatında oldukça önemli bir işlev görüyor.Bosna Hersek’te, Hersek bölgesinin tek medresesi olan Karagöz Bey Medresesi 1557 yılında Osmanlı Devleti tarafından kuruldu. 1918 yılına kadar fasılasız eğitim ve öğretime devam eden Karagöz Bey Medresesi, 1918 yılından 1995 yılına kadar kapalı kaldı. Medrese 1995 yılında tekrar eğitim faaliyetlerine başladı.

Medresenin onarım görmüş tarihi binası günümüz çağdaş eğitim ve öğretimin ihtiyaçlarına cevap vermekten uzak ve yetersiz durumdaydı. Mostar Müftülüğü tarafından 2007 yılından bu yana sürdürülen 2 bin 668 metrekarelik bir alana sahip yeni bina inşaatı, kaynak yetersizliği yüzünden durdu. Türk halkının tarihi ve kültürel mirasının izlerini ve medeniyetimizin sembol eserlerini içinde barındıran bir eğitim kurumu olan Karagöz Bey Medresesi’nin yeni binasının yarım kalan inşaatının tamamlanması projesi TİKA tarafından Mart ayı itibariyle başlatıldı.

Saraybosna Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Konferans Salonu Yenilenmesi
Saraybosna Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ülkenin politik, sosyal ve kültürel hayatına derinlemesine tesirleri olan önemli ve köklü bir eğitim kurumudur. 1961 yılında kurulan Fakülte 1992-1995 savaşı yıllarında dahi fasılasız bir biçimde eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmüş ve birçok değerli devlet ve cemiyet adamının yetişmesini sağladı.

Saraybosna şehir merkezinde yer almasına rağmen fiziki şartları oldukça yetersiz olan Fakülte’nin konferans salonunun tadilatı ve yenilenmesi projesi TİKA tarafından gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında konferans salonunun çağdaş eğitim standartları dâhilinde yenilenmesiyle, Bologna sürecine dâhil olmak için çalışmalarını sürdüren Siyasal Bilgiler Fakültesine önemli bir destek sağlanmış olacak.2013 yılı içinde tamamlanacak konferans salonunun Türkiye ve Bosna Hersek’in politik ve kültürel tarihine ortak ve panoramik bir bakışı içerecek bir konferansa ev sahipliği yapması da düşünülüyor. Projenin Haziran ayı sonu itibariyle tamamlanması planlanıyor.

Visoko Belediyesi Moştre Sağlık Merkezi İnşaatı
Saraybosna’ya 30 kilometre uzaklıkta yer alan Visoko Belediyesi’nin talebi üzerine Moştre mevkiinde yaklaşık 15 bin kişinin istifade edeceği 600 metrekare kullanım alanına sahip sağlık merkezinin inşaatı Mart ayı itibariyle TİKA tarafından başlatıldı. Söz konusu sağlık merkezi TİKA’nın yöreye yönelik yaptığı en önemli sağlık projelerinden biri olacak. Projenin temmuz ayında tamamlanması planlanıyor.

Sonraki Haber

Gökoğuz Radyo ve Televizyon Kurumu TİKA Tarafından Modernize Edildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından, “Moldova Gökoğuz Radyo ve Televizyonunun Yayın Ağının Genişletilmesi Projesi” kapsamında kurulan, Gökoğuz Radyo Televizyonu Kurumu modernize edildi. 14 Kasım 2006 tarihinde Gökoğuz Özerk Bölgesi Bakanlık Komitesi ve Halk...