Haberler

13 Mayıs 2013

TİKA'dan Arnavutluk'ta Şiddet Mağduru Kadın ve Çocuklara Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Arnavutluk Ofisi işbirliğinde Arnavutluk’un tek Kadın Sığınma Evi’ne Bahçe Düzenlenmesi, Hobi Bahçeleri, Spor Alanları ve Çocuk Parkı Kurulumu Projesi’nin kamuoyuna tanıtım töreni 08 Mayıs 2013 tarihinde Tirana International Oteli’nde gerçekleştirildi.

Arnavutluk’un tek Kadın Sığınma Evi’ne Bahçe Düzenlenmesi, Hobi Bahçeleri, Spor Alanları ve Çocuk Parkı Kurulumu Projesi’nin kamuoyuna tanıtım törenine, Arnavutluk Çalışma, Sosyal İşler ve Fırsat Eşitliği Bakanlığı Kabine Şefi Kleves Bitro, Tiran Büyükelçiliği Müsteşarı Bengü Tetik, UNDP Arnavutluk Temsilcisi Yeşim Oruç Kaya, TİKA yetkilileri ile aile içi şiddetle mücadele alanında ülkede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Törende bir konuşma yapan Arnavutluk Çalışma, Sosyal İşler ve Fırsat Eşitliği Bakanlığı Kabine Şefi Kleves Bitro, Bakanlıklarının, TİKA ile işbirliğinde toplumun farklı kesimlerine yönelik çok sayıda başarılı projeler gerçekleştirdiğini söyledi. Arnavutluk Çalışma, Sosyal İşler ve Fırsat Eşitliği Bakanlığı Kabine Şefi Bitro, son olarak gerçekleştirilen projeyle TİKA-UNDP ve Arnavutluk Çalışma, Sosyal İşler ve Fırsat Eşitliği Bakanlığı arasında oluşturulan üçlü işbirliğinin ülkede faaliyet gösteren diğer donörler ile işbirliğinde yapılacak projeler için de güzel bir örnek teşkil ettiğini belirtti. Arnavutluk Çalışma, Sosyal İşler ve Fırsat Eşitliği Bakanlığı Kabine Şefi Bitro, aile içi şiddetle mücadelede Türkiye’nin deneyimlerinden daha fazla yararlanmak istediklerini ifade etti.

Tiran Büyükelçiliği Müsteşarı Bengü Tetik ise, yürüttüğü projelerle TİKA’nın Arnavutluk’ta adeta bir marka haline geldiğini söyledi. Tiran Büyükelçiliği Müsteşarı Tetik, TİKA’nın UNDP ile işbirliğinde gerçekleştirdiği projenin, aile içi şiddet ve cinsiyet eşitliği alanında Arnavutluk ve Türkiye arasında uzun vadeli bir deneyim paylaşımı için güzel bir başlangıç olduğunu kaydetti.

UNDP Arnavutluk Temsilcisi Yeşim Oruç Kaya, UNDP ve TİKA işbirliğinde Arnavutluk’ta gerçekleştirilen projenin sadece ülkede değil, dünyada da üçlü işbirliği modelinin güzel bir örneği olduğunu belirtti. TİKA ile muhteşem bir uyum içerisinde çalıştıklarını söyleyen UNDP Arnavutluk Temsilcisi Kaya, TİKA’nın başarılı çalışmaları ve Türkiye deneyimlerinin Arnavutluk’a aktarılmasından dolayı UNDP Türkiye temsilcisi olarak ayrı bir mutluluk duyduğunu ifade etti.

Konuşmalar sonrasında UNDP ve TİKA temsilcileri, projenin ayrıntılarını içeren bir sunum yaptı. Ayrıca, proje kapsamında Türkiye’ye çalışma ziyareti gerçekleştiren Kadın Sığınma Evi çalışanları ve Arnavutluk Çalışma, Sosyal İşler ve Fırsat Eşitliği Bakanlığı uzmanları Türkiye’de edindikleri izlenimleri paylaştılar.

Ayrıca söz konusu proje, Birleşmiş Milletler kanalıyla tüm dünyaya tanıtılacak. Proje, UNDP’nin kadına karşı şiddetle mücadeleye yönelik hazırlamakta olduğu, dünya genelinde yayınlanacak olan belgeselde de yer alacak.

Proje çerçevesinde, oldukça çorak ve bakımsız bir durumda olan sığınma evinin bahçesi çimlendirilip düzenlenerek, spor alanları, çocuk parkı ve hobi bahçeleri inşa edildi. Hobi bahçeleriyle sığınma evinde kalan mağdurların doğayla iç içe yaşadıkları stres ve travmadan uzaklaşarak rahatlamalarının sağlanmasının yanı sıra, yetiştirilen ürünlerin pazarlanması yoluyla maddi gelir imkânı da sağlanacak.

Sonraki Haber

Makedonya'daki Osmanlı Eserleri TİKA Tarafından Restore Ediliyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Makedonya’da yaptığı çalışmalar kapsamında Osmanlı döneminden kalma 5 tarihi eserin restorasyonunu tamamlarken, bazı camii, külliye ile türbelerin restorasyon ve konservasyonu ise devam ediyor. TİKA, Makedonya’da gerçekleştirdiği projelerle Osmanlı döneminden...