Haberler

25 Nisan 2012

TİKA'dan Arnavutluk'ta Bilişim Teknolojileri Eğitimine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Arnavutluk’un Durres şehrinde 2006 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesi olan Durres Aleksander Moisiu Üniversitesi’nin Bilişim ve Teknoloji Fakültesi’ne bilgisayar laboratuarı kuruldu.

Öğrencilerine mezun olduktan sonra iyi iş imkânları sunması nedeniyle, gençlerin yoğun olarak tercih ettikleri bölümleri içeren Durres Üniversitesi Bilişim ve Teknoloji Fakültesi’nin kapasitesini güçlendirmek ve uluslararası düzeyde eğitim vermesini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen proje kapsamında; bilişim sistemleri ve teknolojileri ile ilgili derslerin uygulamayla desteklenmesi ve teorinin pratiğe aktarılmasında en önemli unsur olan modern teknoloji ile donatılmış bir bilgisayar laboratuarı, TİKA tarafından üniversiteli gençlerin hizmetine sunuldu.

Laboratuar, düzenlenen bir törenle üniversite yetkililerine teslim edildi. 17 Nisan 2012 tarihinde gerçekleştirilen açılış törenine Arnavutluk Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanı Myqerem Tafaj, T.C Tiran Büyükelçisi Hasan S. Aşan, Tiran Program Koordinatörü Yahya Gülseven, Durres Üniversitesi Rektörü Mithat Mema, Arnavutluk Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı üst düzey yetkilileri, akademisyenler ve çok sayıda medya mensubu katıldı.

Arnavutluk Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanı: “Bu Proje Türiye ile Arnavutluk arasındaki Dostluğa ve Güvene Dayanan İlişkinin Somut Bir İfadesi”

Törende konuşma yapan Arnavutluk Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanı Myqerem Tafaj, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki dostluğa ve güvene dayanan ilişkinin somut bir ifadesi olan bu projeden dolayı TİKA’ya minnettar olduklarını belirtti. Bakan Tafaj, Eğitim ve Bilim Bakanlığı ile TİKA arasındaki mevcut işbirliğinin devam etmesini arzu ettiklerini ifade ederek, gerçekleştirilen bu projenin Arnavutluk ile Türkiye arasındaki iyi ilişkilerin bir sembolü olarak yerini alacağını söyledi.

Tiran Büyükelçimiz Hasan S. Aşan ise konuşmasında TİKA’nın Arnavutluk’ta yaptığı başarılı projelerden dolayı bir marka haline geldiğini ve eğitimin yanı sıra pek çok alanda Arnavutluk’un ihtiyaçları doğrultusunda projeler gerçekleştirdiğini ifade ederek; projenin öğrenciler için hayırlı olmasını diledi.

Açılış töreninin ardından, Durres Üniversitesi Rektörü Mithat Mema, bilgisayar laboratuarının açılışına katılan Arnavutluk Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanı Tafaj, T.C. Tiran Büyükelçisi Hasan S. Aşan ve diğer katılımcılara TİKA tarafından kurulan bilgisayar laboratuarı hakkında bilgi verdi. Bilişim ve Teknoloji Fakültesi’nde bilgisayar laboratuarı kurulmadan önce öğrencilerin aldığı eğitimin yetersiz kaldığını belirten Mithat Mema, Bilişim ve Teknoloji Fakültesi’nde bilgisayar laboratuarı kurulumunun üniversite ve öğrenciler için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Proje kapsamında bilgisayar laboratuarına kurulan akıllı tahta ile Aleksander Moisiu Üniversitesi Arnavutluk’un devlet üniversiteleri içerisinde ilk akıllı tahta kullanılan üniversite oldu. Dünya genelinde kullanımı giderek yaygınlaşan, bilgisayar ve projeksiyon cihazı aracılığıyla çalışan “akıllı tahtalar” Arnavutluk’ta bazı özel üniversitelerde kullanılmasına rağmen; maddi imkansızlıklar nedeniyle devlet üniversitelerinde bulunmuyor.

Sonraki Haber

Arnavutluk'ta Organik Tarım Projesinde İkinci Adım

Organik tarım; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden çevre, insan, hayvan ve bitki sağlığını koruyan bir tarım yöntemi olarak biliniyor. Üretimde kimyasal girdi kullanmadan, uluslar arası yönetmeliklerin izin verdiği izin verdiği girdileri kullanarak üretimden...