Haberler

14 Mart 2012

TİKA'dan Bosna Hersek'e 100 Mektep Projesi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Saraybosna Müftülüğünün koordinasyonunda gerçekleştirilen 100 Mektep projesi tamamlandı. Ülkede yaşayan Boşnakların kendi kültürüne dair bilgiye sağlıklı olarak erişebilme imkânının sağlandığı mektepler yaklaşık 23.500 öğrencinin hizmetine sunuldu.

100 Mektep Projesi Kapanış Etkinliği Başbakan Yardımcımız Bekir Bozdağ’ın katılımlarıyla 11 Mart 2012 tarihinde gerçekleştirildi. Saraybosna Europe Otelde gerçekleştirilen programa TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, T.C. Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, Bosna Hersek Reis’ul Uleması Mustafa Çeriç, Saraybosna Müftüsü Hüseyin Efendi Smayij, TİKA Saraybosna Koordinatörü Zülküf Oruç, çok sayıda basın mensubu ve davetli katıldı.

TİKA tarafından donanım yardımı yapılan mekteplerde öğrenim gören öğrenciler Başbakan Yardımcısı ve beraberindeki heyeti çiçeklerle karşıladı.

Başbakan Yardımcısı: “Bosna Halkı Bilmelidir Ki Türkiye’de Onlar İçin Dua Eden; Onlar Üzülünce Üzülen, Sevinince Sevinen 75 Milyon Kardeşi Var”

Etkinlikte Saraybosna Müftüsü Hüseyin Efendi Smayij, T.C. Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Bosna Hersek Reis’ul Uleması Mustafa Çeriç konuşma yaptı.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TİKA tarafından gerçekleştirilen bu eğitim projesinin kapanış etkinliğine katılmaktan dolayı
memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Bozdağ, “Bosna halkı bilmelidir ki Türkiye’de onlar için dua eden; onlar üzülünce üzülen, sevinince sevinen 75 milyon kardeşi var. Sizlere Türk halkının, kardeşlerinizin selamını getirdim.” dedi.

Başbakan Yardımcısı “Biz uzunca ortak bir tarihten geliyoruz ve aynı kültürü paylaşıyoruz. Bugün de pek çok işbirliğini birlikte hayata geçiriyoruz” diyen Bozdağ, bütün bunların ortak bir geleceği de gösterdiğini ifade etti. Türkiye’nin Bosna Hersek halkının huzur içinde, refah, güvenlik ve barış içerisinde mutlu bir şekilde yaşamasını arzu ettiğini belirten Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Bosna Hersek’in kalkınması, sıkıntılarını aşması ve her alanda daha ileri bir noktaya gelmesi için siyasi, kültürel ve ekonomik alanda her türlü desteği vermeye hazırız dedi.

Bozdağ, TİKA’nın gerçekleştirdiği projelerin de, bu desteğin somut örneklerin sadece bazıları olduğunu ifade etti.

Bosna’nın Her Noktasında Uygulanan Eğitim Projeleriyle Bosna’nın Geleceğine Yatırım Yaptık”

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ise etkinlikte yaptığı konuşmada “Bosna’nın acı bir geçmişi unutup iyi bir geleceğe ümitle ve güvenle bakabilmesini için çalışıyoruz. Merkez, çevre, uzak, yakın ayırt etmeksizin nerede bir ihtiyaç varsa oraya yetişmeyi, Bosna’ya hizmet etmeyi amaçlıyoruz. Ayvaz Dede, Sarı Saltuk, Hasan Kafi, Hasan Kaimi gibi gönül mimarlarının ve Alija İzzetbegoviç gibi mütefekkirlerin mirasına hürmetle iş gören aynı şevk ve heyecanla çalışıyoruz.” dedi.

TİKA Başkanı konuşmasının devamında “Bosna ve Hersek’te geçtiğimiz yıl onlarca okul tadilatı ve donanımı projesi tamamladık. Kreşler inşa ettik. Laboratuarlar kurduk. Bunu yaparken Sanskimost’tan, Mostar’a, Jablanica’dan, Gorajde’den, Kiseljak’a. Travnik köylerinden, Novitravnik’e, Ocak’a kadar Bosna’nın her noktasında uygulanan eğitim projeleriyle Bosna’nın geleceğine yatırım yaptık. Biyoteknoloji Laboratuarı, mekatronik laboratuarı projeleriyle Bosnalı gençlerin modern bir eğitimin fiziki imkânlarına kavuşabilmeleri hedefledik.” cümleleri ile TİKA tarafından Bosna Hersek’te yapılan projelere değindi.

Yapılan konuşmaların ardından etkinlik sona erdi.

Sonraki Haber

Podgoritsa Konik Karakolu Projesi

Karadağ Cumhuriyeti’nin başkenti Podgoritsa’da bulunan Konik, nüfus yoğunluğu ve altyapı yetersizliği ile sürekli gündeme gelen bir bölge olarak biliniyor. Kentsel servislerdeki altyapı eksiklikleri nedeniyle birçok alanda yeterli hizmet verilemiyor. 30 yıl önce inşa edilen Konik...